Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON. (wyjazd)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 254 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem z PFRON.

Post autor: GIENIA »

U mnie zarówno w roku ub jak i w tym , dofinansowanie dostają tylko dzieci do lat 16.
Wniosek jednak złozyłam , bo jak mnie poinformowała miła osóbka w PFRON , czasami dostają jeszcze jakieś pieniążki na ten cel we wrześniu , a nawet październiku .... wtedy tylko może być problem ze znalezieniem ośrodka :?
moniczka_35
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 lut 2017 13:57
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: moniczka_35 »

Ja też dostałam spore dofinansowanie na turnus rehabilitacyjny i już zaklepałam sobie turnus rehabilitacyjny od 16 do 29 września w Ustroniu Morskim ośrodek wypoczynkowy Leśna Polana.,,myślę że będzie dobrze.... Jeśli ktoś z was też jedzie w tym terminie to dajcie znać... Będę miała pokój 1 osobowy aczkolwiek nie zamierzam się izolować... Towarzystwo na kawę lub na spacer zawsze się znajdzie... Wiem że najpóźniej na miesiąc przed rozpoczęciem turnusu rehabilitacyjnego trzeba mieć zaświadczenie o stanie zdrowia a czy PCPR sam sprawdza ważność ośrodka rehabilitacyjnego do którego mamy zamiar jechać??? :shock:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

moniczka_35 pisze: ...czy PCPR sam sprawdza ważność ośrodka rehabilitacyjnego do którego mamy zamiar jechać??? :shock:
PCPR musi sprawdzić ważność uprawnień zarówno ośrodka jak i organizatora turnusu. Oprócz tego sprawdza czy jest to zgodne z Twoim rodzajem schorzenia lub dysfunkcji. Są to warunki, których spełnienie spowoduje zakwalifikowanie na turnus i przekazanie środków dla organizatora. Wtedy tylko dopłacasz różnicę kosztów a nawet nic nie zapłacisz gdy zmieścisz się w kwocie dofinansowania.
moniczka_35
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

I PCPR powiadamia nas o tym czy ośrodek spełnia wszystkie wymagania? Ja wysłałam do nich informację o wyborze turnusu rehabilitacyjnego i teraz mają 7 dni na sprawdzenie tego i owego
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Dostaniesz informację z PCPR wtedy, jeśli coś się nie zgadza. Wtedy trzeba to poprawić i np. wybrać innego organizatora i/lub ośrodek. Gdy jest OK to dalsze informacje dostaniesz już od organizatora co i jak, najlepiej telefonicznie lub mailowo. Będąc już na miejscu musisz mieć aktualne zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia, które jest ważne 30 dni.
Awatar użytkownika
gre_ys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2009 15:58
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gre_ys »

Witam.
Rownież otrzymałam dofinansowanie,( po raz pierwszy).
Wybrałam Sasankę w Świnoujściu, wyjeżdżam w maju 17-tego. Otrzymałam mailowo wszystkie dok. od organizatora,
czy przed wyjazdem powinnam kontaktować się z biurem, (nie mam takich wskazówek).
Czy osoby które częściej wyjeżdżają z PFRON-u mogą podpowiedzieć jakieś informacje.
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

A u mnie cisza :oops: jeszcze nic nie napisał PCPR.
moniczka_35
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Jesli chodzi o kontakt z biurem to jak oni żądają jeszcze jakichś dokumentów to raczej sami do ciebie zadzwonią albo napiszą maila... Ja na dzień dzisiejszy mam raczej wszystko załatwione tylko przed wyjazdem pójść do doktora po informacje o stanie zdrowia i wpłacić pozostałą kwotę turnusu rehabilitacyjnego i potem tylko pakować się i jechać!!!! :mrgreen:
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

:D hurra i ja dziś dostałam dofinansowanie, tylko teraz załatwić gdzie jechać i czy są wolne miejsca..... :?:
Makadaro
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2015 16:27
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Makadaro »

Ja też dostałam dofinansowanie i jadę kolejny raz do Krynicy do ośrodka Lwigród
ODPOWIEDZ