Rymanów Zdrój od 15.09.14

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Agniecha
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 25 sie 2014 19:38
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Rymanów Zdrój od 15.09.14

Post autor: Agniecha »

Witaj Bożenko !! Tak , już powoli zaczynam segregować rzeczy i myśleć co należy a z czym nie przesadzać w bagażu. Dobrze, że mam dużą walizkę :D Teraz muszę zadbać,żeby moje koty (mam 2) miały zabezpieczony wikt i ,,opieriunek". Bo mąż i syn zadbają dobrze o siebie. I powoli zaczynam się cieszyć... :lol: Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
zyrafa48
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2014 10:12
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: zyrafa48 »

Witaj Agnieszko,
właśnie zarezerwowałam miejsce w autobusie - jeżeli jedziesz z Progress Bus (odjazd z ul. Ruskiej o godz. 8.15) to będziemy podróżować razem. Zaczęłam się pakować, bardzo tego nie lubię i dlatego zostawiam na ostatnią chwilę. Zastanawiam się czy brać coś eleganckiego (tak średnio eleganckiego tj. na niedzielę). Najgorszy dylemat mam z butami: na tańce wygodne sandały,trekkingi w góry, adidasy na ćwiczenia (halówki), klapki na basen. Chyba wezmę jeszcze sportowe sandały i trapery (może być zimno), no i szpilki (ale tylko gdy wezmę coś eleganckiego). Przydałyby się jeszcze jedne buty trekingowe (może być błoto) i gumowce. Coś za dużo tego! A Ty jakie buty spakowałaś? Pozdrawiam Bożena
jurek777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: jurek777 »

Przydałyby się jeszcze jedne buty trekingowe (może być błoto) i gumowce. Witam i popieram ten pomysł.Byłem w marcu w Iwoniczu ,Rymanowie i codziennie po obiedzie zaliczałem tamtejsze wzniesienia.Problemy z błotem były dość poważne,a ja byłem nie w pełni przygotowany.Z tego co widać za oknem teraz może też tak być,także radzę Ci mniej sandałów,bo na parkiecie można tańczyć boso :lol: :lol: :lol: a więcej odpowiedniego obuwia do spacerów :!: Pozdrawiam :!:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Dziewczyny, weźcie buty do chodzenia po górkach.Bardzo dobra rada Jurka777.Oczywiście nieprzemakalna kurtka też się przyda.Ja nawet w deszczowe dni chodziłam i zdobywałam wzniesienia,bo nie chciałam spędzać wolnego czasu w pokoju. :) Należy pooddychać klimatycznym powietrzem i poprawić kondycję. :D
Obuwie sportowe na ćwiczenia też jest jak najbardziej wskazane. :!:
O szpileczkach i balerinkach też nie zapomnijcie. ;)
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu. :)
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Suzen pisze:Dziewczyny, weźcie buty do chodzenia po górkach.Bardzo dobra rada Jurka777.Oczywiście nieprzemakalna kurtka też się przyda.Ja nawet w deszczowe dni chodziłam i zdobywałam wzniesienia,bo nie chciałam spędzać wolnego czasu w pokoju. :) Należy pooddychać klimatycznym powietrzem i poprawić kondycję. :D
Obuwie sportowe na ćwiczenia też jest jak najbardziej wskazane. :!:
O szpileczkach i balerinkach też nie zapomnijcie. ;)
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu. :)
Zeczywiście o takich butach zapomnijcie . Na salę sportową wchodzimy też bez butów, w najgorszym razie pozostają tylko gumowce. O pozostałych akcesoriach nawet nie dyskutuję, bo są oczywiste jak wczorajsza kolacja. o ile ktos ją spożywa. To raczej nie jest termin na ulewne deszcze dlatego zaleam umiarkowany umiar. Można i tak i tak .Wedle uznania.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

jan19557 pisze:(...)Na salę sportową wchodzimy też bez butów, w najgorszym razie pozostają tylko gumowce.(...)
Z całym szacunkiem "jan19557" czy możesz jakoś wyjaśnić powyższy cytat bo nie bardzo rozumiem. Chyba, że używasz jakiegoś skrótu myślowego. Co miałeś na myśli pisząc "bez butów". Nie spotkałem się z tym, żeby na salę do ćwiczeń nie można było wejść w obuwiu sportowym :? (adidasy, trampki lub halówki). Jest tylko prośba obsługi żeby to nie było obuwie, w którym wychodzimy na zewnątrz (sprawa utrzymania czystości) Tak jest przede wszystkim zdrowo i higienicznie, a i jeszcze milej dla oka. Bo to średnia przyjemność :roll: (przynajmniej dla mnie) oglądać czyjeś brudne pięty w dziurawych skarpetkach. Rehabilitanci ze względów higienicznych nie pozwalają ćwiczyć na tzw. "bosaka". A już nie mam nawet bladego pojęcia pojęcia do czego na sali sportowej mają służyć gumowce. :shock: :roll:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Dziewczyny (to do Bożeny i Agnieszki) posłuchajcie też dobrych rad "jurka777" i "Suzen" w sprawie butów. Dorzucę jeszcze kilka swoich.
- na basen i pod prysznic - klapki.
- do ćwiczeń - halówki (zajmują mało miejsca)
- nording walking (jeden z zabiegów prawie dla wszystkich) - adidasy (dobre, skórzane)
- spacery przy deszczowej pogodzie - jak wyżej
- wędrówki - buty trekkingowe,
- ładna, słoneczna pogoda - zależy od upodobań.
Trapery - mało przydatne - nie będzie tak zimno. Gumowce też mało przydatne. Niezbyt wygodne, nie nadają się do chodzenia po szlakach i zajmują sporo miejsca.
Nie zabieram głosu w sprawie butów do kreacji i do baletów. To chyba zależy od indywidualnych upodobań i miejsca w walizce.
W Rymanowie niezbędna jest naprawdę dobra kurtka przeciwdeszczowa, której nie zastąpi nawet duży parasol (też go warto zabrać do walizki) Tam jest specyficzny mikroklimat i potrafi nawet w lipcu lać przez tydzień. Może to być uciążliwe. Wiem doskonale o czym piszę bo bywam tam od kilku lat po kilka razy w ciągu roku roku.
zyrafa48 pisze:No tak...po górkach chyba będę "biegać" sama, zabieram kompas i latarkę, mapę kupię na miejscu. Ciekawa jestem czy szlaki są dobrze oznaczone?
Pochwalam takie myślenie - to o mapie, kompasie i latarce. Do tego dołożyłbym mały zestaw plastrów,rolkę bandaża i woda utleniona. Z takich drobiazgów mogą się przydać jeszcze scyzoryk i zapalniczka. Oznakowanie szlaków w okolicy Rymanowa pozostawia wiele do życzenia (dawno nie odnawiane, wejścia na niektóre szlaki trudno znaleźć )i wędrując po nich trzeba zwracać baczną uwagę na oznakowania. Życzę Wam spokojnego i miłego wypoczynku oraz dobrej i udanej kuracji.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Dziadek Zbyszek pisze:
jan19557 pisze:(...)Na salę sportową wchodzimy też bez butów, w najgorszym razie pozostają tylko gumowce.(...)
Z całym szacunkiem "jan19557" czy możesz jakoś wyjaśnić powyższy cytat bo nie bardzo rozumiem. Chyba, że używasz jakiegoś skrótu myślowego. Co miałeś na myśli pisząc "bez butów". Nie spotkałem się z tym, żeby na salę do ćwiczeń nie można było wejść w obuwiu sportowym :? (adidasy, trampki lub halówki). Jest tylko prośba obsługi żeby to nie było obuwie, w którym wychodzimy na zewnątrz (sprawa utrzymania czystości) Tak jest przede wszystkim zdrowo i higienicznie, a i jeszcze milej dla oka. Bo to średnia przyjemność :roll: (przynajmniej dla mnie) oglądać czyjeś brudne pięty w dziurawych skarpetkach. Rehabilitanci ze względów higienicznych nie pozwalają ćwiczyć na tzw. "bosaka". A już nie mam nawet bladego pojęcia pojęcia do czego na sali sportowej mają służyć gumowce. :shock: :roll:
Do Dziadka Zbyszka. Na sali gimnastycznej ćwiczyliśmy rzeczywiście bez butów na materacach a gumowce mają być na wypady górskie tylko zabrakło właściwego słowa w tekście bo post był kontynuacją moich przedmówców. 2 lata temu jak byłem w Radości w Ustce wszyscy przy drzwiach ściągali obuwie tak, że to nie do końca jest takie oczywiste jak by się mogło wydawać. Poza tym nie sądzę aby ktoś do sanatorium zabierał dziurawe skarpetki lub chodził na zabiegi z brudnymi nogami. Mam nadzieję, że dziadek Jan zadowolił dziadka Zbyszka swoim wyjaśnieniem :oops:
artix3333
Na forum od: 17 lip 2014 13:31
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: artix3333 »

Czesc. Przyjezdzajcie juz bo sa takie nudy.... Jestem do trzech dni, jeden turnus pojechal wczoraj, sami nudni ludzie....potrzeba ludzi z nastawieniem i usmiechem. Czekamy na poniedzialek i Was, w srode wieczorek zapoznawczy. Warunki sanatoryjne sa dobre, chodz labirynt;)
Agniecha
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 25 sie 2014 19:38
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Agniecha »

Cześć Bożenko!!! No to podróżujemy razem :D Do zobaczenia w poniedziałkowy poranek.
ODPOWIEDZ