Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Re: Prewencja ZUS

Post autor: Agnes »

mercedes pisze:witam - kto mi podpowie od kogo moge dostac skierowanie na komisje , raz juz bylam w sanatorium z zus bedac na zwolnieniu 3 lata temu teraz odczuwam znow bol po zlamanych palcach ,jaki lekarz moze mi wystawic skierowanie na komisje bo podejrzewam taka musi byc kolejnosc - pozdrawiam
Skierowanie na leczenie w ramach prewencji rentowej ZUS powinien wystawić lekarz prowadzący chorobę. Może to być ortopeda, neurolog, lekarz fizjoterapii, a także lekarz rodzinny pod warunkiem, że zna Twoją historię choroby. Możliwości jest wiele, zależy tylko od lekarza. Pamiętaj, że do wniosku powinno się załączyć aktualne badania :)
Kamis3
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2013 20:24

Post autor: Kamis3 »

Witam!
Ciekaw jestem w jakie miejsca ZUS obecnie wysyła w ramach prewencji może Ci, którzy są już po pozytywnych opiniach komisji pochwalą się, dokąd otrzymali skierowania, a wtedy potencjalni oczekujący będą mogli zorientować się co do warunków panujących na miejscu, jak również sposobach dotarcia na miejsce. Sądzę, że pomocne będą także informacje o terminach turnusów, wszak każdy ma z pewnością jakieś zobowiązania: dom, praca, rodzina.......... Co o tym sądzicie pomocni forumowicze.
Pozdrawiam życząc zdrowia i wiele serdeczności :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Do kamis 3 ja jestem z łodzi bylem na komisji w ZUSie to zależy jaki wniosek złożyłeś czy o świadczenie rehabilitacyjne z tytułu niezdolności do pracy czy tylko o wyjazd do sanatorium .Jak byłeś na zwolnieniu lekarskim przez 182 dni to po tym okresie lekarz rodzinny może wystawić skierowanie o zasiłek rehabilitacyjny i on może trwać rok w zależności co orzeknie lekarz orzecznik ,po tym okresie 12 m-c możesz składać wniosek o rentę chorobową.
Ja będąc na komisji o przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego dostałem skierowanie do sanatorium do Wieniec Zdrój - ZACISZE i lekarz orzecznik nawet się nie spytał czy chcę jechać czy nie po prostu musisz inaczej zabiorą ci zasiłek rehabilitacyjny wcześniej przyznany a jest to tak jak byś zrezygnował ze swoich świadczeń .
Ale pobyt w sanatorium to za wiele nie wyleczy cię , ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli .
Ja byłem dwa razy w sanatorium raz w Wieniec Zdrój i teraz w listopadzie 2012 r Sopot Helios i tam też byli ludzie z ZUSu i to z łodzi ale ja byłem już z NFZ-jako rencista pozdrawiam , P,s jak będziesz chciał coś więcej się dowiedzieć to pisz .
Kamis3
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2013 20:24
<