Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Fionka »

Tylko ja słyszałam złe opinie o Międzywodziu :roll: :?:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Elu :kwiat: za tydzień mam komisję, wtedy podumamy :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Racja Marcelinko , nie ma co dzielić skóry na żywym niedzwiedziu ;) Ja powinnam mieć za jakieś 2 tyg. ale wtedy będę w szpitalu .Pomyślę jak pismo przyjdzie .Póki co białe łóżka muszę zaliczyć :(
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Witajcie...tak sobie siedzę i czytam i postanowiłam zapytać i żródła,więc:
Córka moja jest osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym.Pracuje i nadal się uczy.Leczy się na stawy biodrowe ( wrodzone zwichnięcie stawów biodrowych) .Kiedyś,ktoś poradził by starała się w ZUS o choćby najniższą rentę lub jakiś dodatek do swojej pensji,jednak po złożeniu papierów,jednej,drugiej,trzeciej komisji niestety zostały jej wszystkie wnioski i prośby odrzucone :oops: Z PEFRON-u również w roku ubiegłym odrzucili jej wniosek o refundację turnusu rehabilitacyjnego :( Teraz oczekujemy na wyjazd do sanatorium z NFZ ....Jednak mam pytanie do znawców....Czy mimo,że ZUS odrzucił wnioski o jakąkolwiek rentę czy mimo to można składać dokumenty o jakiś wyjazd do sanatorium???Jeśli tak to o jakie papiery powinna się postarać w ZUS-ie aby znów nie zostały odrzucone???Z góry dzięki za pomoc :serce:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Samosiu -każda osoba zatrudniona od której dochodu odprowadzone są pełne składki ma prawo ubiegać się o rehabilitacje w ramach Prewencji Rentowej.Taki wniosek wystawi każdy lekarz POZ.Oczywiście jeżeli córki praca nie jest to jakieś dorywcze zajęcie tylko regularne zatrudnienie.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

wiesniaczkaela pisze:Samosiu -każda osoba zatrudniona od której dochodu odprowadzone są pełne składki ma prawo ubiegać się o rehabilitacje w ramach Prewencji Rentowej.Taki wniosek wystawi każdy lekarz POZ.Oczywiście jeżeli córki praca nie jest to jakieś dorywcze zajęcie tylko regularne zatrudnienie.
Wiesniaczkaela dziękuję za odpowiedź :) Córka ma stała pracę i jej szef odprowadza składki....Rozumiem więc,że musi pobrać wniosek z ZUS czy dostanie taki u lekarza pierwszego kontaktu??? Jeszcze takie pytanie....jak napisałam wcześniej czekamy na wyjazd z NFZ czy jeśli córka złozy wniosek o sanatorium z ZUS czy nie będzie to kolidować ,tzn.czy może ewentualnie jechać jeśli jej przydzielą z ZUS i z NFZ???
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wyjazd z NFZ to inna bajka.Składasz do ZUS wniosek o prewencję rentową.Taki druk powinien mieć lekarz albo możesz sobie wydrukować z netu .Kiedy masz już papier w ręku zanosisz go do siedziby ZUS na Zamenhofa albo Lipców Reymontowskich jeżeli podlegasz pod Łódz, tam urzędniczka bierze papierek , zarejestruje i każe czekać ok.3 tygodni na komisję.Na komisję zabierasz dokumentację medyczną .Orzecznik powinien bez oporów przyznać rehabilitację w przypadku Twojej córki.Wyjazd powinien nastąpić w terminie do 6 miesięcy od komisji .Musicie jedynie dopasować terminy obydwu wyjazdów aby się nie pokryły.Pytaj jak coś nie będzie jasne.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

wiesniaczkaela pisze:Wyjazd z NFZ to inna bajka.Składasz do ZUS wniosek o prewencję rentową.Taki druk powinien mieć lekarz albo możesz sobie wydrukować z netu .Kiedy masz już papier w ręku zanosisz go do siedziby ZUS na Zamenhofa albo Lipców Reymontowskich jeżeli podlegasz pod Łódz, tam urzędniczka bierze papierek , zarejestruje i każe czekać ok.3 tygodni na komisję.Na komisję zabierasz dokumentację medyczną .Orzecznik powinien bez oporów przyznać rehabilitację w przypadku Twojej córki.Wyjazd powinien nastąpić w terminie do 6 miesięcy od komisji .Musicie jedynie dopasować terminy obydwu wyjazdów aby się nie pokryły.Pytaj jak coś nie będzie jasne.
Jesteś wielka :serce: Dzięki za odpowiedź....Pogadam z córka,przekaże wiadomości i informacje :) Wniosek trzeba będzie oddać w Tarnowskich Górach bo tam jest nasz ZUS :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sorki z tym ZUS-em popitoliło mi się że łódzkie :lol: :lol: -zmęczenie ale to taka sama procedura.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Podpowiem tylko druk // ZUS PR-4 // Prewencja rentowa. pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ