Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: aniag »

Rachel pisze:Mój wniosek o sanatorium z ZUS wypełniła doktor rodzinna, która o wszystkich moich dolegliwościach wie. Jednego dnia byłam u rodzinnego po czym za 2 godziny u neurologa, która spojrzawszy w komputer zauważyła, że prawie chwilę temu byłam u rodzinnego która to z kolei wypisała mi wniosek o sanatorium z ZUS. Odpowiedziałam, że tak a ją zapytałam jakie najlepsze byłyby dla mnie zabiegi. Zapisała mi na skierowaniu na zabiegi i poprosiła abym pokazała to skierowanie w sanatorium. Nie obawiaj się niczego. W końcu skoro jesteś ubezpieczona a masz jakąś dolegliwość to masz prawo upominać się o coś co się Tobie słusznie należy. W przychodni mogłabyś czekać na zabiegi nawet rok a na sanatorium poczekasz najdłużej do 3-ch miesięcy i w dodatku za nic nie płacisz a jeszcze ZUS Tobie zapłaci, jeśli wyrazisz na to zgodę (zapytają czy chcesz L4 na wyjazd czy jedziesz w ramach urlopu) :)
super dziekuje ,napewno napisze jak mi poszlo :)
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

napiszcie mi prosze ,czy to prawda ze jak ktos jest z wiekszego miasta to marne szanse na wyjazd ,ze najczesciej dostaje sie leczenie ambo latoryjne na miejscu :(
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

aniag pisze:napiszcie mi prosze ,czy to prawda ze jak ktos jest z wiekszego miasta to marne szanse na wyjazd ,ze najczesciej dostaje sie leczenie ambo latoryjne na miejscu :(
Myślę, że nie jest to prawdą, składaj wniosek i czekaj na komisje. byłam 1 raz w sanatorium z Zus i byli ludzie z dużych miast... Kraków, Katowice , Opole . Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Aniag, myśle że to nieprawda, ja jestem z Krakowa a nigdy mi nie zaproponowano rehabilitacji na miejscu tylko sanatorium.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

aniag pisze:napiszcie mi prosze ,czy to prawda ze jak ktos jest z wiekszego miasta to marne szanse na wyjazd ,ze najczesciej dostaje sie leczenie ambo latoryjne na miejscu :(
aniag chyba nie jest to prawdą jestem z Warszawy i byłam w sanatorium,lekarz tylko mnie zapytała czy chcę na miejscu czy wyjazdowe.powiedziałam że chciałabym wyjazd i zmienić klimat i nie było problemu. :)
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

dziunia60 pisze:
aniag chyba nie jest to prawdą jestem z Warszawy i byłam w sanatorium,lekarz tylko mnie zapytała czy chcę na miejscu czy wyjazdowe.powiedziałam że chciałabym wyjazd i zmienić klimat i nie było problemu. :)
no to ciesze sie ,moze i mnie sie uda ,wiec musze wybrac sie do lekarza i prosic o wypelnienie wniosku :D
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

agalew pisze:
Myślę, że nie jest to prawdą, składaj wniosek i czekaj na komisje. byłam 1 raz w sanatorium z Zus i byli ludzie z dużych miast... Kraków, Katowice , Opole . Pozdrawiam :P
Zloze wniosek tylko najpierw musze isc do lekarza o wypisanie
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

i jeszcze jedno pytanie ,wniosek pobieram z ZUSU??? czy lekarze takie wnioski posiadaja?
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

I to szybciutko bo i tak wyjazd bedzie późną jesienią ja wniosek ściągnęłam ze strony ZUS bo lekarze raczej nie mają
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

druczek wniosku na sanatorium z ZUS

Post autor: jacky6 »

aniag pisze:i jeszcze jedno pytanie ,wniosek pobieram z ZUSU??? czy lekarze takie wnioski posiadaja?

powinien zabezpieczyć lekarz...
w moim przypadku dwakroć podchodziłem z druczkiem pozyskanym z tutejszego portalu...
a pan doktor roztargniony, dwakroć podchodziłem - dwakroć zgubił, zapomniał...
zawstydzony - poszedł do sekretariatu i przyniósł mi wydruk z stronki ZUS...

PS - ten z portalu minimalnie różni się od ZUSowskiego ...

:mrgreen: ... :ugeek:
ODPOWIEDZ