Sanatorium ambulatoryjnie
-
kamila
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 16 maja 2011 10:13
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 5
Sanatorium ambulatoryjnie
Ja niedawno otrzymałam przydział do sanatorium , jednak będzie to póżna jesień , dojazd trudny z przesiadkami i dlatego zastanawiam się czy zamiast tego mogłabym w niedługim czasie załatwić sobie zabiegi z NFZ .
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Re: Sanatorium ambulatoryjnie
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Kamilo, tylko pada pytanie czy będziesz realizować tą rehabilitację ambulatoryjną w swoim miejscu zamieszkania (lub w pobliżu),kamila pisze:(...)Ja niedawno otrzymałam przydział do sanatorium , jednak będzie to późna jesień ,
dojazd trudny z przesiadkami i dlatego zastanawiam się czy zamiast tego mogłabym w niedługim czasie załatwić sobie zabiegi z NFZ .
czy też myślisz o wyjeździe do innej miejscowości. Jeśli ten drugi przypadek to trzeba liczyć się z dodatkowymi i to nie małymi
wydatkami na dojazd, zakwaterowanie oraz wyżywienie. Chcąc skorzystać z takiej formy kuracji musisz skontaktować się ze
swoim oddziałem NFZ, oddać otrzymane skierowanie z prośbą o zmianę formy leczenia uzdrowiskowego. Wtedy też powinnaś
mieć możliwość wyboru nie tylko terminu, ale również miejsca rehabilitacji.
Uzdrowiskowe leczenie ambulatoryjne jest jedną z form leczenia uzdrowiskowego, więc możemy z niego skorzystać pokamila pisze:Jak długo trwa ta cała procedura ? jak wygląda po kolei ?
upływie 18 miesięcy od ostatniego naszego pobytu w sanatorium. Plusem tej formy rehabilitacji jest możliwość wyboru
miejsca (spośród tych, z którymi nasz fundusz ma podpisaną umowę) oraz terminu. Minusem na pewno są zdecydowanie
większe koszty. We własnym zakresie dojeżdżamy oraz załatwiamy sobie zakwaterowanie i wyżywienie. Wyjazd w ramach urlopu.
Przysługuje nam od 6 do 18 dni zabiegowych. Wniosek o skierowanie wystawia lekarz POZ lub lekarz specjalista. Składając go
do oddziału NFZ powinniśmy określić miejsce rehabilitacji, datę rozpoczęcia i ilość dni zabiegowych, z których chcemy skorzystać.
Mając potwierdzone skierowanie należy jeszcze uzgodnić termin przyjazdu z wybranym przez siebie "sanatorium". Trzeba to zrobić
minimum 14 dni przed przyjazdem. Musimy mieć ze sobą aktualne wyniki badań, a o ich zakres lepiej dopytać w ośrodku do
którego wyjeżdżasz. Do tych, które wymienił powyżej Andrzej czasem trzeba mieć jeszcze OB i badanie moczu. To tak w skrócie.
Sądzę, że cała procedura nie powinna trwać dłużej jak 6 do 8 tygodni, ale mówimy tu o normalnym trybie z wystawieniem ,
wniosku itd. W Twoim przypadku, czyli zamianie formy leczenia, może to być znacznie krótszy termin. Może nawet o połowę.
-
forumowicz
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Staż sanatoryjny: 2
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
są jedną z form leczenia uzdrowiskowego. Nie możesz korzystać z zabiegów refundowanych przez NFZ,
a kolejka na wyjazd biegnie swoim torem. W skrócie: wyjeżdżasz dajmy na to w lipcu 2017 zgodnie z
przydziałem. Wracasz, wypisujesz kolejny wniosek, ale już na rehabilitację ambulatoryjną, czekasz
ustawowe 18 miesięcy i dopiero wyjeżdżasz. Powrót, kolejny wniosek, oczekiwanie zgodnie z tym ile się
czeka w Twoim NFZ i wyjazd. Taki wyjazd ambulatoryjny jest traktowany tak jakbyś normalnie korzystała
z sanatorium. Tyle tylko, że sama decydujesz o terminie (po upływie 18 m-cy) i miejscu kuracji.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Staż sanatoryjny: 2
-
kamila
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 16 maja 2011 10:13
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 5
Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia i podpowiedzi .
Tak , myślałam o wyjezdzie do sanatorium na tą formę rehabilitacji , trochę od domu ,ale niezbyt daleko.
Krynica ...oczywiście ..ale tym razem to bym chciała o innej porze roku . Tak się składa ,że sanatorium na listopad przypada mi już trzeci raz .To jest nie lada przeprawa dla mnie.
Jeszcze nie wiem co zrobię , ale rozważam możliwości. Jeżeli chodzi o kontakt z moim nfz , to naprawdę nie ma o czym mówić . Dzwoniłam o zwroty dwa dni po otrzymaniu przydziału , Pani powiedziała ,że niestety już(po otrzymaniu przydziału) nie ma takiej możliwości ani żadnej zamiany . Mogę jedynie zrezygnować i czekać w kolejce od nowa