Oczekiwania wobec sanatoriów
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękowano: 2 razy
Oczekiwania wobec sanatoriów
Ciekawy jestem jakie są Wasze oczekiwania, jak zmieniają się wraz z kolejnymi pobytami, a także co myślicie na temat stanu polskiej bazy uzdrowiskowej - czy sanatoria inwestują w budynki, otoczenie, sprzęt, ludzi, czy raczej wszystko biegnie po staremu?
Pozdrawiam
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
Re: Oczekiwania wobec sanatoriów
Z tego co obserwuję..baza zabiegowa ..obsluga jest w coraz lepszej kondycji,buduje sie nowe stanowiska dla kuracjuszy ( Szpital w Krynicy).Moze jedzenie jest zróżnicowane,nie wszystkim przypada do gustu..ale diety są..moze male porcje dla Panów
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
Bo nie wszyscy chodza na tańce,i każdy spędza czas tak jak lubi
- teresa63
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 31 lip 2014 18:49
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 4
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Osobiście uważam ,że ważne są warunki mieszkaniowe czy musi to być hotel gwiazdkowy ?
Może i NIE ,ale nie pokój w którym dane mi będzie mieszkać będzie wyposażony w dwu łóżkowy ..apartament niech ON ma te swoje metry niech będzie łazienka wyposażona w toaletę , prysznic umywalkę czy grzejnik elektryczny !!
Niech to łózko będzie w miarę NOWE - niech osoby z problemami kręgosłupa nie szukają ..deski aby się wyspać .
Są ośrodki ,które INWESTUJĄ już w kuracjuszy.
Niech będzie możliwość wymiany pościeli , wymiany ręczników.
Baza ZABIEGOWA
Niech zostanie ustalony CZAS zabiegów dla całej Polski dla wszystkich ośrodków NFZ przykład ..masaż podwodny ciała od 10 do 20 minut czy innych masaż klasyczny kręgosłupa.
Wyżywienie
Skoro wszyscy ponosimy i regulujemy składki na NFZ bo inaczej nie wyjedziemy DLACZEGO stawka kuracjusza JEST niższa niż ..aresztowanego , Dlaczego w ośrodku A jest na wypasie Stół szwedzki a w B po śniadaniu kuracjusze biegną do spożywczaka.
FOBIE
Nie mamy XXI wiek i możemy od Prywatnych administratorów WYMAGAĆ STANDARDÓW jakie oferują innym -czytaj grupą niemieckim za nie jednokrotnie MNIEJSZE pieniądze.
Kiedyś porównywałem cenę na Forum dla Kuracjusza Prywatnego , Niemca i Kuracjusza NFZ -Najdrożej KOSZTUJE -czytaj płaci kuracjusz z NFZ
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowano: 16 razy
również w sanatoriach była stosowana nowoczesna rehabilitacja hols medycyna manualna i terapia funkcjonalna
szczególnie pacjęci pooperacyjni a nie sale ćwiczeń z podwieszkami za czasów PRL. Wyjeżdżając do szpitali uzdrowiskowo-rehabilitacyjnych nigdzie nie spotkałam się z taką inną rehabilitacją dla mnie inne sprawy dotyczące kuracji
są mniej ważne .Każdy ma inne zdanie . Pozdrawiam wszystkich .
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Warunki mieszkaniowe są też ważne. One przecież wpływają na nasza psychikę, a ta na nasze zdrowie. Pokoje powinny być w miarę duże, a sprzęt w nich nierozwalający się. Nie oczekuję hotelu!, ale jednak do sanatoriów przyjeżdżają ludzie i chcą też choć troszkę wygody, a nie odwrotnie. O sanitariatach i łazienkach można by rozmawiać długo. Powinny być w każdym pokoju. Najważniejsze, żeby było czysto i wygodnie. Pamiętajmy, że wszyscy, jak tu jesteśmy, starzejemy się i dziś o drobiazgach, ktore przynoszą wygodę i ulgę tak bardzo nie myślimy, ale za lat kilkanaście pomyślimy bardziej o metrażu w pokoju, czy łazience, o prysznicu na miejscu, czy samych zabiegach w budynku, gdzie mieszkamy, o windach i wysokich podejściach do budynku:((
O takich warunkach wiele sanatoriów może jeszcze długo pomarzyć.....Ja takie miałam raz .....w Dąbkach w Delfinie, ale to był hotel...do którego trafiłam zimą ze skierowaniem z NFZ-tu
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
Wszystkim ośrodkom życzę, aby miały możliwości poprawy swoich warunków, ku uciesze kuracjuszy, ale i wszystkich pracowników
-
forumowicz
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
No, to rzeczywiście nie masz dużych wymagań..........Max pisze:ja nie mam dużych wymagań: jeżeli już mam złożyć wniosek do NFZ,to życzył bym sobie dostać skierowanie w terminie którym ja bym chciał/mogę czekać te 1,5 roku/ do Sanatorium,miejscowości gdzie ja bym chciał.natomiast co do obiektu,tez chciałbym dostać wybór,wymagania mam małe:czysto,pokój niemały,i łóżko najlepiej małżeńskie.ponieważ tego się nigdy nie doczekam,pozostają wyjazdy prywatne,z NFZ czy ZUS nigdy nie byłem i chyba nie będę w sanatorium! chociaż składałem wniosek 4 razy,4 razy przyznano mi ,ale 4 razy nie ta miejscowość która chciałbym,i nie ten termin.
-
forumowicz