Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Post autor: forumowicz »

Witaj Sztani :) bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis warunków w tymże sanatorium,
to prawda ,że najważniejsze są zabiegi rehabilitacyjne ale dla mnie warunki bytowe czy spokój podczas pobytu w sanatorium są również ważne , nie piszę tutaj o luksusach tylko o przyzwoitym standardzie.
Kolejny raz potwierdza się ważność NS i możliwość zapoznania się z wiarygodnym sprawozdaniem kuracjusza, a nie pięknych stronek rzuconych do internetu przez zainteresowanych, tj. sanatorium.
Pozdrawiam Cię i życzę samych dobrych i ciepłych dni. :kwiat:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Słyszałam, że ostatnio zmieniła się ( bądź jest to w trakcie zmiany) osoba zarządzająca obiektem. Ponoć miał tam przejść jeden z lekarzy z mojego miasta. Chyba w celu uzdrowienia sytuacji ale czy ja wiem...... ???????? . W każdym razie jeśli tak to życzę mu powodzenia :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Droga Zosiu właściciel jest ten sam i nie zmienia się . Natomiast nie lekarza tam trzeba bo są dobrzy w swoim fachu i dają zabiegi takie na jakie pozwala wyposażenie ośrodka a dobrego gospodarza i trochę gotówki do zainwestowania w budynki a nie tylko dojenie ZUS. Lekarze jak w każdym ośrodku do którego wysyła ZUS są na kontraktach .
kuracjusz01
Na forum od: 03 sty 2017 22:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: kuracjusz01 »

Witaj sztani
Czy w sobotę też są zabiegi ?
kuracjusz01
Na forum od: 03 sty 2017 22:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: kuracjusz01 »

I jak ew. z załatwieniem sobie wolnej soboty żeby wyskoczyć na weekend do domu?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W sobotę też są zabiegi i można załatwić je do 10-11 godziny . Nie ma problemu z przepustkami . Po zabiegach w sobotę można wyjechać -powrót teoretycznie w niedziele do 22.00 ale praktycznie poniedziałek do śniadania . Można tak każdy Weekend robić bez problemu i legalnie . wypisuje się tylko przepustkę którą pieczątką potwierdza lekarz w ośrodku. :)
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2016 22:11
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: sumisia »

sztani pisze:Myślę ,że czas na napisanie szerszej opinii o Almie będzie po moim powrocie.A teraz krótko kilka zdań z mojego pobytu. Zacznę od Strony rehabilitacyjnej ; Gimnastyka na wysokim poziomie . Panie rehabilitantki prowadzą je (zajęcia) profesjonalnie z dużym zaangażowaniem dotyczy to ćwiczeń indywidualnych jak i pozostałych. Panie prowadzące Hydromasaż i wirówki zawsze uczynne i miłe . B. dobry masażysta P. Grzegorz potrafi wymęczyć z dobrym skutkiem ,pełen profesjonalizm .Myślę ,że pozostałe osoby masujące też reprezentują taki poziom. Basen dwa razy w tygodniu dojazd do obiektu Politechniki Gdańskiej . Mogę śmiało powiedzieć ,że cała obsługa Pań i Panów zajmujących się rehabilitacją zasługuje na pochwałę (...) :)
Witaj, czyli jak rozumiem generalnie jest w porządku i można liczyć na rehabilitację na dobrym poziomie? Ja właśnie dostałam skierowanie prawdopodobnie ze zwrotów od 27 stycznia i w sumie bardzo się cieszę z lokalizacji a nie byłam pewna jak reszta. Jak rozumiem basenu nie mają w ogóle i tylko dowożą do Gdańska czy mają ale jest nieczynny? A w pokojach - oprócz problemu z nogą, jak wszyscy mam problem z kręgosłupem więc zależy mi na w miarę wygodnym materacu - i jak jest z tym? Czy jest jakaś lodówka do użytku kuracjuszy? Czy w pokojach są lampki przy łóżku czy wziąć własną? Czy coś jeszcze możesz dodać oprócz tego co wcześniej napisałeś? Czy zabrać ze sobą coś czego tam wyraźnie brakuje? Na tv mi nie zależy, internet też nie jest mi niezbędnie potrzebny do życia a w razie czego zawsze mogę zejść do recepcji. pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

jak obecnie wygląda sprawa z basenem to nie wiem . Własnego nie mieli i nie mają . jak jesteś z Trójmiasta to basen jest na PG gdzie dowozili a jak jest obecnie nie wiem . lampka w pokoju jest ,lodówka za oknem (szeroki parapet) materace to jak trafisz ,pozostałość po hotelu więc i sprężyna pęknięta ale ogólnie pod kręgosłup nie pasują ( jestem po operacji LS) . Mozna przeżyć, Zabiegi wysoki poziom ,starają sie młodzi ludzie jak mogą i im to wychodzi. Dodam od siebie - dobre nastawienie a będzie ok. Ogólnie bylem zadowolony. Choć mankamenty są ale myślę ,że wszystko idze w dobrym kierunku. Zabiegi do 15,00-15,30 plaża piękna (była :) )i nie daleko od ośrodka 800 metrów :) Basen był tylko raz za mojej bytności w Październiku i na moim turnusie go praktycznie nie było . z przyczyn nie wiadomych (mi)odwołany.
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

Sztani, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jak nie będzie basenu to trudno jakoś wytrzymam. Po powrocie mam już wykupiony solankowy w Balneologii w Sopocie - tak przy okazji polecam bardzo. Poza tym widzę że jest w miarę ok. Ja nie jestem wymagająca jakoś szczególnie jedyne czego się boję to krzywego materaca ale przyjadę z samego rana więc może uda się że dostanę coś przyzwoitego. Jeszcze raz dzięki. :)
Awatar użytkownika
sumisia
Kuracjusz
Kuracjusz

No to już teraz można uzupełnić wpisy, cały opis miejsca jest tutaj łącznie ze zdjęciami:
viewtopic.php?f=4&t=14726
Generalnie fizjoterapia na przyzwoitym poziomie ale tak poza tym należy się od tego miejsca trzymać jak najdalej.
ODPOWIEDZ