Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
eleri
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lut 2013 13:01

Re: Prewencja ZUS

Post autor: eleri »

Ja jestem na rencie od 2 lat ZUS kieruje mnie cały czas do sanatorium żebym odzyskała zdrowie w przeciągu 2 lat jadę 4 raz do sanatorium ale jestem zadowolona ponieważ to wpływa bardzo korzystnie na stan zdrowia. Wszystko zależy od lekarza który jest na komisji ja trafiam na świetnych specjalistów niestety zawsze skierowanie mam w inne miejsce.Głowa do góry załatwiaj sobie wyjazd ja jestem z Warszawy i naprawdę niema problemu z wyjazdem :D
zarmen_88
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2013 12:38
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: zarmen_88 »

Witam. Mnie zus wysyła 15.03.2013 do Świeradowa Zdrój -St lukas.
in-ka1
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2013 16:39

Post autor: in-ka1 »

Witam.
Właśnie się zalogowałam, bo szukałam informacji o Cieplicach. Dostałam z ZUS skierowanie do Cieplic, do Domu Zdrojowego od 27.06.2013r. Czy macie jakieś informacje o zabiegach, wyżywieniu, zakwaterowaniu tam? Na ich stronie wszystko wygląda pięknie, a jak jest w rzeczywistości? Dodam, że sama sobie wybrałam ośrodek. Miła pani w Zabrzu powiedziała, że mogę każdy na południu Polski (choć marzyłam o ośrodku nad morzem). Byłam zaskoczona... :)
BeciaN66
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 paź 2011 18:33

Post autor: BeciaN66 »

Witajcie. Droga poprzedniczko, ja też trafiłam na tą milutką panią w ZUS w Zabrzu i również pozwoliła mi wybrać sobie sanatorium do którego chcę pojechać(na południu Polski),wybrałam Krynicę-Zdrój w kwietniu.Jadę do sanatorium już po raz czwarty, ale pierwszy raz mogłam zdecydować sama.Ukłony dla tej miłej pani. Pozdrawiam
DarkoZ
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 16:35

Post autor: DarkoZ »

in-ka1 pisze:Witam.
Właśnie się zalogowałam, bo szukałam informacji o Cieplicach. Dostałam z ZUS skierowanie do Cieplic, do Domu Zdrojowego od 27.06.2013r. Czy macie jakieś informacje o zabiegach, wyżywieniu, zakwaterowaniu tam? Na ich stronie wszystko wygląda pięknie, a jak jest w rzeczywistości? Dodam, że sama sobie wybrałam ośrodek. Miła pani w Zabrzu powiedziała, że mogę każdy na południu Polski (choć marzyłam o ośrodku nad morzem). Byłam zaskoczona... :)
W główny budynku Domu Zdrojowego jest recepcja do której należy się zgłosić po przyjeździe. Czynna jest już od chyba 7.00. W recepcji rozdzielają pokoje do różnych obiektów. Nie daj sobie wcisnąć zakwaterowania w budynku "Stoczniowiec" ponieważ delikatnie mówiąc jest tam b. kiepsko. W pozostałych budynkach jest bardzo fajnie.
in-ka1
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

DarkoZ,
dzięki za informację. Mam nadzieję, że pobyt się uda. A jak przydzielają zabiegi? Automat czy można sobie wybrać?
DarkoZ
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 16:35

Post autor: DarkoZ »

W pierwszym lub drugim dniu jest wizyta u lekarza. Lekarz bada i wyznacza dane zabiegi lecz można mu zasugerować jakie chcemy zabiegi. Ze swojej strony polecam w Cieplicach ćwiczenia w basenie i okłady borowinowe (nie mylić z kąpielą borowinową). Są to prawdziwe okłady borowinowe. Jest to ciepłe błotko w którym się leży, coś pięknego :D W innych sanatoriach w których byłem były tylko okłady z "plastrami, wkładami" borowinowymi - nie było to błotko.
in-ka1
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

DarkoZ,
jeszcze raz dzięki za info :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Puk, puk :)
Dzień dobry Forumowicze :)
Jestem świeżynką i wybieram się po raz pierwszy do sanatorium.Zus skierował mnie w ramach prewencji rentowej do Ciechocinka. Nie ukrywam,że trochę się boję nadmiaru czasu wolnego po zabiegach. Jaka jest średnia wieku pacjentów z Zus? Mam 36 lat- czy jezdzą tez moje rówieśniczki? Podpowiedzcie stali bywalcy :)
BeciaN66
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 paź 2011 18:33

Post autor: BeciaN66 »

Witaj Aga. Oczywiście,że jeżdzą osoby w Twoim wieku, nawet młodsze dużo też.Zapewne nie będziesz się nudzić w wolnym czasie, jeśli tylko towarzystwo dopisze, nie zaznasz nudy.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ