Grzyby smaczniusie
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Grzyby smaczniusie
Jednakowej wielkości pieczarki
Cebulka ,jaja ugotowane na twardo
Natka
Masło
chili
sól
bułka tarta
jaja surowe
Wykonanie : pieczarki obieramy ze skórki ,łyżeczką wydrążamy ,siekamy korzonki pieczarek ,jaja,cebulkę ,przekładamy do patelni i dusimy na maśle.
Doprawiamy solą chili ,dodajemy natkę drobno posiekaną łaczymy składniki.Możemy dodać inne przyp[rawy według uznania.
Jaja surowe roztrzepujemy .
Wystudzonym farszem nadziewamy pieczarki ,zanurzamy kolejno w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bułce tartej ,smażymy na głebokim rozgrzanym oleju jak pączki.
Smażymy krótko uważając by nie wypadł farsz.wyjmujemy dziurkowaną łyżką .
Podajemy gorące odcisniete lekko na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24972
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Grzyby smaczniusie
Rydze kisiła moja babcia...... co roku, nastepnie mój ojciec.
Później ja przejęłam pałeczkę
Ostatnio widziałam babeczkę pod sklepem z koszyczkiem pełnym rydzów
Gdy wyszłam ze sklepu grzybów już nie było
Ale i tak jeszcze je zakiszę.
A oto przepis:
Do kiszenia zostawiamy same kapelusze, które dokładnie myjemy
a następnie wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy 2 minuty. Studzimy.
Przygotowujemy sobie garnek najlepiej kamienny i układamy na spodzie
pierwszą warstwę z pokrojonej w piórka cebuli.
Druga warstwa to ułożone rydze blaszkami ku górze.
Teraz kolej na listki laurowe, ziele angielskie i posypanie tych dwóch warstw szczyptą lub dwiema soli.
I znów układamy warstwami produkty i przesypujemy solą.
Ostatnia warstwa na górze powinna to być cebula.
Naczynie tak wypełnione musimy czymś przycisnąć aby grzyby puściły sok.
Ja zazwyczaj kładę spodek i na to metalowy garnuszek wypełniony wodą
Zazwyczaj po 4 dniach grzyby już można wcinać
Są bardzo smaczne i mają wspaniały różowo niebiesko fioletowy kolor