Arka Mega Kołobrzeg (ul. Sułkowskiego)

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
tico22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sie 2016 16:35
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 2 razy

Re: Arka Mega Kołobrzeg (ul. Sułkowskiego)

Post autor: tico22 »

Ok, forum jest właśnie po to , aby dzielić się opiniami i wrażeniami z miejsc w których byliśmy. Sanatorium Arka jest specyficznym obiektem. Z jednej strony dobra baza zabiegowa, smaczna kuchnia, bliskość morza, z drugiej strony kontrast z otaczającym nas splendorem bycia w obiekcie hotelowym o wysokim standardzie. Trzeba ,,poznać " ten obiekt i zasady w nim panujące. Mijamy się codziennie z gośćmi hotelowymi, zarówno w przepastnym holu , przy basenie , na deptaku jak również w oczekiwaniu na zabiegi. Powiedział bym , że to jest takie ,,małe miasteczko". Są plusy i munusy. To był mój kolejny z rzędu pobyt sanatoryjny nad morzem . Ja jednak kocham okolice podgórskie, np Iwonicz Zdrój który jest dla mnie nr 1, Rymanów, Krynica Górska, Ustroń . W tym obiekcie na plus jest to, że tu zawsze coś się dzieje, nie ma czasu aby odpocząć 🙂. Ale np. osoby które mają telefony z jednej z sieci komórkowej będą zawiedzeni. Musiałem wychodzić na zewnątrz budynku bo nie było zasięgu. W hotelu brak i tym oficjalnej informacji. Informacji udziela w recepcji 🙂. Na terenie obiektu jest też fajne oczko wodne, można posiedzieć na ławeczkach i poobserwować pływające w nim ryby i obok sztuczna fontannę. Super sprawa. A rano i wieczorem wschodu z zachodu słońca nad Naszym morzem 🙂.
Załączniki
IMG_20250904_192738519.jpg
IMG_20250909_064240914_HDR.jpg
IMG_20250919_191208818.jpg
Awatar użytkownika
tico22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sie 2016 16:35
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tico22 »

Poprawiam się 🙂:
wschody i zachody 😀😀😀.
PS.
Klawiatura telefonu swoje, ja swoje😃.

Pozdrawiam serdecznie....
Awatar użytkownika
Archibald
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 paź 2021 13:53
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Archibald »

Super wpis – dzięki wielkie za podzielenie się wrażeniami!
Czyta się to jak rozmowę z dobrym znajomym – konkretnie, szczerze. Fajnie, że opisałeś nie tylko to, co było fajne, ale też drobne minusy – takie opinie są najcenniejsze. Na pewno wielu osobom (w tym mnie!) pomoże to lepiej przygotować się na wyjazd do sanatorium. Widać, że piszesz z sercem i doświadczeniem. Jeszcze raz dzięki – oby więcej takich relacji!
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Ukłony za opinię oraz przepiękne zdjęcia. :kwiat:
maciejt
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 cze 2022 09:19
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękowano: 9 razy

Post autor: maciejt »

Kurde byłem dwa razy w Kołobrzegu (Wistom i Arka Mega), a tera wpadła Arka ta co to niby wypas ale w środku niczego. Nie byłby to specjalny problem dla mnie, gdyby nie termin (luty 2026). Ciężko będzie o urlop przed świętami, a i animuszu do walki o wolne też jakby brakuje bo tak myślę że w tym lutym to może słabo być z rowerem, niech jeszcze nagicuje śniegu to na świeżym powietrzu dam rade pewnie nie za dużo czasu spędzić a ja to raczej w pokoju tylko nocuję.... No biję się z myślami strasznie, oddać skierowanie czy nie.
Napiszcie proszę dobre dusze, czy jak zwrócę skierowanie to mogę w tym roku poprosić lakarzową o nowe czy mam w NFZ bana na rok jakbym turnusa odbył normalnie?
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Żadnego bana nie będziesz miał jak zrezygnujesz i możesz złożyć następny wniosek bez oczekiwania.
Ale co do roweru to nie masz racji, bo o śniegu w Kołobrzegu w twoim terminie to możesz tylko pomarzyć.
Nawet jeżeli będą opady to z reguły taki śnieg długo nie poleży i zaraz topnieje
Chyba że będzie w tym roku jakaś anomalia i na wybrzeżu zwłaszcza zachodnim spadnie śnieg w co bardzo wątpię.
Ja byłem kilka razy zawsze zimą i to w lutym i śniegu nie widziałem w Kołobrzegu, czy Świnoujściu.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

A zaraz po otrzymaniu nowego numerka , możesz dzwonić o zwrot .. tylko , że musiałbyś mieć możliwość wyjazdu z dnia na dzień .
maciejt
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 cze 2022 09:19
Podziękowano: 9 razy

Post autor: maciejt »

No to mnie trochę uspokoiliście, dziękuję. Czyli:
1 czekam na skierowanie,
2 odsyłam je do NFZ,
3 czekam na info że wypadłem z kolejki
4 śmigam do lekarzowej
5 czekam na nadanie numerka
6 droga do zwrotów otwarta
czy tak?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Tak :)
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

maciejt - Arka na Sułkowskiego to super ośrodek - ale dla komercji - kto z NFZ - niech ucieka gdzie indziej 😀
ODPOWIEDZ