POLEMIKA O SANATORIACH
-
forumowicz
Re: POLEMIKA O SANATORIACH
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
POLEMIKA O SANATORIACH
Bo po drugiej stronie bieguna stoi pawilon Magnolia w Goczałkowicach ...
Oj, gdyby tam pojechała owa mityczna pani doktor ze swoimi dziećmi to jestem więcej niż pewnym, że przebywała by w owym budynku tylko tyle czasu ile byłoby potrzebne do wejścia do środka i ekspresową ewakuację na zewnątrz z powrotem do domku...
jacky6, Arka nie jest sanatorium i nie nazywa siebie sanatorium.czy Arka ma prawo się nazywać "sanatorium" ?
Arka nazywa się: Hotel Arka Medical SPA****
Jest to czterogwiazdkowy hotel, a że podpisał z NFZ kontrakt na świadczenie turnusów sanatoryjnych
więc je świadczy. O ile mi wiadomo na około 1050 miejsc kuracjuszy sanatoryjnych jest około 400-450.
Możliwe, że w okresie zimowym więcej bo to nad morzem sezon martwy, a kuracjusz musi.
Nie napisałem przecież, że Ty lubisz biegać codziennie na molo tylko:
Ale skoro nie podoba ci się położenie Arki to pewnie wolisz takie centralnie położone. Nic mi do Twojego gustu, do Twoich upodobań, do tego gdzie wolisz wypoczywać.No niektórzy lubią chodzić po tym molo w te i we w te.
Ty napisałeś swoje, ja napisałem swoje i tyle. Mamy prawo mieć swoje upodobania i swoje gusta. I Ty i ja.
Moim zdaniem finanse nie mają żadnego znaczenia. Snobem może być i biedny i bogaty.
Wydaje mi się, że w omawianej przez nas sytuacji chodzi jednak o pieniądze skoro Max napisał,
że Arka to dla snobów. No niby dlaczego? Chyba, że właśnie chodzi o ceny i pokazanie, że : "stać mnie".
Innego powodu nazwania; Arka dla snobów jakoś nie dostrzegam.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Przecież napisałam że w snobizmie nie o pieniądze chodzi.
Według mnie snob to ktoś kto pozuje na kogoś kim nie jest i pojedzie do Arki by się chwalić,że tam był...i tylko dla tych powodów.Nie,że stać go na to,tylko że bywa tam w ogóle ...jeszcze nadmieni z kim (tu ktoś znany...). Ja tak pojmuję snobizm.
Adwersarz powinien mnie przekonać do swoich racji i wówczas przyznam mu rację co wielokrotnie robiłem
Tak w życiu jak i na forach.
Przekonywanie nie powinno polegać na tym, że jakiś pan, pani profesor wytknie mi, że gdzieś nie postawiłem przecinka, lub zgubiłem jakąś literkę.
Takie drobnostki nie mają żadnego wpływu na istotę dyskusji i na wynik tej dyskusji. No ale gdy brakuje argumentów
to szuka się czegokolwiek aby dołożyć dyskutantowi.
Felice, wiem doskonale kto to jest snob i co to jest snobizm.
Wytłumacz mi co powodowało Maxem że postawił : Arka dla snobów???
Myślę, że chodziło mu o ceny i o to, że ktoś może się pochwalić- byłem w Arce.
Czyli- stać mnie na taki pobyt. Jest tom p[owiązane z kasą czy nie???
-
forumowicz
Arka dobra dla snobów. Aby było już całkiem dokładnie i obiektywnie powinieneś dodać:
również dla zwykłych zjadaczy chleba, którzy mają nieco więcej pieniążków i
chcą wypocząć w godziwych warunkach, także z dziećmi.
Było tam sporo ludzi którzy absolutnie nie pozują na snobów.
Ba, spotkałem syna mojego znajomego, który przyjechał tam z żoną i małym dzieckiem
już trzeci raz. Nie dlatego że jest snobem tylko dlatego, że jest cisza, spokój, bliziutko do plaży, ładnie zagospodarowany teren i
właśnie tam są idealne warunki do wypoczynku z małymi dziećmi. Było tych dzieci- w różnym wieku całe mnóstwo.
Tylko dlatego, że ktoś chce wypocząć w XXI wieku w godziwych warunkach i stać go na to to już musi dorobić się etykietki snoba?