Bristol Kudowa Zdrój pierwsza połowa września 2026
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 92 razy
Bristol Kudowa Zdrój pierwsza połowa września 2026
W recepcji szybko przydział pokoju i skierowanie do pielęgniarki. Wizyta u lekarza w dniu następnym. Pani doktor sympatyczna, uwzględniająca sugestie. By dostać masaż (miała do dyspozycji 4 takie zabiegi na pacjenta) trzeba było się podeprzeć rtg, lub TK. Od lekarza do planowania zabiegów i tu też można było ustalić porę zabiegów. Tego samego dnia miałem już zabiegi. Zabiegi kończyłem najpóźniej do 10.30. Pani w planowaniu była zdziwiona, że chcę mieć zabiegi przed śniadaniem. Od 8 do 8.30 fizjoterapeuci mają przerwę. Czasem podczas tej przerwy można wcześniej odbyć zabieg.
Co w zmian za dość duże pieniądze?
Pokój jednoosobowy, wszystkomający, po remoncie. Lodówka, TV, czajnik, kubek, talerzyk i sztućce, szafka przy łóżku. Szafa trochę mała, ale pod łóżkiem jest spora szuflada w której można sporo schować. Budynek położony na zboczu, więc pokoje od frontu są słoneczne. Z przeciwnej strony ciemne z widokiem na zalesione zbocze.
Trzy zabiegi dziennie od poniedziałku do soboty. Codzienny wstęp na kryty basen sąsiadujący z budynkiem sanatorium.
W sanatorium jest mały basen do ćwiczeń.
Posiłki. Śniadania i kolacje – bufet szwedzki, coś na ciepło, wędliny, sery, sałatki, warzywa, kawa z ekspresu, herbata, soki. Bufet skromny, ale wystarczający. Obiady serwowane.
Dla NFZ jest możliwość wykupienia posiłków komercyjnych. Cena 48 zł dziennie (to około 1000 zł za turnus) moim zdaniem to nieporozumienie. Za dużo mniejsze pieniądze można coś dokupić w sklepie i donosić na posiłki.
Budynek jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Są trzy windy. Jedna, akurat największa w trakcie mojego pobytu uległa awarii. Dopiero kilaka dni przed wyjazdem została naprawiona.
Kawiarni nie ma. Jest tylko szyld nad pomieszczeniem, ale brak chętnych do jej uruchomienia.
Jest mały sklepik z napojami i przegryzkami, są też pamiątki. Można też wykupić wycieczki.
Sanatorium udostępnia pralkę i suszarkę w komplecie za 20 zł/jedno pranie. Prasować też jest gdzie.
Parking płatny 19 zł/doba.
Wolny czas.
Pakiet gastronomiczno – taneczny.
W części zdrojowej co krok mamy kawiarnie, restauracje w różnym przedziale cenowym.
Gorzej z baletami. Wybór jest niewielki. Około 100 metrów od Bristolu w restauracji gruzińskiej Ghivino i Śpiew codziennie 19-22. Wstęp 10 zł, trzeba rezerwować, dużo chętnych.
Druga miejscówka to restauracja Raj w Parku Zdrojowym, tu też trzeba rezerwować. Restauracja Amalia w pobliżu Ogrodu Muzycznego w piątki (nie wiem czy aktualne).
I na koniec w soboty dyskoteka w restauracji Cech od 19-1. Delikatna sugestia kelnera, że jest to klimat raczej dla wnuków, a nie dziadków.
Pakiet turystyczno-krajoznawczy.
Spacery po Kudowie, Parku Zdrojowym, do Czermnej lub Małej Czermnej tuż przy granicy w Czechach na piwo lub zakupy.
Z biurem turystycznym (jest kilka) Praga, Wiedeń, Szwajcaria Saksońska, Skalne Miasto w Adrspach, Szczeliniec, Błędne Skały, Wambierzyce. To tylko przykłady.
Dla zmotoryzowanych, według uznania Polanica, Duszniki, zamki i pałace jakich tu wiele, czy też indywidualne wycieczki w Góry Stołowe.
Podsumowując, pobyt udany. Jestem zadowolony z wyjazdu.
Jak obrobię zdjęcia, to coś wstawię w Miejscowościach Uzdrowiskowych.
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

Re: Bristol Kudowa Zdrój pierwsza połowa września 2026
- Załączniki
-
- 20260830_124841.jpg (26.55 KiB) Przejrzano 392 razy
-
- 20260830_124818.jpg (32.21 KiB) Przejrzano 392 razy
-
Mijariolka
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 03 mar 2023 20:07
- Podziękowano: 11 razy
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

W łazience brakowało mi półeczki na kosmetyki pod lustrem.
Drugiego dnia odkryłem, że lustro się otwiera, a za nim jest wbudowana w ścianę szafka na kosmetyki.
-
alka50+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2015 11:50
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 46 razy
Fajnie..ze wróciłeś zadowolony i masz miłe wspomnienia.
Mało brakowało....a też bym w tym czasie była w Kudowie Zdroju....to byłoby spotkanie.
Czekam na fotki....jak zawsze w Twoim wydaniu...są one super.
Pozdrawiam.
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 39 razy
- Podziękowano: 173 razy
Nie zdążyłam q tym roku do Kudowy, w przyszłym wstępne plany na inne rejony.
Tym niemniej wzięłabym z puli NFZ z uwagi na dostępność pokoi jednoosobowych.