Orzecznik to CAR a BOH
Karta parkingowa
Re: Karta parkingowa
czyli osoby posiadające w orzeczeniu inną przyczynę niepełnosprawności niż wymienione powyżej , mogą mieć trudności w uzyskaniu kart parkingowych , mimo że posiadają znaczny lub umiarkowany stopień .osobom zaliczonym do znacznego stopnia niepełnosprawności, posiadającym ważne orzeczenie wydane przez powiatowy zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności i mającej przyczynę niepełnosprawności oznaczoną symbolem 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna), zawierające wskazanie o spełnieniu przesłanek uprawniających do uzyskania karty parkingowej na podstawie przepisów dotychczasowych - kartę parkingową wydaje się na podstawie tego orzeczenia.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Odniosłem wrażenie ,że OBECNIE TYLKO te osoby mają SZANSĘ na kartę Parkingową w Katowicach !!!
Może w innych miastach czy Komisjach Lekarze są bardziej TOLERANCYJNI.
Zresztą od wielu lat Katowiccy urzędnicy są bardziej ..Papiescy niż sam ..Papież
-
forumowicz
Ale są też takie spółdzielnie jak moja ,że potrafią wyskrobać jedno miejsce więcej i nie spowodować wojny ludów wśród członków spółdzielni.
To, że się posiada odpowiednie orzeczenie, nie spełnia warunku wydania karty parkingowej.anusia153 pisze:czyli osoby posiadające w orzeczeniu inną przyczynę niepełnosprawności niż wymienione powyżej , mogą mieć trudności w uzyskaniu kart parkingowych , mimo że posiadają znaczny lub umiarkowany stopień .osobom zaliczonym do znacznego stopnia niepełnosprawności, posiadającym ważne orzeczenie wydane przez powiatowy zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności i mającej przyczynę niepełnosprawności oznaczoną symbolem 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna), zawierające wskazanie o spełnieniu przesłanek uprawniających do uzyskania karty parkingowej na podstawie przepisów dotychczasowych - kartę parkingową wydaje się na podstawie tego orzeczenia.
Trzeba spełnić jeszcze jeden warunek i tu jest cały haczyk: trzeba być osobą mającą znacznie ograniczone możliwości samodzielnego poruszania się.
I o tym decyduje komisja.
Jest jeden wyjątek:
Wyjątek: Ustawodawca przewidział odstępstwo od zasady, zgodnie z którą karta parkingowa od dnia 1 lipca 2014 r. przysługuje na podstawie orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności wydawanego także od 1 lipca 2014 r. Wyjątek dotyczy osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym, które posiadają orzeczenia wydane przed 1 lipca 2014 r. wraz z symbolem przyczyny niepełnosprawności 04-O (choroby narządu wzroku), 05-R (upośledzenie narządu ruchu) lub 10-N (choroba neurologiczna). Osoby posiadające tego rodzaju orzeczenia uzyskają kartę parkingową bez konieczności ponownego orzekania się - na podstawie dotychczasowego orzeczenia, jeżeli zawiera ono wskazanie do karty parkingowej.
Byłem w warszawskim MZdSOoN i tam mi powiedziano, że jak nie mam protezy, to nie dostanę karty parkingowej.
Jak się posiada tego rodzaju ważne orzeczenie (spełniające wszystkie wymogi) to jaki dokument (wniosek ?) trzeba złożyć w celu uzyskania karty ?Osoby posiadające tego rodzaju orzeczenia uzyskają kartę parkingową bez konieczności ponownego orzekania się - na podstawie dotychczasowego orzeczenia, jeżeli zawiera ono wskazanie do karty parkingowej.
Żeby nie było wojny ludów na spółdzielnianych miejscach z kopertką , trzeba do spółdzielni napisać prośbę o wydzierżawienie terenu na parkingu dla osoby niepełnosprawnej posiadającej kartę parkingową , wtedy to miejsce będzie oznaczone i nikt więcej w to miejsce nie zaparkuje .kruszynka pisze:Nie przybywa miejsc parkingowych ,to jest zasadniczy powód moim zdaniem .Jeszcze pare lat temu np na osiedlach było "przejrzyście" na parkingach teraz jest zatrzęsienie aut.Podobnie jest w mieście .Czasami trzeba objechać pół miasta zanim się zaparkuje.
Ale są też takie spółdzielnie jak moja ,że potrafią wyskrobać jedno miejsce więcej i nie spowodować wojny ludów wśród członków spółdzielni.![]()
Jeżeli spełniasz wszystkie wymogi, to dostaniesz wezwanie po odbiór nowej karty a nie na komisję.
-
forumowicz
Anusiu w Spółdzielni mojej Na Walnym zebraniu członków zgłosiłam naszą prosbę w formie wniosku ,członkowie głosowali jak wszystkie inne wnioski,na tej podstawie wyznaczono dodatkowe miejsce pod blokiem .Jeśli ktos inny tam stanie a wiadomo ,że są 2 tylko uprawnione osoby z bloku do korzystania z tego miejsca ,możemy powiadomić straż miejska np.Ale ludzie w moim bloku są bardzo wyrozumiali i nie robia problemów