Sama zaciekawiona płatnością opłaty uzdrowiskowej poczytałam tutaj na forum i zerknęłam na stronę Rzecznika Praw Pacjenta. Znalazłam tam odpowiedź Ministerstwa Zdrowia na zapytanie Rzecznika w tej sprawie, może już tu gdzieś na forum było prezentowane to stanowisko, ale zacytuję jeszcze fragment tego pisma " W związku z powyższym nie znajduję żadnej podstawy prawnej pobierana opłaty uzdrowiskowej od pacjentów przebywających w szpitalach uzdrowiskowych. Opłata uzdrowiskowa obowiązuje natomiast, zgodnie z wolą ustawodawcy, pacjentów przebywających na leczeniu uzdrowiskowym sanatoryjnym, niezależnie czy zakwaterowani są na oddziale sanatoryjnym w szpitalu uzdrowiskowym, czy w sanatorium samodzielnym. Informuję ponadto, iż osoba przebywająca w szpitalu uzdrowiskowym na leczeniu uzdrowiskowym szpitalnym, nie ponosi kosztów dopłat do zakwaterowania i wyżywienia."
Z tego zrozumiałam, że rozróżniamy dwa pobyty: leczenie uzdrowiskowe szpitalne - gdzie nie płacimy i leczenie uzdrowiskowe sanatoryjne- płacimy, nieważne w jakim budynku mieszkamy, może to być i szpitalny budynek ale ważne jest na jakim oddziale.
Także Ewuniu z Twojej wypowiedzi wynika, że zostałaś zakwalifikowana na leczenie uzdrowiskowe szpitalne i nie powinno być opłat. Czekamy jednak co dowiesz się u źródła. I jeszcze dopowiem tam gdzie są dwie osoby a tym bardziej dwóch prawników interpretacje są często rozbieżne. Dziwne to wszystko i jak nieraz zawiłe. Pozdrawiam.