Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witaj
Nie bardzo wiem o jakich dokumentach mówisz. Oprócz wniosku, druku N-10 i zaświadczenia o zatrudnieniu nie składałem żadnych dokumentów - dopiero na komisji pani doktor wzięła kopie dokumentów dot. przebiegu choroby, które miałem przygotowane. Byłem dopiero raz na wyjeździe prewencyjnym, ale wydaje mi się, że lepiej mieć kopie dokumentów przygotowane, niż orzecznik miałby je dopiero kopiować. Być może pomoże to w bardziej życzliwym potraktowaniu petenta-pacjenta.
Pozdrawiam i powodzenia
witam
dzięki violet.wiem że do wniosku nie trzeba żadnych dokumentów, chodziło mi o wyniki badań, czy te starsze znowu można przedłożyć, czy muszą być tylko bieżące z ostatniego okresu od poprzedniej komisji.
ja na razie złożyłam wniosek do ZUS i czekam, ale koleżanka skladała 2 raz i dla niej ta informacja.
pozdrawiam i jestem dobrej myśli co do komisji (wszak kręgosłup dokucza już dłuższy czas i parę prześwietleń, a co za tym idzie wyników badań mam), chociaż z komisjami podobno nigdy nic nie jest pewne.
witam
cóż to, nikt nie był w sanatorium z ZUS więcej niż jeden raz...prosze napiszcie jak to jest z tą dokumentacją chorobową, trzeba aktualne badanie z ostatniego półrocza czy roku?
pozdrawiam
Witam. Mam pytanko, no cóż skleroza mnie chyba dopadła,ale nie pamiętam kto wypełnia druk N-10,który składa się do ZUS z wnioskiem o rehabilitację prewencyjną. Wypełnia ten kto sie stara o takową,czy pracodawca? O ile pamięć mnie nie myli ja go wypełniałam ,ale nie pamiętam dokładnie. POMOŻECIE???
Witaj, Kruszynko. Bardzo dziękuję Ci za pomoc. Bardzo jestem ciekawa co moja "przemiła " pani dyrektor mi wyskrobie w tym druczku,ale co tam i tak najważniejsza jest opinia lekarza.
Buziaki,pozdrawiam. Małgosia
Basia Olsztyn pisze:Dziewczyny, pisząc w temacie zwolnienie czy urlop na rehabilitację z ZUS nie biorę pod uwagę tych, którzy są już na długich zwolnieniach (tu nie ma żadnej dyskusji). A to o czym pisałam znam z autopsji Jeżeli macie problemy zdrowotne (mniej lub bardziej poważne, to oceni lekarz) zbierzcie dokumentację medyczną i złóżcie wniosek o uzyskanie statusu osoby niepełnosprawnej. Daje to pewne korzyści. Druk wniosku dla osoby powyżej 16 roku znajdziesz w internecie. Zainteresowanym odpowiem na Pw, żeby nie zabierać miejsca. Pozdrawiam :
Witam,
proszę o szersze informacje gdzie składać taki wniosek, jakie dokumenty, jakie korzyści dla osoby pracującej i jakie są szanse na uzyskanie statusu osoby niepełnosprawnej? Pozdrawiam.
Przeczytaj uważnie wszystkie posty w tym temacie, znajdziesz sporo odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Z uwagi na to, że różne oddziały ZUS mają różne wymagania informacji najlepiej zasięgnąć u źródła.
Skierowanie /druk ZUS / wypełnia lekarz, wywiad zawodowy / druk ZUS N-10 / wypełnia pracodawca - te dokumenty składałem do ZUS,
potem komisja, czyli badanie przez lekarza orzecznika ZUS i decyzja, jeśli na tak to rychły wyjazd do sanatorium. Jeśli na nie - to nie masz odwołania.
Pobyt w sanatorium gratis plus zwrot kosztów za podróż.
A orzeczenie o niepełnosprawności to zupełnie inna bajka....
Witaj,KRUSZYNKO! Już po bólu,byłam w czwartek na komisji zus i otrzymałam skierowanie na turnus od 27.06,2013r w Ciechocinku,w sanatorium ZNP. Okazuje się ,że od stycznia nie są już potrzebne- druk n-10 i wywiad zawodowy. Wystarcza tylko wniosek od lekarza ,a na komisji oczywiście wyniki badań. Teraz zostało mi tylko czekać, czekać i czekać! Buziaczki!