Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: forumowicz »

niekoniecznie bałagan mając .Po prostu chcieli ją uchronić od pracy do której jeszcze nie była zdolna. Mogła do pracy wrócić wczesnej ale dali jej świadczenie.Tak jak pisałam wczesnej-mogła jechać do sanatorium z pracy . Do celów wyjazdu świadczenie nie było potrzebne.

Ja wiem że to dziwnie wygląda - ZUS dba o ludzi i sam daje świadczenie ale jak widać - zdarza się.Widocznie ktoś na podstawie złożonych dokumentów uznał że należy się i zgłoszono zarzut wadliwości po którym przyznano świadczenie.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

Pusia, znam sprawę bliżej - to była pomyłka ZUSu
pomylono terminy komisji

a po L-4 na tę jednostkę chorobową, wszyscy otrzymują świadczenie rehabilitacyjne (minimum półroczne)
forumowicz

skoro znasz sprawę to pewnie wiesz co piszesz. I masz też prawo do własnych opinii.
Taka jest rola zarzutów wadliwości - żeby prostować nieprawidłowości różnego rodzaju.

No i tu można wyciągnąć jednoznaczny wniosek - musiały być wątpliwości co do orzeczeń wydawanych w sprawie prewencji skoro wprowadzono przy niż możliwość odwołania przez zainteresowanego albo zgłoszenia zarzutu przez nadzór.

I mamy już pierwszy zarzut - w sprawie przyznanego sanatorium.

Ciekawe czy pojawi się zarzut ze strony nadzoru w sprawie sanatorium nieprzyznanego?
Alergia59
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2018 21:29
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alergia59 »

Próbuję skupić się na temacie Sanatoria ZUS 2018, ale trudno się połapać :) musiałabym zaczynać czytać od początku ...tylko gdzie ten pierwszy watek ?
Czytam o ponownym rozpatrywaniu wniosku, o wyborach....
Będąc na komisji w lutym lekarka spytała mnie, czy mam jakieś życzenia :) w kwestii wyboru miejsca, terminu ? jeśli chodzi o miejsce to w zasadzie było mi wszystko jedno dokąd mnie skierują. Natomiast termin owszem jest istotny. Poprosiłam o to bym zmieściła się do końca maja ( z przyczyn obiektywnych) :)
Dostałam Nałęczów w maju :D
nie mam absolutnie żadnego powodu do narzekania. Natomiast było też pytanie : kiedy byłam na rehabilitacji z chorób krążenia ? to jest dosyć istotne, bo PODOBNO dostaje się na jedno schorzenie co dwa lata. Piszę podobno, ponieważ tak usłyszałam w ZUS. To nie przeszkadza w tym, by w jednym roku jechać np. na nadciśnienie, a w drugim na kręgosłup. A tak naprawdę to wszytko zależy od tego w jakim stanie jest pacjent i jaką ma jednostkę chorobową. Ktoś przebywa na długotrwałym zwolnieniu lekarskim, drugi wraca ze szpitala, a inny w ramach prewencji jedzie podreperować zdrowie, by nie chodzić na l-4. Po to jest prewencja i nie trzeba być wcale na długotrwałym chorobowym.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Dobry dzień.Wydaje mi się że częstotliwość rehabilitacji,nie jest odgórnie ustalana przepisami.Nie brzebywam na tzw. L-4 i ZUS kieruje mnie na prewencje min. raz w roku.Niestety w moim przypadku operacje są bardzo ryzykowne i jedyną formą leczenia jest rehabilitacja.Tylko muszę do tego dodać że trafiałam zawsze na fachowych empatycznych lekarzy orzecznikow,czego nie mogę powiedzieć o urzędniczkach.
forumowicz

Miriam pisze: 10 lut 2018 06:11 Witam. A tak to wygląda w śląskim ZUS.
29.01 2018 - złożenie wniosku w oddziale ZUS
09.02.2018- komisja. Skierowanie na leczenie stacjonarne
I teraz czekam do dwóch tygodni na informację pisemną w jakim terminie i gdzie zostanę skierowana. Miałam możliwość aby napisać prośbę o skierowanie w wybrane miejsce więc napisałam i wymieniłam nawet ośrodek. Zobaczymy czy zostanie to wzięte pod uwagę. Podobno terminy są na maj. Jak się dowiem to napiszę. Jestem w szoku że wszystko tak szybko poszło.

Cd.
01.03.- informacja z terminem i miejscem pobytu.
Miejsce to o które prosiłam w podaniu
Termin od 26.05.
Biurokracja zakończona :P
Jeszcze w zeszłym roku wszystko o czym tutaj piszę załatwiłam w jeden dzień. Od tego roku potrzeba na to trzech tygodni :shock:
Pozostałym życzę powodzenia :kwiat:
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Super Miriam- fajnie ze wszystko poszło po Twojej myśli - napisz jeszcze gdzie będziesz się rehabilitowac ?? :D :lol: :kwiat: termin tez super :kwiat: pozdrówka i powodzenia wszystkim oczekującym na komisję i potwierdzenie z ZUS.
forumowicz

ewlinka7 pisze: 02 mar 2018 07:32 Super Miriam- fajnie ze wszystko poszło po Twojej myśli - napisz jeszcze gdzie będziesz się rehabilitowac ?? :D :lol: :kwiat: termin tez super :kwiat: pozdrówka i powodzenia wszystkim oczekującym na komisję i potwierdzenie z ZUS.

Będę się rehabilitować w sanatorium ewlinko :lol: :kwiat:
forumowicz

Odpowiedź z ZUS-u :kwiat: Tegoroczny wrzesień spędzę w moim ulubionym Kołobrzegu :serce: Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Gratuluje i cieszę się z Tobą :)
ODPOWIEDZ