Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON. (wyjazd)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Jadzia49
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 paź 2015 16:09
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON.

Post autor: Jadzia49 »

Gdańsk Jelitkowo - Dom Wypoczynkowy Rzemieślnik. W Internecie można znaleźć różne opinie na temat tego miejsca. Przekonam się w realu i dam znać. Mnie zależało żebym miała bezpośredni i szybki dojazd nad morze i pod tym względem jest ok.
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Tak faktycznie różne opinie na temat ośrodka są ale w Trójmieście mały wybór na turnusy rehabilitacyjne jest . Też kieruję się możliwością dojazdu z jak najmiejszą liczbą przesiadek . Napisz po powrocie jak było :) z góry dziękuję :)
Jadzia49
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witam, ja już w domku. Obiecałam wystawić opinie po powrocie, więc zabieram się do pisania. Dojazd ze świętokrzyskiego pendolino do Gdańska 4h40min, nie odczułam nawet odległości. Z dworca do Domu Wypoczynkowego prawie 3km. W lipcu rezerwowałam pokój na parterze z racji tego, że jestem po operacji i zapewniano mnie, że taki dostanę. Po przyjeździe dostałam pokój na piętrze, ale po wielokrotnych interwencjach przeniesiono mnie do pkoju na parterze już następnego dnia. Baza zabiegowa dość spora, każdy może wybrać coś dla siebie. Rehabilitantka i pielęgniarka przyjaźnie nastawione, lekarza widziałam tylko raz, zaraz po przyjeździe. Co do pokoi, to są różne standardy do wyboru, wysoki standard to budynek A - tuż po remoncie, średni - budynek B przed remontem i niski - budynek C również przed remontem i blisko dyskoteki. W pokojach łożko, fotel, stolik, komoda, szafa, telewizor i łazienka. Wymiana pościeli raz w tygodniu, sprzątanie i wymiana ręczników co dwa dni. W cenie turnusu jedna wycieczka i kolacja przy ognisku i kapeli kaszubskiej. Posiłki - jadalnia jest poza budynkiem mieszkalnym, ale dosłownie parę kroków. Jednak w okresie jesiennym gdzie trzeba zakładać kurtki, to dość uciążliwe. Niestety trafiłam na okres gdzie w jednym weekendzie w ośrodku odbywało się wesele, więc najazd rodziny pary młodej zrobił spory zamęt, natomiast w drugi weekend była konferencja, gdzie też nie można było przejść spokojnie po korytarzu. Plusem była piękna okolica, parę kroków do plaży, promenada łącząca Gdańsk z Sopotem, zalesiony teren i ogólny spokój, który do wypoczynku jest wskazany. Jedzenie - śniadanie i kolacja szwedzki stół - duży wybór, ale każdego dnia prawie to samo. Co do obiadów, na dwa tygodnie smakowały mi może ze 4 obiady, ale każdy ma inny smak:)
Nie wiem co jeszcze mogłabym dodać, gdyby ktoś miał jakieś pytania to proszę pisać, chętnie odpowiem. Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jadzia49 pisze: Niestety trafiłam na okres gdzie w jednym weekendzie w ośrodku odbywało się wesele, więc najazd rodziny pary młodej zrobił spory zamęt, natomiast w drugi weekend była konferencja, gdzie też nie można było przejść spokojnie po korytarzu.
Jak w takich warunkach wypoczywać i rehabilitować się?
:(
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

No to nie zaciekawie jest gdy wesele odbywa się całą noc a inni chcą spać ośrodek w ten sposób lekceważy ludzi na turnusach z PFRON , nie można trzymać trzech srok za ogon a to wesele a to konferencja a na dodatek rehabilitacja i interes się kręci :roll: widzę że podobnie jak z NFZ można różnie trafić . Jadziu dziękuję za opinię :kwiat:
Jadzia49
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Przyznam, że weselni goście byli bardzo rozrywkowi. Dobrze po 23-ciej nie wytrzymałam i zadzwoniłam do recepcji, żeby ich ktoś uspokoił, bo bałam się, że spadną na mnie razem z sufitem. Do tego jeszcze mieli psa, który im wtórował. Co do gości z konferencji, to nie odstawali zbytnio od weselników. Słyszałam jak na zabiegach ludzie się żalili, że długo w nocy imprezowali. A na stołówce zachowywali się jak ryczące bydło. Szok :!: Pozdrawiam wszystkich :kwiat:
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2016 14:20
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Katarzyna_123 »

Udało mi się dostać dofinansowanie. Ze względu na szczupłość finansów, szukałam czegoś bardzo taniego, tak zeby się zmieścić w tym dofinansowaniu. Wiekszosc jednak jest droga.... a mogę jechać tylko w srodku wakacji, kiedy ceny sa najwyższe....
Przeszukałam forum, potem szukałam w necie. Znalazłam Rabkę Zdrój, ale ciężko się skontaktować z ośrodkiem, szukałam więc dalej.
Ostatecznie zdecydowałam się i jadę do Tuczna I(zachodniopomorskie, nad jeziorem). Cena świetna (1209), podobno są po remoncie. Będę miała jedynkę, tak jak lubię (ale dopłacam za nią).
Jednak dojazd mam beznadziejny... z przesiadką, czekaniem 2 godz na drugi pociąg... i 4,3 km do ośrodka.
Hmmm, Podobno wyjeżdzają po kuracjuszy na dworzec. Może ktoś będzie też jechał do Tuczna z Warszawy?:)
Juz zarezerwowałam, nie ma odwrotu!:)
Opinii o tym miejscu jak na lekarstwo, gdzies znalazłam info ze prowadzą turnusy od niedawna.
Zrobię zdjęcia i zdam porządną relację z pobytu!

Po ilu latach będę mogła liczyć na ponowne dofinansowanie? Trafi mi się to szczęście jeszcze kiedyś?
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Katarzyna_123 pisze:Po ilu latach będę mogła liczyć na ponowne dofinansowanie? Trafi mi się to szczęście jeszcze kiedyś?
O dofinansowanie turnusu warto starać się co roku a jak będzie rozpatrzone zależy od wielu czynników. Nie będę tu wszystkiego przepisywał lub wklejał. Jest to ujęte w szczegółowych przepisach i bez trudu znajdziesz na różnych stronach www. Najbardziej rzetelna baza informacji oraz rejestr ośrodków i organizatorów turnusów jest na stronie Empatia MPiPS Zachęcam do zapoznania się z tymi informacjami aby w przyszłości korzystać z turnusów.
Nie wiem czy będziesz zadowolona z wybranego miejsca turnusu, bo chyba lubisz odludzie nad jeziorem? Jeśli Twój wybór turnusu w Tucznie był spowodowany tylko niskim budżetem to warto szukać więcej. Na przykład dopłacając tylko ok. 100 zł mogłabyś spędzić np. 2 tygodnie w Lądku-Zdroju też w środku sezonu... A tego kurort reklamy nie wymaga...
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ja znalazłam Dżwirzyno pokoje o różnym standardzie i np. lipiec , sierpień1476zł albo Dąbki Duet -czerwiec 950 zł, Ustronie -Wiktoria-lipiec -1550 zł.Trzeba szukać a znajdziemy coś ciekawego w przystępnej cenie.Wiadomo że Niva w Kołobrzegu to koszt ok 2 tysięcy ale jak ktoś uzbiera kaskę i dostanie dofinansowanie to wtedy tak mocno nie boli.Co zaś tyczy się dofinansowań to wiem że w łódzkim straszna bryndza.Tylko jedynka -schorzenia specjalne raz na dwa lata , umiarkowany to tylko jeżeli ktoś nie był w ciagu ostatnich pięciu lat i to też nie koniecznie a lekki to może zapomnieć .Oczywiście dzieci do 16 roku życia raz na rok.Życzę aby w twoim województwie było więcej kasy, bo u nas brakuje nawet na pampki :( :( :(
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

Mnie z 2 udalo się dostać na turnus 10 lat temu, od tej pory nic :cry: U nas trzeba składać 2 stycznia, aby się załapać. W tym roku ponownie złozyłam, ale ponoć nie mają jeszcze kasy i nic nie wiadomo :roll: Może w 2 kwartale :?: :(
W poprzednim roku tez składałam z mężem który ma 1 grupę i też nie przydzielono nam :shock:
ODPOWIEDZ