Kołobrzeg sanatorium Arka

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Kołobrzeg sanatorium Arka

Post autor: sinobrody »

Witam. Otrzymałem skierowanie z NFZ do sanatorium Arka w Kołobrzegu i...
w pierwszej chwili się ucieszyłem bo to ładny, nowoczesny obiekt, ale???
A no właśnie, poczytałem nieco komentarzy( na innym forum) kuracjuszy którzy tam byli i
nie wiem czy dalej się cieszyć czy zacząć się martwić?
Generalnie ton wypowiedzi kuracjuszy z NFZ jest mało sympatyczny.
Opinie są takie, że ci ze skierowaniem z NFZ to ludzie III kategorii i tak są traktowani
począwszy od recepcji, a skończywszy na zabiegach.

Pocieszm się tym, że jadę na przełomie czerwca i lipca więc w pełni sezonu,
a w lecie to jakoś to wszystko wygląda bardziej przyjaźnie.
Gdyby jednak ktoś napisał kilka słów z pobytu z NFZ w miarę świeżego
to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam/sinobrody-Zbyszek
forumowicz

Re: Kołobrzeg sanatorium Arka

Post autor: forumowicz »

Sinobrody wpisz do wyszukiwarki tutaj obiekt i poczytaj ,jest duzo opinii.Jesli jedziesz do Arki Medical Spa to raczej ciesz się .Zabiegi w sanatoriach niewiele się od siebie róznią .Natomiast standardem zdecydowanie i do nich należy Arka Medical.Pozdro :kwiat:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kruszynko dziękuję. To co proponujesz już przeczytałem i wiele innych komentarzy.
Są różne i jedni pieją z zachwytu, a inni wręcz przeciwnie.
Wczoraj udało mi się trafić na w miarę świeży komentarz z lipca 2014 i
myślę, że obiektywny bo pisany przez kuracjusza z NFZ, który miał skalę porównawczą
ponieważ był już w Arce 6 lat temu. Jedyna zmiana in minus to taka,
że nie ma stołu szwedzkiego dla kuracjuszy z NFZ. Reszta na poziomie zdecydowanie
powyżej normy więc chyba jednak powinienem się cieszyć.
Jak dla mnie to trochę za duży obiekt. Wolę bardziej kameralne, ale coś za coś.
Będę miał za to morze i plażę o dwa kroki i to w pełni sezonu więc więc mam nadzieję,
że się nie zgubię w tym molochu ha,ha,ha.

Pozdrawiam wszystkich już kurujących się, tych na walizkach i tych jeszcze w poczekalni.

sinobrody/Zbyszek
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

Większość osób na forum zachwyca się Arką??? A ja pytam czym? Co prawda w Arce się nie kurowałam, ale byłam i widziałam. Nic szczególnego, nic co by och i ach. A na dodatek zlokalizowana na końcu świata. Do morza blisko... tak do wody blisko. , bo do mola daleko, bardzo daleko, do portu jeszcze dalej, do miasta daleko , do dworca daleko. Rozmawiałam z tymi którzy tam mieszkali to twierdzili - nigdy więcej. Na molu i w porcie to przez cały turnus byli raz lub dwa. Ach super zabiegi...... komu maja pomóc to i pomogą w sanatoriach gorszej kategorii.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

Jadę do Arki Aniu i bardzo mnie zasmuciłaś tym ,że wszędzie daleko. :( ale myślę że do centrum są spod Arki jakieś busy,autobusy bo jak nie to przechlapane :roll:
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Asiu są autobusy, ja do Arki tez autobusem jeździłam, ale uwierz mi one NIE jeżdżą co 10 min. Po
prostu dalekoooooo. Trzeba mieć zdrowie by takie odległości pokonywać piechotą.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anka_K pisze:Większość osób na forum zachwyca się Arką??? A ja pytam czym? Co prawda w Arce się nie kurowałam, ale byłam i widziałam. Nic szczególnego, nic co by och i ach. A na dodatek zlokalizowana na końcu świata. Do morza blisko... tak do wody blisko. , bo do mola daleko, bardzo daleko, do portu jeszcze dalej, do miasta daleko , do dworca daleko. Rozmawiałam z tymi którzy tam mieszkali to twierdzili - nigdy więcej. Na molu i w porcie to przez cały turnus byli raz lub dwa. Ach super zabiegi...... komu maja pomóc to i pomogą w sanatoriach gorszej kategorii.

Jak dla mnie to dziwny komentarz. Molo? dla mnie żadna atrakcja. Daleko do miasta? Miasto mam na co dzień.
Tak po prawdzie jeżeli pojedziesz w góry np. do Szczawnicy i zamieszkasz w Dzwonkówce, Hutniku, Nauczycielu to mało,
że wszędzie daleko to jeszcze pod górę.
Zabiegi może i porównywalne, ale jednak smakują inaczej w godziwych warunkach, w komforcie niż w jakimś starym, siermiężnym budynku
z czasów Gierka lub jeszcze wcześniejszych, a ciągle takich sanatoriów sporo.
Skoro miałbym do wyboru mieszkać w Arce lub chociażby w Starych Łazienkach czy Pod Orłem w Iwoniczu, gdzieś w Dusznikach albo nawet w Szczawnicy
we wspomnianych sanatoriach skądinąd całkiem fajnych to wybór wydaje się oczywisty.
Dopłaty do pokoi takie same bo to narzuca NFZ więc chyba lepiej mieszkać w luksusie niż w przysłowiowym baraku i na dodatek biegać kilkaset metrów na zabiegi.

Wprawdzie na przydział sanatorium mamy wpływ żaden to jednak gdy otrzymamy przyzwoity przydział to chyba należy się cieszyć. :D
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

sinobrody ależ ja nie bronię CI cieszyć się z możliwości mieszkania w Arce, wręcz przeciwnie życzę Ci miłej i skutecznej kuracji. To co napisałam to jest tylko i wyłącznie mój komentarz i moje przemyślenia, do czego mam prawo. widocznie mam inną hierarchię wartości i inne oczekiwania. Cóż ja na co dzień mieszkam na wsi ;) :( :lol: :lol: :lol:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

A ja chcę mieć takie dylematy jak sinobrody. Dobry przydział czy niedobry. I nie przeszkadza mi, że molo daleko... Oj, rozmarzyłam się. Pozdrawiam serdecznie.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anka_K pisze:sinobrody ależ ja nie bronię CI cieszyć się z możliwości mieszkania w Arce, wręcz przeciwnie życzę Ci miłej i skutecznej kuracji. To co napisałam to jest tylko i wyłącznie mój komentarz i moje przemyślenia, do czego mam prawo. widocznie mam inną hierarchię wartości i inne oczekiwania. Cóż ja na co dzień mieszkam na wsi ;) :( :lol: :lol: :lol:
Droga Anko. Nie możesz mi zabronić czegokolwiek, nie ma takiej opcji.
Ty masz prawo do swoich przemyśleń i swojego komentarza, a ja do swojego.
Nie bardzo rozumiem co ma hierarchia wartości do kwestii mieszkania
w komfortowych warunkach bądź wręcz odwrotnie?
Moja hierarchia wartości odnośnie pobytu w sanatorium jest taka:
przyzwoite zabiegi, przyzwoita kuchnia, przyzwoite zakwaterowanie,
możliwość pooddychania świeżym, nieskażonym powietrzem, możliwość po obcowania z naturą,
możliwość pójścia na tańce i to wszystko prawdopodobnie zagwarantuje mi
pobyt w Kołobrzegu w Arce.
Wolisz sanatorium w mieście? Twoja sprawa. Ja wolę jak najdalej od miasta
jeżeli będę miał zagwarantowane wszystko na miejscu.
Ileś tych sanatoriów w swoim życiu zaliczyłem i gdy chciałem pomieszkać w komfortowych warunkach
musiałem słono za to zapłacić, a tu... płaci NFZ.
ODPOWIEDZ