Oplata klimatyczna Ustawa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Oplata klimatyczna Ustawa

Post autor: forumowicz »

Kruszynko , nie szkodzi ....łączy się tematycznie , tyle że ten mój wpis jakoś :lol: :lol: :lol: dziwnie teraz wygląda :?
forumowicz

Adamadi masz PLUS :!: :lol:
forumowicz

Smuzko obcykani znają już moje pytanie ;) :lol: :lol: ponieważ wynika to z Twojej odpowiedzi ;) :lol: :lol:
forumowicz

smuga pisze:Kruszynko , nie szkodzi ....łączy się tematycznie , tyle że ten mój wpis jakoś :lol: :lol: :lol: dziwnie teraz wygląda :?
Nie dziwnie ,lecz kompetentnie ze znajomością sprawy ;) :lol: :lol: cóż edytowanie to czas 10 min więc wszystko zdarzyć się może :lol: :kwiat:
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

A więc żeby było na temat :idea:
Ponawiam :arrow:

OK.....ustawy ustawami ale napiszcie jak oni was zmuszają do dokonania takiej opłaty :?:
Brakiem wypisu ? komornikiem ? Czy może wydaleniem z ośrodka ? :roll:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

kruszynka pisze:Darku skrobnij w wolnej chwili ;) :lol: jak poszły rozmowy :o :lol: :serce: :kwiat:

....od 12 czerwca kiedy przyjechalem przez tydzien bylem delikatnie Nekany o oplate telefonicznie o uregulowanie naleznosci za oplate klimatyczna czy tez uzdrowiskowa

Wtedy to Ja przeszedlem do ofensywy zadalem Kier Recepcji pytanie czy glownym zadaniem ich pracy jest nekanie osob przebywajacych w szpitalu
Zadalem pytanie gdzie gdzie dostalem Skierowanie do Szpitala czy do innego miejsca
jednoczesnie zaprosilem Pania na zewnatrz gdzie jest tabliczka NFZ
SZPITAL UZDROWISKOWY swiadczy uslugi dla NFZ

Obecnie jest status qwo.

Ja Kruszyno nie jestem pieniaczem ale Bardzo DENEREUJE MNIR PAZERNOSC

Na marginesie dobilo mnie gdy Moja Kolezanka od stolika pomimo 78 lat pomimo posiadania stopnia niepelnosprawnosci ZNACZNY Zaplacila kare za brak biletu
W calej prucz Kolobrzegu Polsce osoby ze stopniem ZNACZNYM dawna I grupa srodkami komunikacji jezdza za frii plus wiek

Pozdrowienia z
Zimnego
Mokrego
Kolobrzegu

Jestem 2 tygodnie a jeszcze nie bylem na plazy .....ciagle pada moze to ZEMSTA za Moje pieniactwo ;)
forumowicz

Darku grunt to się nie dać :) i nie nosić za ciasnych ....spodni hm :lol: :lol: A pogoda u nas taka sama prawie . :o
anmoza
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 09:02
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: anmoza »

Mam pytanie. Jadę z córką (ja opiekunka dziecka do 6 lat) do sanatorium uzdrowiskowego.
Mam pytanie: czy ja i córka musimy wnieść opłatę klimatyczną? Wiem, że nie trzeba w przypadku szpitala uzdrowiskowego, a w przypadku sanatorium? I co prawo mówi o opiekunie, bez którego dziecko nie może jechać do sanatorium?
Z góry dziękuję za wyjaśnienie z podstawą prawną.
forumowicz

Witaj opłatę klimatyczną wnieść musisz tylko za siebie ,ponieważ pobiera się ją od osób pełnoletnich.
Z dzieckiem jako opiekun m,ożesz jechać ,natomiast zapłacisz za swój pobyt .Zadzwoń i zapytaj w sanatoriu do którego jedziesz ile zapłacisz za cały pobyt.
Tutaj wyjaśnienie koleżanki forumowej: :)

Nieprzeczytany postprzez smuga » 17 mar 2015 15:59

Witaj suverum23 na forum :) ......cytat ze stronki NFZ...W szpitalach uzdrowiskowych mogą przebywać pacjenci w wieku od 3 do 18 lat. W czasie leczenia dzieci uczęszczają do szkoły podstawowej lub gimnazjum. Młodzież ponadgimnazjalna kierowana jest do uzdrowiska w okresie ferii lub wakacji. NFZ pokrywa w całości koszty opieki medycznej, zabiegów oraz zakwaterowania i wyżywienia. Leczenie trwa 27 dni. Do sanatorium uzdrowiskowego dzieci w wieku od 3 do 6 lat mogą wyjechać pod opieką osoby dorosłej. Koszty leczenie i pobytu dziecka (wraz z wyżywieniem) pokrywa fundusz. Osoba dorosła musi sama pokryć koszty swojego zakwaterowania i wyżywienia. Za 21-dniowy pobyt (tyle trwa leczenie w sanatorium) opiekun zapłaci około 1500 złotych. Przez cały rok do sanatoriów kierowane są także dzieci w wieku od 7 do 15 roku życia. W czasie leczenia mogą one kontynuować naukę w szkole. Młodzież w wieku od 16 do 18 lat korzysta z sanatoriów w czasie wolnym od zajęć szkolnych.
.....wychodzi na to że z tak małym dzieckiem pozostaje jedynie wyjazd komercyjny .Pozdrawiam :kwiat:
anmoza
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 09:02
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: anmoza »

Dzień dobry.
Niestety, dzieci powyżej 6 lat muszą wnieść opłatę klimatyczną. Tylko moje pytanie jest takie czy będąc w sanatorium uzdrowiskowym (a nie w szpitalu uzdrowiskowym) należy wnieść opłatę klimatyczną.
Czy ja jako opiekun osoby małoletniej (6 lat) muszę również wnieść opłatę?

W cytowanym poście jest o opłatach za sanatorium - o tym wiem, że ja będę musiała zapłacić, córka za darmo.

Z góry dziękuję za info.
ODPOWIEDZ