Rehabilitacja na skierowaniu z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Rehabilitacja na skierowaniu z ZUS

Post autor: teśka »

Witaj Basiu :) Wyjeżdżam w styczniu na rehabilitację właśnie z ZUS-u. Mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Twój lekarz prowadzący powinien wystawić Ci skierowanie na rehabilitację do ZUS-u, które z dokumentacją leczenia przesyłasz do Zakładu ,bądź zanosisz osobiście. Potem wezwą Cię na komisję i lekarz orzecznik wyda opinię co do celowości odbycia rehabilitacji. Życzę powodzenia:) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

:) Witam. Pierwszy raz z ZUS-u byłam w 2009 roku. Przebywałam wtedy na zwolnieniu lekarskim, potem na rehabilitacyjnym. Na komisji przedłużającej świadczenie rehabilitacyjne skierowano mnie na rehabilitację w ramach prewencji rentowej. Teraz pracuję i nie korzystam ze zwolnień lekarskich ale chciałam gdzieś pojechać wypocząć i podreperować zdrowie. Poszłam do swojej lekarki, poprosiłam ją o wypisanie skierowania a potem tak, jak pisałam. Komisja i UDAŁO SIĘ :) Na komisję czekałam 3 tygodnie. Od razu lekarz orzecznik powiedział mi, ze zostałam zakwalifikowana na rehabilitację w systemie stacjonarnym. Po komisji mogłam wyjechać w ciągu miesiąca ale w ZUSie poprosiłam o wyjazd po nowym roku. Były lepsze miejsca do wyboru a i w pracy musiałam wszystko dopasować do wyjazdu. Teraz czekam z niecierpliwością :) Pozdrawiam :)
monika
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 paź 2011 17:04

Post autor: monika »

Gdzie bylas teska w 2009 roku ? kto wie moze bylysmy na tym samym turnusie pozdrawiam .
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Hej Monika :) Byłam w Stegnie w ośrodku Fala jesienią 2009.
monika
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 paź 2011 17:04

Post autor: monika »

witam cie o to nie spotkalymy sie ja tam nie bylam
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Cholera. Dziś strasznie się zdenerwowałam. Miałam komisję na orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Zmniejszyli mi z umiarkowanego na lekki. Dobrze, ze ZUS przyznał mi już rehabilitację bo zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na orzecznictwo w ZUSie. Mój pracodawca jutro nie będzie zadowolony a i ja bo dodatkowy urlop w przyszłym roku przepadł :(
mala
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2011 20:49

Re:

Post autor: mala »

teśka pisze:Cholera. Dziś strasznie się zdenerwowałam. Miałam komisję na orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Zmniejszyli mi z umiarkowanego na lekki. Dobrze, ze ZUS przyznał mi już rehabilitację bo zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na orzecznictwo w ZUSie. Mój pracodawca jutro nie będzie zadowolony a i ja bo dodatkowy urlop w przyszłym roku przepadł :(
Witaj Teśka ;) ;) zawsze możesz się odwołać jeżeli uważasz że nie słusznie dostałaś stopień lekki . Ja bym nie podarowała skoro miałaś umiarkowany a dali Ci lekki to bym walczyła,a co do rehabilitacji to niema nic wspólnego .
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witaj Basiu. Nie składałam odwołania. Na grupie zależało mi ponieważ jestem zatrudniona jako osoba niepełnosprawna. Bałam się jak zareaguje na to mój pracodawca bo umowę mam do końca roku. Ale po rozmowie okazało się, że w chwili obecnej moja grupa nie ma znaczenia. Mój pracodawca stwierdził, że jestem dla niego tak wartościowym pracownikiem, że może mnie zatrudniać bez dofinansowania. Rok szybko minie a może następnym razem uda mi się otrzymać wyższy stopień. Szkoda mi tylko legitymacji do parkowania :) Czasem się przydaje gdy trzeba wjechać pod zakaz :) Ale trudno, dam radę :) Pozdrawiam Basieńko i życzę wszystkiego dobrego :)
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Basiu, chyba za zdrowo wyglądam :) Mogłam na komisję pójść w dresach i bez makijażu może wtedy uznaliby, że należy mi się umiarkowany. A tak........ :) Ale moja dewiza jest taka, że nie lubię się nad sobą użalać i na pokaz afiszować ze swoimi dolegliwościami ale chyba czasami trzeba. Pozdrawiam :)
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

Basia Olsztyn pisze:Teresko, dziękuję. Bardzo mi pomogłaś. Teraz właśnie chodzę na tzw. pobyt dzienny na oddział rehabilitacji w szpitalu. Nie ma tu jednak ani masaży ani hydroterapii. A na te zabiegi bardzo liczyłam. Dlatego mam nadzieję, że uda mi się wyjechać z ZUS-u w końcu też płacę całkiem niemałe składki. Pozdrawiam ciepło. Basia :P
Witam moją imienniczkę i nawet z tych samych okolic :)
Do niedawna też rehabilitowałam sie stacjonarnie w Olsztynie, i ciagle chodzę na rehabilitacje dzienne. Zdziwiło mnie to co napisałas o hydromasażąch - bo ja takie miałam , a i teraz mam hydroterapię. Ponieważ niebawem kończy mi sie optymalny okres zwolnienia lekarskiego , mój lekarz ortopeda zasugerował zasiłek rehabilitacyjny z ZUS. Dzis byłam na komisji. Zaskoczyło mnie troszkę , bo lekarz orzecznik od razu skierował mnie na leczenie uzdrowiskowe. I wszystko to załatwili podczas jednej wizyty w ZUS-ie. Niestety miejsca pobytu wybrać nie mogłam , Pani powiedziała mi , że olsztyński ZUS kieruje tylko do Gołdapii ( narząd ruchu). To moje pierwsze świadczenie z ZUS i pierwszy pobyt sanatoryjny , więc z zaciekawieniem przeglądam wszystkie wpisy na tym forum.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ