Sanatoryjne Savoir Vivre

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 paź 2021 00:15
Oddział NFZ: Opolski
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 38 razy

Re: Sanatoryjne Savoir Vivre

Post autor: Sniper »

Zimno wiosenne nas opuszcza i robi się od jutra coraz cieplej, w majówkę wszystko będzie się zielenić ciesząc oczy i dopingując do aktywności.
Jeżeli ktoś nie ma jeszcze sprecyzowanych planów na majówkę to zapraszam do Cieplic na Międzynarodowy Festiwal Katarynki. Kataryniarze będą grali melodie sprzed wieku w kościołach, deptaku i w parku zdrojowym. W promieniu 10-15 km Karpacz i Szklarska Poręba z łagodnymi szlakami górskimi i kolejkami na szczyty m.in. Szrenicy i Śnieżki.
Na wieczór zrobiłem rezerwacje w Cieplickim Edwardzie na 1 i 2 maja. Prowadzący DJ Adam zapewnił, że będzie muzyka dla każdego bez wzglądu na wiek m.in. salsa, bachata i odmłodzona muzyka lat 60 i 70-dziesiątych. Na dzisiejszym środowym dancingu była tam prawie pełna sala osób w różnym wieku, przedział 40-70, prawie po równo kobiet i mężczyzn. Dla lubiących się bawić na trzeźwo jest dobrej marki piwo bezalkoholowe(marki nie wymieniam aby nie dostać znowu upomnienia).
I taka drobnostka, toaleta jest czysta i estetyczna, przeciwieństwo toalety w Kaprysie z Lądka Zdrój.
Swoją drogą warto by obiektywnie opisywać w/g pewnych kryteriów miejsca zabiegowe jakimi są dancingi, czy są przyjaznym miejscem dla kuracjuszy? Czy ta taneczno-muzyczna terapia jest skuteczna i czujemy endorfiny szczęścia?
Jeżeli ktoś się zdecyduje na majówkowe Cieplice to dodaję pomocny link na Międzynarodowy Festiwal Katarynki: []
Udanej ciepłej majówki :kwiat:
Ostatnio zmieniony 06 maja 2026 08:01 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jak Wam minęła majówka w kurortach?
Zgodnie z planem majówka upłynęła na testach cieplickich dancingów 8-) w Edwardzie i Zdrojowej.
Edwarda już opisałem, miejsce głównie uczęszczane przez kuracjuszy. Z wiekiem jednak było trochę inaczej, średnia wieku to 60-65 zmienna nie wiem od czego zależna. Płatności gotówką i kartą. Muzyka lata 60-70 w nowym brzmieniu i czasami latino.
W Zdrojowej panuje atmosfera dyskoteki z lat 80-90, sporo miejsca do siedzenia, warto zabrać w tak ciepły dzień jak dzisiaj rozpinaną bluzę lub sweterek bo było chłodno. Miałem dziwne wrażenie, że średnia wieku 55-70 to połowa miejscowi.
Ważne!! Nie ma płatności kartą, za wszystko musimy zapłacić gotówką, :evil:
Wnętrze podobnie jak w Edwardzie stylowe, ale sala z barkiem jest osobno.
Wybór lokalu pozostawiam gustom kuracjuszy, ja wybieram Edwarda, lepiej się tam ludzie bawią choć nie zawsze jest pełny lokal i spoglądam na drzwi czy wejdzie ta której szukam? ;)
Podczas majówki znajomi opisywali spore sumy które musieli płacić za posiłki np. ryba i napój na dwie osoby 140 zł :shock: , parking 40 zł itp, ja mogę polecić przeciwieństwo kawiarnia Sonata na placu Piastowskim w Cieplicach, zjadłem tam obiad z napojem za 45 zł w pomieszczeniu chłodnym w taki upał.
Teraz szukam dobrej kawy z ciastem, może coś polecicie?
I pozdrowienia od kataryniarzy :serce:
Załączniki
20260501_152338.jpg
20260501_152338.jpg (50.24 KiB) Przejrzano 419 razy
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: skrzys »

Sniper, nie żebym był ciekawski( może troszkę) ale mógłbyś napisać czy ta Osoba której szukasz weszła :D czy jeszcze nie :( Myślę że, nie tylko ja jestem ciekaw, choć się nie znamy to życzę Ci abyś JĄ znalazł :D i :serce: zapłonęło choć i konar mógłby :lol: Pozdrawiam i czekam na relacje :)
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Cóż, najpierw weszła zainteresowana ale w głowie miałem sentencję “Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz”, potem ktoś fajny, sympatyczna i ciepła blondyna która była w ramach majówki tylko na jeden wieczór ze znajomymi z daleka.
Ale wszystkie Panie bez względu na wiek z którymi tańczyłem były sympatyczne, pozdrawiam panie z Marysieńki i z Lalki, oraz panią z Domu Zdrojowego przy pijalni wody zdrojowej.
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Przebywając wśród kuracjuszy słyszałem różne opowieści o nieodpowiednim zachowaniu w pokojach, o lokatorach nie wychodzących poza obiekt sanatoryjny i kuracjuszach stroniących od towarzystwa.
Zbadałem takie zachowania na sobie, rzadziej wychodziłem z pokoju, spacery ograniczyłem do 4 km w promieniu sanatoryjnym, z lubiącego konwersacje robiłem sobie ciche przerwy, nie robiłem wycieczek pieszych i autem w góry. nie integrowałem się zbytnio(poza kilkoma dancingami) 8-) .
Zauważyłem brak chęci wychodzenia gdziekolwiek, brak pewności siebie, podjadanie, zmienny nastrój itp.
Ludzi przyjeżdżający do sanatorium często są samotni lub "samotni w związkach" a ich bańki komfortu to zachowania które przetestowałem powyżej na sobie :(
Gdy mamy takiego w pokoju nie należy butami milowymi zrobić z tego człowieka lwa parkietu i przewodnika wysokogórskiego.
Raczej małymi kroczkami nie męczące rozmowy, a jak się rozbuja wypad na zakupy, może na spacer, by ostatecznie integrować się na dancingu lub pokojowym spotkaniu z paniami przy kawie z pysznym ciastem.
Gdy jesteście w takiej bańce komfortu warto powoli zaglądnąć w telefonie na google i sprawdzić kalendarz lokalnych imprez, wycieczek w najbliższą okolicę, całość dostosować do naszych możliwości. Może w otoczeniu mamy kuracjusza zaprawionego w znajomości okolicy który pomoże wybrać miłe spędzenie czasu wolnego. A jak Was coś blokuje to zapiszcie każdego dnia trzy powody takiej blokady i po tygodniu na chłodno przeanalizujcie jak rozbić delikatnie te zapory do endorfin? :lol:
Każde wyjście w nowe miejsce to wysiłek ale też inwestycja w samego siebie i auto rozwój dający pewność siebie i elastyczne powiększenie naszej integralności w bańce komfortu :serce: .
Zatem robię eksperyment w drugą stronę, nie leżę i oglądam TV, odkładam laptopa i idę na spacer do parku a potem....może do Bohemii na ciasto 8-) pomiędzy ludzi. :kwiat:
Zatem opuszczam moją bańkę komfortu i ruszam w miasto ;)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Bibi2 »

Nie bardzo rozumiem Sniper co chciałeś osiągnąć takim eksperymentem :roll:

Dobrego pobytu i odpoczywaj pełną piersią :)
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 438 razy
Podziękowano: 101 razy

Post autor: kruszynka »

Podczas pobytoŵ nie prowadzę żadnych "eksperymentów"nie analizuję
zachowań innych ,nie oceniam .Nic mi do tego jak ktoś postępuje,
a jeśli zachowanie innych ,czy osoby mi nie odpowiada mijam je ,czy tę
osobę łukiem. 😉
Nie plotkuję by komuś szkodzić.
Mogę chętnie poznać kogoś do wspólnych wypadów, spacerów, uwielbiam
kafejki 🤭🤗
Cenię kulturę bycia .Bo o higienie nie wspomnę ,co wbrew
nieraz błędnej ocenie ma się odnosić tylko do koloru pidżamy.
Nie ,ona ma być przestrzegana od rana do rana .
😀
Cenię zrozumienie ,że chcę być w danym dniu ,chwili , sama z sobą.
Natręctw nie znoszę .Brr
Czy to dużo czy mało?trudne do zaakceptowania?kto nie chce nie musi
akceptować ,wszak też po tej drugiej stronie jest wolnym człowiekiem 🤠
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Często aktorzy aby zagrać swoją rolę przenikają wcześniej w środowisko granego bohatera aby poczuć taką osobę z drugiej strony lustra.
Sam mieszkam dwa lata sam i zaczynam mieć własną bańkę komfortu która się nieco skurczyła i zastanawiam się jaki to ma wpływ na zachowanie starszego człowieka. Może czasami nie trzeba go unikać tylko zrozumieć i tolerować.
Jestem asertywny i dbam o swoje granice ale zarazem staram się być elastycznym w podejściu do współlokatora lub nowo poznanych ludzi.
Zrozumiałem, ż kuracjusz kulturalny z natury może być trudny w małej społeczności co uwarunkowane jest nagłym wyrwanie go ze strefy komfortu. Po czasie aklimatyzacji sanatoryjnej może się okazać całkiem poczciwym człowiekiem.
Co mi daje powyższe doświadczenie? Poznając siebie nabywam zdolność poznawania drugiego człowieka, akceptując siebie łatwiej zaakceptuję irytującą mnie osobę. A to ułatwia życie w sanatoryjnej społeczności.
Sniper
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

A tymczasem w cieplickim Edwardzie dancingi nabierają tempa, w środę pełna sala, przy moim stoliku Panie mieszają wino z piwem :)
W tłumie widzę parę tańczącą melodię z lat 70-ych w rytmie tanga. Dwa razy byłem poproszony do tańca przez Panie, choć byli wolni inni panowie, odwdzięczyłem się dobrym prowadzeniem. 8-)
Widzę jak 65-latek śmiga na parkiecie z długowłosą pięćdziesiątką, po godzinie ich idylla nagle została przerwana, młodszy ok 35-letni podbiera mu panią do tańca i czar pryska. Miło mi się tańczy z niską blondynką :kwiat: która jest wodzirejem swojego stolika.
A czas nieubłagalnie szybko mija i muszę ulotnić się przed 22.00 :arrow: aby odbyć rytuał pod prysznicem i zameldować się w łóżku do snu.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Bibi2 »

Hmm, jeśli miałeś taką potrzebę nie można Ci tego zabronić
Wydaje mi się , że wystarczy zaakceptować że są inni ludzie różni od nas,
a taka cecha jak asertywność pomaga w życiu.
Jakiś czas temu szliśmy na wieczorne tańce i stoi taki "nieszczęśliwiec" na rozdrożu i widać że nie wie co robić,
"jak masz chęć to chodź z nami " - był niesamowicie wdzięczny, że kobiety go zgarnęły (oczywiście bez zobowiązań z dwóch stron).

Dobrego czasu Sniper :)
ODPOWIEDZ