SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
jurek777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2014 15:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: jurek777 »

Witam :!: Myślę,że ta opłata nie została podniesiona,a jeśli już to na pewno nie o 100% :shock: Bożenko,zapłaciłaś 28 zł bo mieszkałaś z koleżanką,która też tyle zapłaciła.Jeśli miałabyś jedynkę,wówczas zapłaciłabyś podwójnie.Ja tak miałem. Jeśli to nieprawda,to mnie popraw.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

To jak pokój 3-osobowy, to sumę dzielą na trzy... na pięć jeżeli takie są pokoje, to dlatego są różnice, dzięki :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

i tutaj się mylicie ;)
Każdy meldowany w buskiej Krystynie czy to mieszkała w 1 ,2 z łazienką czy bez czy też trójce płacił jak Wspomniała Bożenka 26 złotych polskich za plus 2 zł za zielone mi do niczego nie potrzebne ...prześcieradło-podkład.
A cha w Krystynie były i pokoje z ..lodówkami gdzie podczas skwaru schładzały się napoje :D
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: ulanie »

.... Darek z lodówkami i zapomniałeś dodać - z łazienkami... :lol: które są dla mnie takie ważne, no chociaż jedna :lol:
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: sabe50 »

Witam - to może i ja dorzucę kilka informacji od siebie.Po 19-dniowym pobycie w szpitalu, skierowanie na "uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne" z dopiskiem "poszpitalne" -/co też wynikało z dołączonej dokumentacji szpitalnej/- i kodem ICD-10 dostałem od "mojej" p.doktor w przychodni 16 kwietnia. Osobiście wysłałem dokumenty do warszawskieg NFZ i po kilkunastu dniach dostałem pisemną informację /z radomskiego NFZ/ o zarejestrowaniu skierowania z datą 30 kwietnia.Po ok 3 miesiącach zadzwoniłem do NFZ z pytaniem o przybliżony termin wyjazdu bo wcześniej mówili mi że w ciągu 2 mies. powinienem już go mieć.Pani w NFZ odpowiedziała mi że nic konkretnego nie może mi odpowiedzieć bo moje skierowanie nadal oczekuje na ocenę lekarza balneologa -/tak też widnieje w przeglądarce- bez żadnego numerku/ i mam cierpliwie czekać. Za chwilę minie 4 mies. od zarejestrowania. Czekam cierpliwie.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04

Post autor: anusia153 »

Sabe wydaje mi się że twoje skierowanie zostało potraktowane jak zwykłą leczenie sanatoryjne , tzw "poszpitalne" skierowanie wystawia lekarz prowadzący ostatniego dnia pobytu w szpitalu ( to jest bardzo ważne ) i na skierowaniu zaznacza albo uzdrowiskowe leczenie szpitalne , albo uzdrowiskowa rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym . Po złożeniu do NFZ wniosku albo przez Ciebie , albo przez szpital czekasz na odpowiedź do miesiąca .
A jak dostałeś skierowanie od lekarza z przychodni to najprawdopodobniej potraktowane jest jak zwykłe skierowanie i możesz czekać długo na ocenę lekarza balneologa .
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No i własnie - wychodzi na to że, gdybym dostał skierowanie pod koniec pobytu w szpitalu od lekarza prowadzącego to może już byłbym po sanatorium. Tylko czy takie bym dostał - czy to jest reguła ?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To wszystko zależy od lekarza prowadzącego , z własnego doświadczenia wiem ,że trzeba samemu upominać się o takie skierowanie , lekarz sam z siebie to raczej rzadko z taką inicjatywą wychodzi :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sabe na pocieszeni Ci powiem , że lekarz balneolog rozpatrując wniosek , może ci przyznać pobyt w szpitalu uzdrowiskowym tzw " poszpitalne " i nie będziesz musiał oczekiwał zbyt długo w kolejce . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Fajnie by było - tylko, zanim moje skierowanie dojdzie do niego może upłynąć wiele,wiele czasu - no, ale w końcu się doczekam - pozdrawiam
ODPOWIEDZ