Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Jak szaleć, to szaleć, gotuj matka...jajka :lol:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Yes, yes, yes.... cytując klasyka
Jest skierowanie :D
Jadę odwiedzić Gustlika :)
Jest Ustroń
Jest Równica
Jest..... dobrze
:D
Szkoda tylko,że za dwa miesiące :cry:
forumowicz

Czyli jak powiedziała koleżanka :roll: :lol:
Violet czekaj cierpliwie i nie marudż :lol: :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie marudzę, nie marudzę - mogłem trafić gorzej. :) Zaś co do czekania, wydaje mi się, że niestety nie mam innego wyjścia. :?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Violet gratuluję terminu i miejsca a tak precyzyjniej to od kiedy będziesz :?:
Ja wczoraj złożyłam wniosek i... zobaczymy co ja dostanę :mrgreen:

Pozdrawiam :)
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Witam i ja też dołączę do oczekujących - tylko ze ja dopiero złożyłam wlasnie wniosek. Jestem z łódzkiego ZUS - ciekawe jak potoczą się losy mojego wniosku.
Życzę wszystkim, którzy juz dostali przydzial, super odpoczynku, trafionych zabiegów no i do tego miłego towarzystwa.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
magaziata
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sie 2011 10:10
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: magaziata »

Ja papiery złożyłam do ZUS 7 maja, w piątek 15 mam komisję ciekawe czy i kiedy wyjadę, chciałabym koniec sierpnia ale co dadzą to wezmę. pozdrawiam wszystkich kuracjuszy. :D :) ;)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witam serdecznie, dobrze się składa bo ja właśnie zwalniam miejsce w tym wątku, który założyłem pięć miesięcy temu. Wypada przenieść się do "Wyjeżdam do sanatorium" a potem z kolei do " Oceń sanatorium". Ale to jeszcze trochę. A teraz krótkie podsumowanie, aby złożyć wniosek i wyjechać do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS musimy :
po pierwsze ( poniższe dotyczą moich doświadczeń z łódzkim oddziałem ZUS, lepiej upewnić się telefonicznie o dokumentach jakie należy złożyć wraz z wnioskiem )
* poprosić lekarza rodzinnego o wypełnienie wniosku o rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej - druk do ściągnięcia ze strony ZUS
* poprosić pracodawcę o wypełnienie Wywiadu zawodowego ( druk ZUS N-10) też znajdziecie na stronie ZUS
* i znów ukłon do pracodawcy o zaświadczenie o odprowadzaniu składek w moim przypadku była to RMUA
Mając te wszystkie( zaznaczone na czerwono) dokumenty maszerujemy do najbliższego oddziału ZUS i w odpowiednim okienku składamy dokumenty i cierpliwie czekamy.
Po upływie dwóch, trzech tygodni otrzymujemy wezwanie na komisję, na którą musimy przygotować dokumentację medyczną ( najlepiej przygotować kserokopie ułożone chronologicznie ) można sporo zyskać w oczach lekarza orzecznika ;) Komisja, chyba za duże słowo jak na spotkanie tet-a-tet z lekarzem, który przeprowadzi wywiad na temat choroby, zmierzy ciśnienie, osłucha, obejrzy i zadecyduje. O swojej decyzji poinformuje Was w trakcie wizyty, spyta w jakim trybie miałaby się odbyć rehabilitacja ( ambulatoryjnie - w miejscu zamieszkania, czy sanatorium - wyjazd )
ja zdecydowałem się na sanatorium. O miejscu i terminie wyjazdu dowiadujemy się listownie. Ja spróbowałem telefonicznie i przemiła pani zaproponowała mi trzy terminy i trzy miejsca, nie wiem czy wszyscy będą mieć tyle szczęścia :D ale tego Wam życzę.
A teraz oś czasu ... 7 maja (wniosek do ZUS) .... 24 maja (wezwanie na komisję ).....1 czerwca ( komisja )...... 12 czerwca ( list ze skierowaniem ) .... wyjazd w sierpniu, ale mogłem jechać do Szczawna pod koniec czerwca, lub Kudowy pod koniec lipca.
Raz jeszcze chciałbym zaznaczyć, że powyższe dotyczy łódzkiego oddziału ZUS, wiem skądinąd, że różnie bywa w różnych oddziałach tej instytucji w naszym kraju.
Przy dobrym układzie od momentu złożenia wniosku do chwili uzyskania skierowania i wyjazdu czas oczekiwania może nie przekroczyć dwóch miesięcy, czego wszystkim starającym się o taki wyjazd życzę. A w sanatorium ... cudownej pogody, nie mniej cudownego towarzystwa, udanych zabiegów i rehabilitacji - pełnego wypoczynku i powrotu do zdrowia.
Wszystkiego naj.... Pozdrawiam
forumowicz

Violet ,bardzo dokładny opis ,krok po kroku :) wiele osób bedzie Ci wdzięcznych :)
Pozdrawiam miłego pobytu w wymarzonym sanatorium :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Noblesse oblige ;) - w końcu jestem BPK :D Bardzo Pomocnym Kuracjuszem :lol: