Czy wiecie że...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Czy wiecie że...

Post autor: margot »

Medi pochodzę ze wsi i mam większość rodziny na wsi , nie farmerów , badylarzy czy producentów marketowych tzw, obecnie , ale zwykłych rolników i wiem jak jest ...jestem raz w tygodniu na wsi z racji wizyty u tatuśka z lampeczką tylko szkoda , że nie wina jak to dawniej bywało , ale świecącą :(
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Czy wiecie ze
Średnia wartośc traktora blokującego wjazdu do stolicy przekracza 100 tysięcy złotych, tymczasem średnia wartosc samochodu na osiedlu przy moim bloku nie przekracza 9 tys złotych :shock:
Wiec bieda na wsi... :shock:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26

Post autor: medi »

Spłać kredyt za ten ciągnik a później się wymądrzaj
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

medi pisze:Spłać kredyt za ten ciągnik a później się wymądrzaj
Tu sie nie zgadzam dlaczego mam za kogoś spłacac kredyt?
Chyba każdy ma swój rozum i wie ze nie ma nic za darmo jak sie bierze kredyt to i trzeba go spłacac :!:
Ludzie w miescie tez mają kredyty na samochody , mieszkania itp i nie protestują w ten sposób jak rolnicy, ciekawe co by było jakby w ramach protestu zablokowac rolnikowi dojazd na pole w czasie żniw :o
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nowe przepisy :
"Różne inwestycje, różne dofinansowanie

W projekcie PROW 2014-2020 fundusze na modernizację gospodarstw rolnych będą wykorzystywane przez te największe. Nowością jest to, że wysokość pomocy będzie uzależniona od rodzaju inwestycji. Na przykład aż 1,5 mln zł będzie można otrzymać na inwestycje w produkcję prosiąt, 500 tys. na wsparcie inwestycji budowlanych, a 200 tys. na dofinansowanie zakupu maszyn i urządzeń do produkcji.

Maksymalny poziom wsparcia będzie więc wyższy niż w poprzednim okresie programowania. Wówczas maksymalnie można było otrzymać 300 tys. zł. Zgodnie z priorytetami nowej WPR, pomoc na modernizację gospodarstw rolnych będzie nieco inaczej ukierunkowana. Przede wszystkim pieniądze mają poprawiać konkurencyjność, rentowność, stawiać na ekologię i innowacyjność. Takie cele beneficjenci będą musieli zrealizować w ramach uzyskanego wsparcia.

Wsparcie dla małych gospodarstw

Pojawi się także nowy rodzaj wsparcia – premia na restrukturyzację małych gospodarstw. Wspólna Polityka Rolna w strategii "Europa 2020” zakłada, że teraz bardziej niż dotychczas, będą wspieranie gospodarstwa rodzinne. W przeszłości gospodarstwa takie często nie mogły ubiegać się o pieniądze unijne, ponieważ nie posiadały odpowiedniego potencjału ekonomicznego. W nowej perspektywie zaplanowano, że małe gospodarstwa będą mogły otrzymać wsparcie w wysokości 60 tys. zł. Również będzie ono wypłacane w dwóch transzach: 80 proc. i 20 proc. po wykonaniu inwestycji zgodnie z biznesplanem."
  • Nowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020
    Barbara Kociakowska

Polskich rolników czekają duże zmiany związane z nowym unijnym okresem finansowania. Powinni zyskać młodzi rolnicy oraz mniejsze gospodarstwa.

Trzeba szukać ,czytac i korzystac powodzonka :) :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak zazdrościsz jurand40 tego ciągnika to go sobie kup i wtedy zobaczysz ile to cudo kosztuje ,a Ty Kruszynko przestań kopiować z netu co się da ja nie mam żadnego dofinansowania prócz dopłat rzędu 4 tysiące rocznie i tak ma 80 % gospodarstw rolnych w tym kraju i tym gospodarstwom przynajmniej nie grozi bankrucja ,Ty to chyba myślisz że urzędnicy Unijni idą przez wieś i sypią forsą na prawo i lewo ,pieniądze pożyczone trzeba oddawać !!!! ,używaj trochę własnego rozumu kobieto a nie podpierasz się ciągle tym co żywcem wydrzesz z neta :roll:
forumowicz

Medi za daleko jedziesz wyluzuj :shock:
I nie mów tak otwarcie co się tylko da :shock:
Trzeba czytać ze zrozumieniem anie z nienawiscią koleżanko piekna .
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie ma we mnie nienawiści jest rozsądek i własne myślenie a nie czytanie tej sieczki pt:"jak to w kraju jest dobrze" co nam podsuwają .A wyluzować to może ktoś kto to tylko obserwuje z boku ,kogo to bezpośrednio nie dotyczy ,komu w dupkę ciepło i stać na koniaczek .Pozdrawiam
forumowicz

Mojego męża po wielu ciężkich opearacjach pobił we własnym domu młody gniewny mieszkanieć wsi ,będacy na odpoczynku naćpany i pijany .Nie umoralniaj mnie Medi :twisted: Młody zarabiający najniżą krajową w markecie nie rozbija się naćpany Audi po miejscowosciach turystycznych. :evil: :oops:
Koleżanko proszę nie umoralniaj mnie tak będzie lepiej . :evil:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Taaa w związku z tą napaścią (choć mieszkaniec wsi to jeszcze nie rolnik) zamknij wszystkie dzieci rolników w więzieniu :idea:
ODPOWIEDZ