Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: violet58 »

"...szukajcie a znajdziecie..." (Ewangelia wg św. Mateusza, 7,7) :D Jeśli Ci się uda Tojka z pewnością się ucieszy:
Ja tam będe obstawać przy swoim. Coś co jest ustalane indywidualnie dla konkretnego pacjenta nie może być
literalnie zapisane w rozporządzeniu Rady Ministrów, Skoro pobyt może być skrócony lub wydłużony przez
lekarza trudno określić konkretną liczbę zabiegów. Sam ZUS na swojej stronie napisał :
"Kompleksowa rehabilitacja lecznicza obejmuje ustalony indywidualnie program ukierunkowany na leczenie schorzenia
będącego przyczyną skierowania na rehabilitację oraz na schorzenia współistniejące..."

Niemniej jednak w sieci jest jeszcze coś takiego:
...ZUS zobowiązuje ośrodek do:
zapewnienia osobom skierowanym przez ZUS, o ile nie ma przeciwwskazań medycznych, nie mniej pięciu zabiegów leczniczych
( w tym dwóch fizykalnych) dziennie ukierunkowanych na leczenie schorzenia będącego podstawą skierowania na rehabilitację
i schorzenia współistniejące.

oraz
realizowania w ustalonym indywdualnie programie rehabilitacji leczniczej ćwiczeń i zabiegów fizykalnych przez 5 dni w tygodniu
w dwóch cyklach dziennych – przed południem i po południu,
a w soboty w jednym cyklu dziennym do południa

jednak brak jest odniesienia lub powołania się na konkretny przepis.
Wydaje mi się, że są to warunki jakie musi spełnić sanatorium, określone w siwz przy organizowaniu przez ZUS przetargów na świadczenie usług.
Nic innego, przynajmniej mnie nie udało się znaleźć, ale... ( patrz na początek ) :lol:
I to by było na tyle... jak mawiał nieodżałowany Jan Tadeusz Stanisławski
Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj :) Violet 58 ,moje uznanie za odwazny cytat z księgi ,którą znawcy włożyli na półkę wśród największych bestselerów wszech czasów :)

P.s pochwal się dostałeś tę Równicę :?: :o ,ponieważ piszesz tak tajemniczo ;) :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W rozmowie telefonicznej z miła panią z ZUS, a i owszem zdarzają się takie :P btła mowa o Szczawnie, Kudowie i Ustroniu - z przyczyn o których było już wczesniej poprosiłem o Ustroń.
Ale ja jestem starej daty, to póki urzędowego papierka z pieczątką nie budiet, to i chwalić się nie ma czym
Pozdrawiam
forumowicz

Będzie będzie ten papierek z pieczatką :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dawno już tak nie wypatrywałem listonosza :D
A tak przy okazji to i NFZ powinien się już odezwać ;)
Pozdrawiam wszystkich
forumowicz

A jak to jest jak np otrzyma się skierowanie z ZUS a w krótkim czasie z NFZ i co wtedy :?:
forumowicz

Znamu się tylko z widzenia, a jedno skierowanie o drugim nic nie wie. :lol: Zawsze jest możliwość, że odmówisz z NFZ (jesteś pilnie potrzebna w pracy, chore dziecko), z ZUS szkoda rezygnować. Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza jadących do Ciechocinka :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Hmmmmm, w moim przypadku z NFZ przynajmniej pół roczny okres oczekiwania, mam nadzieje do tego czasu wrócić z ZUSowskiej rehabilitacji, która ponoć czyni cuda :P
A jeśli czas rzeczywiście jest krótki, to pozostaje expressowa pralnia i dalejże do wód i.... skoro już "cudownie uzdrowionyś" hulaj dusza.... :lol:
forumowicz

No prosze hulaj dusza :lol: :lol: no to sobie hulaj :roll: :lol:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum