Zupy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Lewek
- Przyjaciel forum
- Posty: 8581
- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Zupy
1 kg wołowiny
20 dkg oleju lub smalcu
50 dkg pieczarek
20 dkg surowej papryki
10 dkg koncentratu pomidorowego
20 dkg cebuli
sól, pieprz, vegeta, maggi, mąka
zielona pietruszka
10 dkg ogórków konserwowych
Mięso pokroić na paseczki, obsmażyć na złoty kolor w niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do garnka , podlać rosołem, udusić do miękkości. Pieczarki, cebulę i paprykę dusić oddzielnie. Do ususzonego mięsa dodajemy przyprawy, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory ( lub koncentrat pomidorowy - 1 łyżkę ). Wszystko razem gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i zawiesinę z mąki ( gęstość gulaszu ).
Smacznego