Jakie zabiegi...

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Jakie zabiegi...

Post autor: skrzys »

Witam serdecznie, chciałbym założyć temat związany z zabiegami sanatoryjnymi. :) Zwyrodnienia stawu biodrowego tj. koksartroza czy zwyrodnienie stawu kolanowego (gonartroza)- pewnie spotkaliście się z takimi zwyrodnieniami a mając doświadczenie sanatoryjne na pewno większe ode mnie :mrgreen: proszę napiszcie jakie zabiegi sanatoryjne i nie tylko sanatoryjne wg Was są najlepsze :D najbardziej znoszące ból oraz przyśpieszające odbudowę stawów( wiem zwyrodnienia same się nie naprawią) ale może zabiegi które przeszliście wam na tyle pomogły że nie potrzebna była stosowna endoproteza :o :D Może wiedza o takich zabiegach wspomoże osoby z małym stażem w sugerowaniu lekarzom w sanatoriach jakich zabiegów chcieliby, jakich zabiegów warto dokupić :) :?: :!:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 106 razy

Re: Jakie zabiegi...

Post autor: Felice »

Skrzys zmagam się od wielu lat z problemem kolana. Dzięki rehabilitacji jakoś funkcjonuję.
W moim przypadku szukam przede wszystkim miejsca, gdzie oferują terapię indywidalną manualną, czy PNF. Urządzenia i ogólna nie dla mnie.
Zazwyczaj jeżdżę do Buska, której błogosławionym darem jest siarka. I to dla mnie jest podstawa. Dodatkowo jakiś SIS czy salus talent, masaże no i w zależności od danej chwili i stanu to co zleci lekarz.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice, na Ciebie można liczyć :Dchciałbym Cię kiedyś poznać i osobiście podziękować, może kiedyś zdarzy się że będziemy w jednej miejscowości :) kawę i coś do kawy stawiam :) przeczytałem na szybko to co napisałaś i coś tam wygooglałem ale jeszcze do tego wrócę po południu. Pytanie czy takie zabiegi są dostępne w polskich sanatoriach? czy trzeba je dokupywać czy można dostać w ramach pobytu/nfz? O tym Busku trochę czytałem jak i o siarce( człowiek uczy się całe życie) szkoda że nie założyłem takiego tematu przed napisaniem pisma do NFZ w sprawie terminu i miejsc pobytu :D
Jeśli nie są one dostępne w naszych sanatoriach to trzeba będzie prywatnie a z dostępnych co Ci najbardziej pomagało i zawsze chciałaś dostać? Czasami można zasugerować lekarzowi jak się przekonałem ;) :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 106 razy

Post autor: Felice »

Tak jak napisałam wiele zależy od naszego aktualnego stanu. Jeżeli mocno bólowy to zabiegi, które ten ból zniwelują. Mój ortopeda jest zwolennikiem leczenia zimnem, czyli krioterapia, w związku tym od pewnego czasu nie korzystam z borowiny.
Terapia manualna jest najlepsza, ale w wielu miejscach nie jest dostępna, bo to bardzo drogi zabieg.
Do tej pory udawało mi się być w miejscach, gdzie była dostępna. Zawsze warto sprawdzić co dane sanatorium oferuje.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice chyba tylko ja jestem zainteresowany jakie zabiegi pomagają inne osoby przeglądające albo nie chcą podpowiedzieć albo nie mają takich schorzeń, cóż tym bardziej tobie dziękuję i jeszcze raz zapytam jakie najczęściej bierzesz zabiegi będąc w sanatorium, ewentualnie jakie dokupujesz, ja jak byłem pierwszy (i jedyny) raz to dokupywałem krio ale to nie była komora tylko takie miejscowe :)
Awatar użytkownika
Anna 666
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2026 15:04
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 2 razy

Post autor: Anna 666 »

skrzys pisze: 26 lut 2026 20:30 Witam serdecznie, chciałbym założyć temat związany z zabiegami sanatoryjnymi. :) Zwyrodnienia stawu biodrowego tj. koksartroza czy zwyrodnienie stawu kolanowego (gonartroza)- pewnie spotkaliście się z takimi zwyrodnieniami a mając doświadczenie sanatoryjne na pewno większe ode mnie :mrgreen: proszę napiszcie jakie zabiegi sanatoryjne i nie tylko sanatoryjne wg Was są najlepsze :D najbardziej znoszące ból oraz przyśpieszające odbudowę stawów( wiem zwyrodnienia same się nie naprawią) ale może zabiegi które przeszliście wam na tyle pomogły że nie potrzebna była stosowna endoproteza :o :D Może wiedza o takich zabiegach wspomoże osoby z małym stażem w sugerowaniu lekarzom w sanatoriach jakich zabiegów chcieliby, jakich zabiegów warto dokupić :) :?: :!:
Dzień dobry
W moim przypadku zbawienne są zawijania borowionwe, ultradźwięki i hydromasaż.
Ostatnio miałam mobilizację tkanek miękkich, rewelacyjne działanie i poprawa ruchomości stawu. Pozdrawiam
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki, aż wygooglałem co to jest to mobilizacja tkanek miękkich. Można to "dostać" w sanatorium? Będę napewno o to pytał :) Coś jeszcze polecisz? Ostatnio znalazłem taki cennik z nazwami zabiegów
Załączniki
644519999_26061966650119692_3792964276225394325_n.jpg
644519999_26061966650119692_3792964276225394325_n.jpg (46.62 KiB) Przejrzano 310 razy
Awatar użytkownika
Anna 666
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2026 15:04
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 2 razy

Post autor: Anna 666 »

Kąpiele siarczkowe, jednak js nie mogę korzystać z tego zabiegu. Kriokomora, również mi nie służy. Inni chwalą sobie.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki bardzo za opinię,( te tutaj i nie tylko) będę brał pod uwagę przy wyjeździe do sanatorium aby jak najbardziej sobie polepszyć zdrowie i nie opierać się tylko na opinii lekarza :)
Może ktoś jeszcze podpowie coś :?:
ODPOWIEDZ