Karta parkingowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Karta parkingowa

Post autor: kociu »

Witam :!: :!: :!:
20 pażdziernika miałam komisje w PEFRONie o orzeczenie o niepełnośprawność i dziś odebrałam decyzje pozytywną + karte parkingową na stałe :D :D
Nie prawdą jest że dają tylko maxymalnie na 5 lat bo takie były głosy ,że w/g nowych przepisów .Jesli macie jakieś pytania na ten temat odpowiem ,bo jestem na świeżo w temacje :lol: :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Nie dostałaś karty parkingowej na stałe, tylko orzeczenie o niepełnosprawności na stałe z uprawnieniem do otrzymania karty parkingowej. Kartę dostaniesz na 5 lat, kiedy złożysz i opłacisz wniosek.
Ale mimo wszystko - gratulacje :D

Niedługo będzie trochę zamieszania. Za jakieś 2-3 miesiące Rzecznik Praw Obywatelskich złoży wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją nowelizacji z 23 października 2013, która odebrała niektórym osobom prawo do karty, choć np. mieli stopień lekki na stałe z uprawnieniem do karty. Wtedy dopiero zrobi się młyn - są już nowe orzeczenia... a generalnie Sejm będzie zmuszony do przywrócenia prawa do otrzymania karty tym, którzy mieli prawo do karty przed nowelizacją. Osoby zainteresowane wiedzą o czym piszę - będzie zabawnie :)
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

nie masz racji bo wniosek i opłate mam juz zrobioną a karte mam na stałe na orzeczeniu tak pisze i dzis rozmawiałam z p. dyrektor i mówiła ze jak na orzeczeniu tak jest to rzecz święta ,jak bym miała na 5 lat to by było napisane ze na 5 lat ,a nie na stałe .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z drugiej strony nie rozumie po co osobie która ma stopien lekki karta parkingowa :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Jeszcze raz muszę Ci napisać, że kartę parkingową dostaniesz na 5 lat i za 5 lat złożysz znów wniosek o wydanie kolejnej, opłacisz go, złożysz zdjęcie, kopię orzeczenia i dostaniesz nową prawie z automatu. Właśnie o to między innymi chodziło w nowelizacji. Akurat co do stopnia lekkiego - zgadzam się, ale z drugiej strony jest coś takiego, jak prawa słusznie nabyte - to rzecz święta i każda ustawa naruszająca to fundamentalne prawo upadnie.
Ograniczenie (bez stopnia lekkiego) może dotyczyć wyłącznie nowych orzeczeń, po nowelizacji. Nowelizacja nie może unieważniać prawomocnych decyzji.

Też pozdrawiam :mrgreen: :serce:
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie nie zgodze się ja karte dostałam na stałe tylko co 5 lat będe musiała ją wyrobic nową .
To są dwie różne rzeczy ,isć i wyrobić karte a isć ponownie na komisje :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014 21:31 przez kociu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W naszym kraju nie jeden bzdet jest uchwalony :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Kociu Robeo ma racje karta parkingowa według aktualnie obowiązujących przepisów ważna będzie 5 lat od daty wydania . Po tym okresie składasz tylko wniosek o wydanie karty , już nie stajesz ponownie na komisję, no chyba że do tego czasu coś się zmieni znowu w przepisach.
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Aniu napisałam o tym 2 posty wyżej
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Możesz dostać grupę na stałe ,a karte tylko na okreslony czas też wiem że lekarze tak orzekają :lol: :lol: :lol:
Nietety u nas bubel ,goni bubel :( :( :( masakra
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ