Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Lewek »

Agat nie musisz być na zwolnieniu lekarskim w momencie komisji lekarskiej w ZUS. Ja nie korzystam ze zwolnień, 2 lata temu złożyłam wniosek i sanatorium przyznano mi bez problemu. Teraz złożyłam ponownie, czas pokaże co będzie. Składaj wniosek i czekaj cierpliwie na komisję . Życzę dużo zdrowia. Pozdrawiam :).
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 22:07
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: agat »

Agalew 8-)
Też tak mnie się wydaje, że nie ma różnicy czy jest się na L4 czy nie.

Dzięki za info i również życzę dużo zdrówka :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Agat ja może niejasno napisałam ale juz tyle razy pisałam że wydaje mi się że wszyscy wiedzą.
Ja pracuję (etat) i nie jestem i nie byłam na zwolnieniu.Wniosek do ZUS o rehabilitację złożyłam sama i po miesiącu miałam lekarza orzecznika.Do wniosku dołączyłam wyniki badań.Po dwóch miesiącach od komisji już byłam w sanatorium.Pobyt w sanatorium miałam jako zwolnienie L-4 ale jeśli ktoś ma urlop i nie chce zwolnienia to nie musi brać,Pozdrawiam
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Sama , tzn wniosek ktòry zazwyczaj wypełnia lekarz wypełniłaś sama? :?:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Cekaj Dziuni chyba chodziło o to, że sama poszła z wnioskiem do lekarza aby wypełnił i sama złożyła do Zus i czekała na komisję w/s wyjazdu. Jest jeszcze taka opcja, że na komisji w/s świadczenia rehabilitacyjnego czy renty lekarz orzecznik sam wypełnia wniosek bo uznał, że wyjazd jest wskazany i my dostajemy już tylko gotowe skierowanie.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

agat pisze:Agalew 8-)
Też tak mnie się wydaje, że nie ma różnicy czy jest się na L4 czy nie.

Dzięki za info i również życzę dużo zdrówka :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Nie wiem skąd odczytałaś, iż to ja napisałam aby wyjechać do sanatorium z ZUS należy przebywać wcześniej na zwolnieniu. Ja aktualnie przebywam na L4 i z końcem kwietnia mój limit (182) dobiegnie końca, ale to nie ma nic wspólnego z wyjazdem do sanatorium. Złożyłam wniosek o świadczenie rehabilitacyjne i czekam na komisję. Każdy kto jest ubezpieczony ma prawo korzystać z tzw. prewencji ZUS. Po prostu składa wniosek wcześniej wypełniony przez lekarza i to wszystko. Często wzywają na komisję ale zdarza się, że wystarcza opis lekarza no i dostarczone kserokopie leczenia (choroby lub chorób). Muszą wiedzieć gdzie wysłać i na jakie schorzenia. Z kolei świadczenie rehabilitacyjne (to nie to samo co sanatorium) jest przedłużeniem L4
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, byłem w tamtym roku w lipcu na własna prosbę w sanatorium ZUS i złożyłem teraz. Jak myślicie mam szansę dostac również?
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Grzegorzu jeżeli lekarz dobrze opisał Twoją chorobę to pewnie ZUS wyśle Cię znowu , pozostaje cierpliwie czekać na komisję. A potem to już tylko pakować walizki , czego Ci życzę :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zawsze przy zlożeniu wniosku o sanatorium jeśli tylko chodzi o sanatorium jesteś wzywana na komisje . chyba ,ze jestes na komisji (np. w sprawie zasadności zwolnienia)to przy okazji lekarz morze sam skierowac na prewencje .Nie potrzeba w tedy żadnego skierowania (zaswiadczenia )od swojego lekarza prowadzacego .
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Sztani nie zawsze ZUS wzywa na komisję dotyczącą sanatorium , chociaż w większości tak . Dużo zależy od dokumentacji medycznej którą dołączamy. Mój kolega kilka razy już był w sanatorium a na komisji nie był ani razu . Wszystko odbyło się zaocznie. Nie zmienia to jednak faktu ,że wniosek musi wypełnić lekarz prowadzący. Sami tego niestety nie zrobimy. Oczywiście masz rację w kwestii przyznania sanatorium na komisji o zasiłek rehabilitacyjny. To chyba standard :kwiat:
ODPOWIEDZ