Babka ziemniaczana
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 286
- Na forum od: 02 sty 2013 13:02
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Babka ziemniaczana
Zawsze robię dużo i jeszcze nigdy nie zostało(dla 10-14osób)
5 kg. ziemniaków żółtych(Wineta)
3 duże cebule,1kg. sloniny
1/2 szklanki kaszy manny lub mąki ziemniaczane
garść nasion kopru lub kminku
10-12 jaj
garść natki pietruszki
1-1,2kg boczku wędzonego surowego
ok 7 m. flaka kiełbasianego kal.36(może być grubszy to dłużej pieczemy)
Ziemniaki i cebulę trzemy na drobnej tarce,boczek zmielić na szarpaku lub drobno pokroić, nie podsmażam ,podczas pieczenia i tak puści soki ,odlać wodę(używam drobnego sita)
wszystko mieszamy +sól+pieprz(ja lekko przesalam),nadziewamy flaka do2/3objętości (używam do tego plastykowej butelki z odciętym denkiem).
Na blachę układamy cieniutkie plasterki słoniny,na nią kładziemy kiszkę w kształcie żmijki,czekamy 15min.odbieramy wodę z blachy,wstawiamy do gorącego piekarnika(180) na 50-60 min(po 30 min. nakłuwamy kiszkę wykałaczką ).Ztej porcji wychodzą dwie pełne blachy w piekarniku kuchenki 90cm.Można podać z kwaśną śmietaną.
smacznego
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Babka ziemniaczana
Dodawało się jeszcze wątróbkę
Była wspaniała