24 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy w Kudowie - Zdroju
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: 24 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy w Kudowie - Zdroju
-
leszek1958
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 25 cze 2009 00:24
zaś drugi 100 m. wyciąg "śnieżne koło", można tu na specjalnie przygotowanych pojazdach, podobnych
do dużych dętek, mknąć w dół specjalnym torem długości prawie 300 m. stanowi to wspaniałą zabawę dla dzieci i dorosłych. Tor doskonale nadaje się do uprawiania snowboardu!
Jest również wiele miejsc gdzie można potańczyć, pospacerować, pochodzić z kijkami. Bardzo bogata jest oferta wycieczek między innymi:/Praga , Wiedeń/.Jest teatr w którym zawsze coś się dzieje, można "wyskoczyć"do Aqaparku lub na piwko na czeską stronę.
O nudzie nie ma mowy.
W tym roku również odwiedziłem Kudowę Zdr., ale prywatnie. Mieszkaliśmy "komercyjnie" w budynku "C" tegoż 24 WSU. Tam jeszcze remontu nie zrobili, warunki bytowe to późny gierek, ale da się wytrzymać.
Kiedy byłem w Kudowie w 2003, to jeszcze była granica i aby napić się pysznego czeskiego piwka (Primator z pobliskiego Nahoda lub Kozel'a) musiałem wyrobić sobie papier w Urzędzie Miasta, aby swobodnie przechodzić na czeską stronę zaraz za Parkiem Zdrojowym. Chadzałem do dziadka Wladislava Ivanka (chata po prawej stronie, zmarł ok. 2010 r. wg relacji miejscowych), gdzie sama nalewał piwo i robił różne dania lub na lewo do restauracji "Nad Potokiem" (bardziej nowoczesnej).
Obecnie Wielki Postęp! Nie ma granicy, w Kudowie są 2 knajpy obok siebie (koło ul. Słonecznej), gdzie podają kilka rodzajów beczkowego piwa czeskiego (w tym Staropramen) w cenie 6.00 PLN lub 6.50 PLN za kufel. WIELKI POSTĘP !!!
Co więcej, na mieście jest kilka miejsc, gdzie podają lane polskie piwo po 3,50 PLN za kufel, z browaru Mysłowice. Szczerze mówiąc/pisząc takie sobie "siki Weroniki" pędzone chemią. Zastanawiałem się czemu tak spuścili z ceną (nawet za takie siki) i wyjaśnienie znalazłem w czeskim barze "Nad Potokiem" zaraz za Parkiem Zdrojowym.
Zaszedłem tam sobie z żoną pokazać jej, gdzie 10 lat wcześniej chadzałem na pyszne piwko Primator. Tym razem nie podawali Primatora (why??? toż to browar w Nahodzie jest o rzut beretem), ale było 5 (pięć) innych piw beczkowych, w tym KOZEL. No to zamówiłem kilka kufli Kozel'a. Pyszne piwko z pianą, gdzie można postawić zapałkę. Jak przyszło do zapłaty to wyszło 3,80 PLN za kufel !!!! Teraz już wiem, dlaczego w Kudowie pojawiło się pyfko (siki) po 3,50 PLN. Ale gdzie tu porównywać jakość sików z Mysłowic z piwem KOZEL !! Warto poświęcić PARĘ MINUT i dojść do baru "Nad Potokiem", aby rozkoszować się paroma gatunkami pysznego czeskiego piwa.
Czego życzę wszystkim odwiedzającym piękne miasteczko Kudowę Zdrój i okolice.