Ciasta-sprawdzone przepisy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Adela »

Felice :kwiat: kochana,wygląda to pysznie,powiedz tylko ile dajesz tej razowej orkiszowej? i dlaczego wiewióra??! :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Wiewióra z powodu orzechów,jest ich co najmniej szklanka.Można dać różne.Robiłam też z żurawiną,rodzynkami...dowolność bakalii zależnie od nastroju.Mąki orkiszowej można całość,albo pół na pół z pszenną.
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

:kwiat:
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

CIASTO CZEKOLADOWE
1/2 kostki czekolady gorzkiej
200 g margaryny,4 jajka,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 szklanka mąki,2 łyżki kakao,polewa czekoladowa
WYKONANIE:
Margarynę rozpuścić,czekoladę pokroić na drobne kawałki.Białka ubić.Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do naczynia wlać ciepłą margarynę,wsypać mąkę,proszek,miksować ok 2min.Dodać pianę,delikatnie wymieszać,nast
wsypać kakao,kawałki czekolady,wymieszać.Piec w 200stopniach 40-50 minut.Polać polewą czekoladową.
Ja to ciasto robię w keksówce.Smacznego :kwiat:
Awatar użytkownika
MaKa1
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 mar 2013 20:06
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: MaKa1 »

Pianka kawowa (przepis podany był już wcześniej):

[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

Przepisuję Wasze przepisy do zeszytu kulinarnego :roll: . Przyjadą moi ,,smakosze'' to piekarnika nie wyłączę aż do świąt :lol: :lol:
Awatar użytkownika
MaKa1
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 mar 2013 20:06
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: MaKa1 »

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I OWOCAMI

[ obrazek zewnętrzny ]
Cypis
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 lis 2015 23:38
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Cypis »

Witam :)
Dzisiaj, tzn. wczoraj upiekłam pierniczki...jeżeli moje łasuchy nie zjedzą ich, to może wytrzymają do Świąt.
Podaję przepis:
3 kostki margaryny
1 litr mleka
1,5 kg cukru
1,5 łyżki amoniaku
1,5 łyżeczki sody
6 jaj
10 dkg kakao
6 paczek przyprawy do pierników (ja daję 3 szt.)
Mleko zagotować, 1 kg cukru upalić, resztę dodać do mleka. Upalony cukier (w wysokim garnku) zalać stopniowo wrzącym mlekiem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać kakao, przyprawę do piernika, amoniak i sodę zmieszać z odrobiną mleka, dodać do ciasta. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i jajka. Ja mieszam z początku dużą drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ręką.
Piec następnego dnia w temp.170 stopni ok.10 minut. Pierniczki wycinam na stolnicy, uprzednio podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto.
Smacznego :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dobrze,że mi przypomniałaś....pora już pili by zrobić piernik dojrzewający.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Proste i szybkie w wykonaniu pierniczki :) ...550 g mąki 500-setki , 300 g miodu , 100 g cukru pudru , 120 g masła , 1 jajko , 2 łyżeczki sody , 1 opakowanie przyprawy do pierników 25g , 2 łyżeczki kakao .Suche składniki wymieszać , mąkę przesiać . Rozpuścić masło i miód , wystudzić.Do suchego dodać jajko , schłodzone masło z miodem , zagnieść .Porcjami wałkować i wykrawać pierniczki . Układać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem piekarniczym , piec 6-8 minut w 180 stopniach ( piekarnik elektryczny ) 8-) Po upieczeniu i wystudzeniu ( wtedy zdejmować z papieru ) są chrupiące , jak poleżakują w zamkniętym słoju z ćwiartką jabłka , pięknie miękną . Można ozdobić białym lukrem , ja to robię jak zmiękną .
ODPOWIEDZ