Muszyna Złockie WIARUS

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
manka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 gru 2011 17:01

Muszyna Złockie WIARUS

Post autor: manka »

Właśnie w przeglądarce skierowań NFZ przeczytałam, że przyznano mi leczenie w Wiarusie w Muszynie Złockie w terminie od 28 czerwca br. Kto z Państwa był tam ostatnio? - jakie pokoje (czy są "1"?), czy przestronne, jak wyposażone, czy jest czysto?, czy są "lepsze" i "gorsze"?, czy można jakoś rezerwować mailowo lub telefonicznie czy tylko w dniu przyjazdu?, jak baza zabiegowa, czy na miejscu? a atrakcje typu wycieczki, basen, ścieżki rowerowe (wypożyczalnia)?. Tańce niekoniecznie. Co w przypadku obrzydliwej, deszczowej pogody (nie daj Boże) robić? Bardzo proszę o wszelkie informacje. A, a jak dojechać do tego sanatorium, czy tylko taksówka czy jakaś lokalna linia z centrum np.? Jadę z Lublina
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Muszyna Złockie WIARUS

Post autor: andrzej1955 »

Witam :) nie wiem czy uzyskasz jakiekolwiek informacje na temat Wiarusa,położenie w Muszynie Złockie-około 2-3km od Centrum Muszyny,jest to cały ciąg Sanatorium przy drodze do Szczawnika,piękna aleja z szerokim chodnikiem,kiedyś w latach 70-tych i 80-tych tętniąca życiem a później trochę podupadła i od pewnego czasu zaczyna się reaktywować,pierwszy w szeregu Metalowiec w tej chwili pobajże Perła Gór w którym był basen-nie wiem jak teraz,Chemik z basenem na zewnątrz,San.Warszawskiej Fabryki Pomp-w tej chwili Aktivia i na końcu bardzo sympatyczny obiekt San. Geovita z krytym basenem i kawiarnią,idąc drogą w prawo za Geovitą można pospacerować sobie drogą a potem ścieżką na Jaworzynę Krynicką po drodze Dom Wczasowy Tamel-w tej chwili bodajże Bruk-Bet,z kawiarnią i basenem na zewnątrz,natomiast idąc drogą na Szczawnik w tej miejscowości wyciąg narciarski krzesełkowy,a idąc dalej drogą przy przepięknym potoku można dojść do Bacówki pod Wierchomlą,jak widzisz miejsc do spacerów jest bardzo dużo i widoczki też wspaniałe o powietrzu już nie wspomnę zapomniałem o źródełko wody mineralnej przy pięknej Cerkwi w Szczawniku,proponuję wziąć taksówkę-nawet z kimś się dogadać-będzie taniej,Pozdrawiam i Udanej Kuracji w tym Pięknym zakątku Sądecczyzny Życzę bo termin Masz Superowy :) liczę że po przyjeżdzie podzielisz się z Nami wrażeniami :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dość istotna sprawa-dwa sklepy na samym początku Złockiego,bar z dobrym jedzonkiem-nie wiem jak teraz :!: kościół pięknie usytuowany na wzgórzu za Szkołą i po drugiej stronie ulicy zagroda z kucami do jeżdżenia,jeżeli jeszcze interesują Cię jakieś szczegóły to pytaj na Pw,przystanek autobusowy przy-szkole-można odwiedzić Krynicę bo WARTO :!: Pozdrawiam :)
manka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dziękuję. W Muszynie byłam 6 lat temu (Revita) i bardzo mi się podobało. Zwiedziłam chyba wszystkie cerkiewki a na Złockie chodziliśmy na spacery. Zapamiętałam, że żadne ze Złockich sanatoriów nie było czynne i że jest bardzo daleko od centrum. Kurczę, nie dość, że z Lublina nie mam połączenia to od Rynku ... tylko taksówka?
Jeśli możesz, napisz coś o samym sanatorium: jakie warunki, jakie zabiegi, jaka oferta turystyczna (może jakieś lokalne biuro podróży?), czy basen w Wiarusie lub w pobliżu? Termin rzeczywiście mam super ale przeraża mnie myśl o dojeździe ... Wtedy jechałam PKS em do Krynicy a teraz już nie ma tak dobrze
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Przykro mi ale nie jestem w stanie udzielić Ci informacji na temat Wiarusa-zawsze jeździłem do Geovity a dawniej Geofizyka,mam nadzieję że jest po remoncie i zabiegi na miejscu-poza tym jestem pewny że będzie Ci brakowało czasu,co do oferty turystycznej to wszystkie sanatoria w Muszynie,Żegiestowie i Krynicy obsługuję firma Wiktor i ma bardzo bogatą ofertę i trzeba zabrać trochę kasy bo będzie gdzie wydać,nie martw się dojazdem na miejsce-koszt taksówki to chyba nie będą duże pieniądze-radzę najpierw zapytać i uzgodnić,Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Skleroza :!: autobusy które jeżdżą z Krynicy do Szczawnika mają przystanek w Rynku :!:
manka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Problem nie w pieniądzach ale w tobołkach .... Chyba, że wezmę podręczny bagaż a reszta pocztą polską ... dzięki za informacje. Może jeszcze ktoś zlituje się i napisze co i jak w tym Wiarusie, chyba, że jeszcze nieczynny.
manka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Jeszcze raz proszę tych z Państwa, którzy są w tej chwili lub byli całkiem niedawno: jak jest w Wiarusie?, jak zabiegi?, jak warunki zakwaterowania? (pokoje; które wybierać; "2" czy "3" (trójki podobno za małe na 3 osoby), o które piętro starać się?, czy jakieś ciekawe wycieczki proponuje miejscowe biuro turystyczne? (np Stary i Nowy Sącz), jak oceniacie Państwo baseny w pobliżu (Geovita)?, podobno miasteczko wodne jest na Zapopradziu; jak je oceniacie? Jak Złockie skomunikowane jest z Muszyną (wiem, ze nie jest daleko, ale...), z Krynicą i resztą ciekawych miejscowości w regionie?, jak daleko jest do kościołów katolickich? Do wyjazdu mam jeszcze kilkadziesiąt dni, ale wolę znać wszystkie "zady i walety" pobytu w WIARUSIE
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 14 razy

Post autor: malgonia »

Busy z Krynicy zatrzymuja sie przed Wiarusem,osrodek po remoncie.Baza zabiegowa na miejscu,duzo sciezek do spacerów,bardzo ciekawa trasa do schroniska na Wierchomli.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 36 razy

uszyna Złockie - WIARUS i nie tylko...

Post autor: jacky6 »

oj Mańka, Mańka...
klawiatura mi pod ręką zadrżała...
napiszę po swojemu choć w muszyńskim sanatorium nie byłem, to znaczy się bywałem ale jako gość, konsument wody mineralnej ( dawny a nieczynny Metalowiec ) - w samym Wiarusie też byłem - bodaj na sylwestrze ale było to jeszcze w latach 80 tych...
natomiast w samej Muszynie bywam od roku 1970, początkowo jako praktykant - później jako bywalec w domku zakładowym - wczasowym...
ostatnio zajrzałem tam 16 miesięcy temu...
zadedykuję Ci jedno zdanie - "Niezależnie od pory roku, wszelakich warunków wewnętrznych i zewnętrznych - wyjedziesz zadowolona, wypoczęta i wykurowana" ...
PS - Wiarusa Ci zazdroszczę...
Miłych wspomnień...
a takich do podzielenia się z nami ...
amin...

:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ