Busko-Zdrój Rafał

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2022 18:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Busko-Zdrój Rafał

Post autor: Hejusia »

Witam czy ktoś był ostatnio w tym Sanatorium i mógłby coś więcej o Nim napisać, najbardziej mnie ciekawi czy te remonty już się skończyły i czy jest tam aż tak źle że dostałam tam pobyt tak szybko bo 3 tygodnie po otrzymaniu skierowania od lekarza? 😱😱😱
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sie 2022 09:55
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Asik_ »

Witam Hejusia,
W zeszłym roku,była w Rafale moja siostra i była bardzo zadowolona,tak z zabiegów,zakwaterowania jak i wyżywienia.O remontach nic nie mówiła,ale wiem,że jest nowy basen.
Pozdrawiam i życzę dobrego pobytu :kwiat:
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Bardzo dziękuje za odpowiedź, jakbyś się coś dowiedziała więcej od Siostry to proszę o wiadomość bo jestem w wielkim szoku że tak szybko nas wysłali, niecały miesiąc od wystawienia skierowania przez lekarza będziemy w sanatorium🤣
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hejusia,to naprawdę szok :o
Dopytam się siostry, miasto podobno bardzo ładne i są tam wody siarczkowe bardzo chwalony zabieg przez kuracjuszy.
Myślę,że będziecie zadowoleni.
A z jakiego NFZ jesteś?
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Kujawsko-pomorskie 😀
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Do Hejusi,
Trochę się dowiedziałam. Sanatorium "Rafał " jest to małe kameralne sanatorium na ok.170 osób ,ale jest to tylko zaletą.Wszystko : posiłki, lekarz,zabiegi,basen i siłownia są na miejscu.Posiłki dobre i wystarczające (oczywiście dla mojej siostry,nie wiem jakie będzie odczucie mężczyzny ;) ). Położenie bardzo blisko parku zdrojowego. Siostra w Busku była w lecie 2024 roku,to remont wtedy był,ale w niczym to kuracjuszom nie przeszkadzało- dobudowywali wtedy coś przy stołówce.Tak jak pisałam siostra była bardzo zadowolona tak z pobytu,jak i ze spacerów w tej pięknej miejscowości.
Wycieczki były organizowane,ale zapomniałam dopytać się gdzie,wiem,że była w Sandomierzu. Jak coś jeszcze byś chciała wiedzieć i pisz- dopytam się.
Ja jestem z pomorskiego i od paru dni też czekam na decyzję z NFZ,na razie na ocenę lekarza balneologa :D myślę,że u nas nie będzie na szybko.
Pozdrawiam i życzę pieknego udanego pobytu i pomocnej rehabilitacji :kwiat:
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Asik, bardzo Ci dziękuję za te informacje, weszłam właśnie żeby do Ciebie napisać bo rodzice znajomej byli w Busku-Zdroju dwa razy ale w innych sanatoriach nie w Rafale i mnie trochę wystraszyli bo powiedzieli że w całym Busku tylko jeden obiekt robi mokre zabiegi i trzeba tam chodzić,np borowina lub wody siarkowe czy jak to się nazywa ale jak piszesz, że wszystko jest na miejscu to super. Ciekawi mnie jak z tymi zabiegami jest czy można o coś poprosić lub czegoś nie chcieć? Byłam w sanatorium tylko raz kilka lat temu i nie mogłam nic wybrać, lekarz na kręgosłup dawał picie wody i moczenie nóg, nie byłam zadowolona .
Pozdrawiam cieplutko 👋
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hejusiu,to zależy na jakiego lekarza się trafi,jeden bierze pod uwagę sugestie pacjenta,a inny niestety nie.Ostatnio jak byłam u Ustroniu,to mój lekarz wszystko sam ustalił i po wyjściu od lekarza nie wiedziałam nawet co mam zapisane,a koleżanka była u pani doktor,co zapytała się" gdzie pani aktualnie najbardziej boli" i to brała pod uwagę przy zapisywaniu zabiegów. Ale zawsze warto lekarzowi zasugerować, :serce: Zadzwoniłam właśnie do siostry i
powiedziała mi,że w "Rafale"wszystko: basen,siarka,borowina,hydromasaż i inne są na miejscu i na nic nie musieli dochodzić.Zapewniła,że "Rafał"to bardzo dobre sanatorium.

Pozdrawiam i życzę zdrowych,wesołych Świat Bożego Narodzenia :serce:
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dziękuję Asik, bardzo mnie uspokoiłaś taki nagły przydział tydzień po wystawieniu skierowania to dla mnie był duży znak zapytania, dlaczego tak szybko, czy ludzie rezygnują bo ten Rafał jakiś nie bardzo, miałam wielkie obawy ale po tym co piszesz jestem spokojniejsza.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i Tobie, Twojej Siostrze i całej rodzinie życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 🌲🌲🌲
Napiszę po powrocie lub w trakcie turnusu jakie są moje odczucia.
Awatar użytkownika
Asik_
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hejusia,
dziękuję i życzę dobrej rehabilitacji i udanego pobytu.
Zima,a co za tym idzie krótkie dni nie napawają optymizmem,a jeżeli na zabiegi trzeba by było dochodzić to naprawdę nie było by ciekawie :( Ten czas, a szczególnie teraz zaraz po nowym roku,z tego co obserwuję,jest czasem w którym dużo osób rezygnuje.No cóż każdy by chciał dostać przydział w lecie,ale myślę,że będziecie zadowoleni,czego Wam z serca życzę i czekam na waszą opinię.
Aha,jeszcze pokoje-są przed i po remoncie,spróbujcie poprosić o ten po remoncie- podobno te są swietne.

Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
ODPOWIEDZ