Grzyby smaczniusie

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
forumowicz

Grzyby smaczniusie

Post autor: forumowicz »

;) Nadziewane pieczarki.
:)
Jednakowej wielkości pieczarki
Cebulka ,jaja ugotowane na twardo
Natka
Masło
chili
sól
bułka tarta
jaja surowe



Wykonanie : pieczarki obieramy ze skórki ,łyżeczką wydrążamy ,siekamy korzonki pieczarek ,jaja,cebulkę ,przekładamy do patelni i dusimy na maśle.
Doprawiamy solą chili ,dodajemy natkę drobno posiekaną łaczymy składniki.Możemy dodać inne przyp[rawy według uznania.
Jaja surowe roztrzepujemy .
Wystudzonym farszem nadziewamy pieczarki ,zanurzamy kolejno w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bułce tartej ,smażymy na głebokim rozgrzanym oleju jak pączki.
Smażymy krótko uważając by nie wypadł farsz.wyjmujemy dziurkowaną łyżką . ;)
Podajemy gorące odcisniete lekko na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
:D
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24972
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Grzyby smaczniusie

Post autor: Sloneczko »

Smaczniusie to są kiszone rydze :D
Rydze kisiła moja babcia...... co roku, nastepnie mój ojciec.
Później ja przejęłam pałeczkę ;)
Ostatnio widziałam babeczkę pod sklepem z koszyczkiem pełnym rydzów :D
Gdy wyszłam ze sklepu grzybów już nie było :o
Ale i tak jeszcze je zakiszę.
A oto przepis:
Do kiszenia zostawiamy same kapelusze, które dokładnie myjemy
a następnie wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy 2 minuty. Studzimy.
Przygotowujemy sobie garnek najlepiej kamienny i układamy na spodzie
pierwszą warstwę z pokrojonej w piórka cebuli.
Druga warstwa to ułożone rydze blaszkami ku górze.
Teraz kolej na listki laurowe, ziele angielskie i posypanie tych dwóch warstw szczyptą lub dwiema soli.
I znów układamy warstwami produkty i przesypujemy solą.
Ostatnia warstwa na górze powinna to być cebula.
Naczynie tak wypełnione musimy czymś przycisnąć aby grzyby puściły sok.
Ja zazwyczaj kładę spodek i na to metalowy garnuszek wypełniony wodą :D
Zazwyczaj po 4 dniach grzyby już można wcinać :)
Są bardzo smaczne i mają wspaniały różowo niebiesko fioletowy kolor :o
ODPOWIEDZ