Chetny a moze znajomy w czasie oczekiwania dostarczyl do NFZ wypis ze szpitala bo mial taki pobyt wtedy przyspiesza sie kolejka. Bo w Dol. NFZ czas na wyjazd to 27 miesiecy .pozdrawiamchetny pisze:Tu sie nie zgodzę bo najkrótszy to 16 miesięcy znajoma właśnie jedzie w sierpniu po 16 miesiącach od złożenia , mało tego złożyła wniosek zaraz po powrocie więc proszę nie robić ze mnie idiotyDzia_dek pisze: My, Wy, a wszystkiemu winni są Oni. Widzę, że Wy macie zdecydowane problemy z liczeniem.
Najkrótszy czas oczekiwania na wyjazd (czyli My) to 18 miesięcy; 100 % dłużej to 36 m-cy, 200 %
to 54 m-ce, no a 250 % to 63 miesiące czyli ponad pięć lat oczekiwania. Zakładając, że w chwili
obecnej średni czas oczekiwania to więcewięcejkj niż 20 miesięcy to 250 % tej wartości to jest ponad
sześć lat oczekiwania. Jestem ciekaw kto tyle czeka na wyjazd. Nie ma to jak wyobraźnia ...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Poczekalnia na wyjazd w roku 2016 lub 2017.
Re: Poczekalnia na wyjazd w roku 2016 lub 2017.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Chyba sam nie wiesz co piszesz. Przecież ten post powyżej to są wierutne bzdury i Twoje wymysły, które wyróżniłem kolorem.chetny pisze:(...) złożyła wniosek zaraz po powrocie (...) jedzie w sierpniu po 16 miesiącach od złożenia (...)
Złożyła wniosek zaraz po powrocie i po 16 miesiącach wyjedzie. W którym to oddziale można wyjechać po 16 miesiącach?
I ciekawi mnie tylko jakim to sposobem jak rozporządzenie (Min. Zdr.) nie zezwala na wyjazd przed upływem 18 miesięcy.
Więc napisałem, że najkrótszy czas jest właśnie taki jak w rozporządzeniu. Chociaż w większości oddziałów NFZ czeka się dłużej.
- E w a
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 22 cze 2014 19:30
- Oddział NFZ: Lubuski
- Staż sanatoryjny: 2
Na naszym forum powiało chłodem , dlaczego
Mamy już l
Uśmiechamy się
Pozdrawiam serdecznie
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowano: 16 razy
Kuracja Polczyn Zdroj do 14.09.2015 ponowny wniosek do sanatorium .
Data wystawienia 8.02.2016 okres oczekiwania zwiekszył z Wlkp NFZ do 20 miesięcy .
Obecny numer 7982 pokazuje
Rozliczenie zrobiłam ,dzisiaj zleciało tylko 56 numerka
Autentyczna moja dokumentacja
Pozdrawiam oczekująch , zadowalających miejsc wyjazdu
To porotu fukslo sie i cieszyc sie ze dostala uzdrowisko . Ja bym tam sie cieszyla.i jechala. Zycze kolezance milego wypoczynku i super zabiegow oraz ekstra towarzystwa. Pozdrawiamchetny pisze:Nie niczego nie dostarczała nawet się bardzo miło zaskoczyła bo myślała że dostanie wyjazd dopiero zimą ale jak powiedziała zrobi na złość NFZ towi nie będzie się odwoływaćNiania pisze:
Chetny a moze znajomy w czasie oczekiwania dostarczyl do NFZ wypis ze szpitala bo mial taki pobyt wtedy przyspiesza sie kolejka. Bo w Dol. NFZ czas na wyjazd to 27 miesiecy .pozdrawiam![]()
Niby mamy takie samo prawo ,a jest inaczej.Dla przykładu : składając kolejny wniosek na to samo schorzenie musimy czekać 12 msc.od powrotu bo inaczej wniosek odrzucą.Całe 12 msc. jesteśmy już w plecy.A potem kolejne miesiące -bo teraz już grubo ponad 30 msc.Razem ile to daje miesięcy
Do kogo mamy iść na skargę ? żeby nie było jawnej dyskryminacji już na początku? .W momencie chęci złożenia wniosku.
DLACZEGO NA ŚLĄSKU MUSIMY CZEKAĆ 12 msc od powrotu ,aby złożyć kolejny wniosek !!
Nigdzie nie ma przepisu zabraniającego złożenia kolejnego wniosku zaraz po powrocie.
Dziwne jest to, że w rozmowie telef. z pracownikiem ministerstwa ( bodajże 3 lata temu) dowiedziałam się że..... mamy takie samo prawo wysłania kolejnego wniosku jak w innych rejonach kraju.Czyli zaraz po powrocie ,bo i tak wcześniej nikt nie pojedzie niż po upływie 18 msc.Tak stanowi prawo.Niestety nie potrafił natomiast wyjaśnić całe zaistniałej od lat sytuacji,jaką stworzyły osoby odpowiedzialne za przyjęcie wniosków na Śląsku.Jakie mamy wyjście ? przeprowadzić się w inny rejon Polski ? Jak na razie mamy pierwsze miejsce w długości nie tylko kolejki ,ale i czasie złożenia ponownego wniosku.Pozdro...
-
robert52
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 22 kwie 2016 12:49
- Oddział NFZ: Wielkopolski
W ciągu półtora tygodnia ubyło 1180 numerków.
- E w a
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 22 cze 2014 19:30
- Oddział NFZ: Lubuski
Dzisiaj melduję się z numerkiem 260.
Czekam dalej na ten piękny dzień
Gorąco pozdrawiam
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 31 razy
Miałem już nie odpisywać więcej na Twoje posty bo to jest przelewanie z pustego w próżne.chetny pisze: Po 1 od kiedy w tym kraju są respektowane przepisy ??? po 2 z Lubelskiego po 3 w rozporządzeniu nie ma nic że wniosek można złożyć dopiero po 12 miesiącach od powrotu jak robi Śląski NFZ łamiąc tym samym prawo po 4 w Śląski NFZ piszą że weryfikacja po 18 miesiącach a często jest po 19 kolejne złamanie prawa . (...)
Poza tym jak można merytorycznie dyskutować z autorem takiego stwierdzenia:
Ale spróbuję po raz ostatni. Nie lubię jak ktoś mi publicznie zarzuca, że wypisuje kłamstwa.chetny pisze:(...) ot idioten kraj
Proszę wskazać, tylko rzeczowo i konkretnie w których miejscach, w moich postach jest kłamstwo,
Jak na razie to z Twoich postów wynika pisanie wymyślonych bajeczek jak to gdzie indziej
czytaj; w lubelskim jest fajnie. Nie wiem czy to pomoże, bo zdaję sobie sprawę z tego, że
zwracam się do kogoś kto z racji samego, nie wiem, miejsca urodzenia czy zamieszkania
uważa, że należy mu się inne tzn. lepsze traktowanie jak pozostałym. Nikt Ci nic nie wciska
tylko masz strasznie ograniczone horyzonty myślowe. Ograniczone do tego, że wszyscy mają
lepiej tylko Wam (na Śląsku) dzieje się krzywda. Wielokrotnie już ten temat był tutaj
opisywany, wiele razy już dochodziło do kłótni więc nie myślę tego powielać po raz kolejny.
Napiszę w tym miejscu tylko jedno zdanie: Sprawiedliwie nie zawsze oznacza po równo.
Proszę w tym miejscu na spokojnie i chłodno zastanowić się nad sensem tego stwierdzenia.
1. Przepisy odnośnie wyjazdów są respektowane od dawna i nie słyszałem, żeby komuś udało
się wyjechać chociaż tydzień wcześniej, a nie dwa miesiące. Dlatego uważam to za bajeczkę.
2. Wyjazd poniżej 18 miesięcy może się zdarzyć, ale pod warunkiem, że jest to pierwszy wyjazd.
W moim oddziale NFZ dwa lub trzy lata temu na pierwszy wyjazd czekało się niewiele powyżej 14 m-cy.
3. Ten punkt pokazuje tylko Twoją nieznajomość zagadnienia. Masz rację w Rozporządzeniu nic
nie ma, bo okresy karencji dla poszczególnych oddziałów są ustalane wewnętrznymi zarządzeniami
na poziomie województwa. Więc gdzie tu jest łamanie prawa? W tej chwili już wiele oddziałów
wprowadziło ten okres karencji np. trzy, sześć lub dziewięć miesięcy; niezaprzeczalnym faktem
jest, że na Śląsku ten okres oczekiwania na kolejne złożenie wniosku jest najdłuższy.
4. Co za różnica kiedy jest weryfikacja? 18 czy 19 miesięcy. Miejsce w kolejce i tak się przesuwa.
A gdzie to napisano, że weryfikacja po 19 miesiącach to złamanie prawa?robert52 pisze:Witam oczekujących po półtora tygodnia przerwy z powodu weryfikacji. W ciągu półtora tygodnia ubyło 1180 numerków.
p.s. odczucia kogoś kto z jakichś tam powodów "wymiksował" się z NS to
jego prywatna sprawa i ich opisywanie nic nie wnosi do tego tematu.