Komisja w ZUS-ie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 22:07
Oddział NFZ: Łódzki

Re: Komisja w ZUS-ie

Post autor: agat »

Kociu
Ja składałam dwa wnioski i będę miała wszystko na jednej komisji.
Za kciuki na razie nie dziękuję co by nie zapeszyć :)
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: hala5102 »

agat pisze:Witam
Właśnie dostałam wezwanie na komisję ws. zasiłku rehabilitacyjnego i prewencji na 16-05-2014.
Trzymajcie kciuki. :kwiat: :kwiat:
pozdrawiam
Moją znajomą komisja ZUS-ka wałkowała prawie godzinę. Już myślała, że odrzucą jej wniosek o sanatorium, ale w końcu uznali i przyznali. Zaproponowali 3 miejscowości, wybrała Inowrocław (sanatorium "Kujawiak").
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: hala5102 »

Ze skierowania ZUS, to można se jeździć od sanatorium do sanatorium kiedy się chce i gdzie się chce. Na dodatek za darmo, dwa razy w roku i w ramach L-4.
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kociu »

agat pisze:Kociu
Ja składałam dwa wnioski i będę miała wszystko na jednej komisji.
Za kciuki na razie nie dziękuję co by nie zapeszyć :)
Mnie nie chcieli przyjąc dwuch na raz powiedzieli ze mam powiedziec pani orzecznik o sanatorium ,a ona ze narazie nie ,i składałam drugi zaraz
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

hala5102 pisze:Ze skierowania ZUS, to można se jeździć od sanatorium do sanatorium kiedy się chce i gdzie się chce. Na dodatek za darmo, dwa razy w roku i w ramach L-4.
Może w regionie łódzkim .
Jest nawet publikacja w internecie ,ktoś nawet zacytował na portalu , że wyjazd w ramach prewencji ZUS może mieć miejsce TYLKO RAZ na 12 miesięcy

Niestety wiele osób Znalazło "Furtkę " i ZUS zaczyna szukać oszczędności !!!!

Prawda jest taka skoro KOLEJKI w NFZ wydłużyły się ..za Sanatorium NFZ należy zapłacić średnio 500 zł ( pobyt ) plus inne koszty klimatyczne ,dojazd DODATKOWO oddać minimum 15 dni Swojego URLOPU a można to samo mieć w ciągu roku za DARMO to POLAK POTRAFI
i bardzo dobrze ..miast budować Nowe centrale Funduszom i zwiększać tam ADMINISTRACJĘ
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darku 8-)
Ja piszę, że za jedną komisją "obskoczę" i prewencję czyli sanatorium i świadczenie rehabilitacyjne a nie, że od razu załatwię dwa wyjazdy do sanatorium.
Poza tym jeśli dojdzie do skutku, czyli szanowna komisja będzie na tyle łaskawa to będzie mój pierwszy wyjazd z ZUS.
Hala5102 8-) i Darku 8-)
Nie do końca bym się z Wami zgodziła co do hojności wszechmogącego, wszechłaskawego... ZUS. Niby wszystko za darmo :?:
Szkoda, że nikt z Was nie policzy ile jest stratny będąc na L-4. Przecież firma nie płaci 100% wynagrodzenia tylko 80%. Policzcie jaka jest różnica i czy koniec końców nie lepiej jechać z NFZ(jedynie szkoda urlopu). W pokoju dwuosobowym poza sezonem zapłacimy trochę ponad 350,00 zł a ile będziemy stratni na L-4 :?:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Pozwoliłem sobie "wyciąć 'wypowiedź

"Szkoda, że nikt z Was nie policzy ile jest stratny będąc na L-4. Przecież firma nie płaci 100% wynagrodzenia tylko 80%. Policzcie jaka jest różnica i czy koniec końców nie lepiej jechać z NFZ(jedynie szkoda urlopu). W pokoju dwuosobowym poza sezonem zapłacimy trochę ponad 350,00 zł a ile będziemy stratni na L-4 :?:"

Zgadza się traci się finansowo na poborach 20%
ale i zyskuje ..
-opłatę za pobyt ..24 dni
-opłatę klimatyczną
-dojazd
kolejna sprawa pokoje dla ZUS np w przypadku Perły Bałtyku są 2 osobowe a NFZ w 75% to 3 2 dla ..małżeństw
a i standard pokoi jest Wyższy

Nie zapomnij ,że ZUS blokuje Cie tylko na 12 miesięcy z wyjazdem -ok może ale nie musi wysłać na kolejną rehabilitację natomiast NFZ w niektórych regionach to już 30 miesięcy czekania , 12 miesięcy czekania do złożenia i czas do wyjazdu czyli prawie co..4 LATA !!!!-CAŁY CYKL
Mimo wszystko będę się upierał , że ZUS daje Furtkę szybszej Rehabilitacji
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darku 8-)
Szybszej rehabilitacji tak ale nie koniecznie tańszej ;)
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Szybszej przy tym jeśli chodzi o czas oczekiwania a co do możliwosci pozyskania to napiszę po komisji :o :o
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam i powodzenia Życzę Sympatyczna Krajanko :kwiat: Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ