Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: forumowicz »

Bogutko czytam Twoje posty i przyznam czystą zawiść czuję :) U nas obecnie czekanko 32 miesiące a telefonu we Wrocławiu nie odbiera się . Po trzech tygodniach prób chyba pojadę i spytam - już nawet nie o zwroty bo kolejka przede mną koszmarna ale chociaż o realny czas oczekiwania. Może się stać tak, że z 32 miesięcy zrobi się 34, 36...(dla mnie lepiej bo naprawdę nie chcę jechać w listopadzie, poprzednio byłam w lutym pogoda była tak paskudna , że większość czasu spędziłam albo w pokoju albo na grzańcu). Dobrze, że raz w roku na mały tydzień jade wiosną prywatnie.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam!Wyjazd ze zwrotów NFZ nie ma nic wspólnego z weryfikacją złożonego wniosku przez ubezpieczonego.Liczą się 12 miesięcy od ostatniego pobytu.Poczytajcie internetowy Poradnik kuracjusza NFZ.To zależy od sytuacji w danym O W NFZ i ilości osób w kolejce na wyjazdy.W tym roku złożyłem wniosek w styczniu , ktoś zrezygnował z wyjazdu w ostatnie mrozy, telefon, zrezygnowałem.Tzw weryfikacja wniosków została wprowadzona w jednym celu. Był czas ,że nie było weryfikacji, złożyłem wniosek w NFZ we wrześniu a pojechałem na drugi rok w kwietniu ,miałem nawet wybór miejscowości,"ale to już było i nie wróci więcej". Dzisiaj przeogromne kolejki. NFZ nie leczy tylko wysyła na podleczenie.Rozmawiasz przez telefon z urzędnikiem który ma przed sobą wykaz wolnych miejsc zgodnie z podpisanymi umowami. Jowita nie poddawaj się, może będziesz miała szczęście i wyjedziesz szybciej ze zwrotów , tego Tobie życzy kotek. Bądź pozdrowiona :serce: !Dobrego dnia :kwiat:
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Zalecaną częstotliwością korzystania z leczenia uzdrowiskowego jest nie więcej niż raz na 18 miesięcy - tak mówią zalecenia Ministerstwa zdrowia. Skierowanie do sanatorium jest ważne 18 miesięcy od daty wystawienia.
Wszędzie magiczne 18 miesięcy.
Ale z tego co czytamy na forum kazdy NFZ rządzi się własnymi prawami.
Bogutka
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy