Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
polonistka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2015 20:32
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękowano: 4 razy

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: polonistka »

Dziękuję za numer telefonu. Pani , która odebrała naprawdę przesympatyczna. Wzięła pod uwagę moje sugestie co do wyjazdu kiedy i gdzie, ale czy coś z tego wyjdzie to zobaczę po świętach, ponieważ nie ma dużego pola manewru - ogranicza mnie czas, muszę się wrócić ze sanatorium do końca maja. Pozdrawiam.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Trzymamy kciuki za dobre załatwienie sprawy Polonistka :)
alapa
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 lip 2012 17:43
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: alapa »

Miałam podobną sytuację tylko mi zależało żeby to nie był czerwiec ani lipiec. Wydzwaniałam jeszcze przed upływem 14 dni. Udało się. Wyjadę w połowie sierpnia.
Bosoporosie63
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2018 17:41
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatoria ZUS 2018 odmowa

Post autor: Bosoporosie63 »

Cześć, dobry wieczor.
Czy mial ktoś taką sytuację, że otrzymał od orzecznika skierowanie na prewencję, a potem ZUS zgłosił zarzut wadliwości orzeczenia lekarza orzecznika i przekazał sprawę komisji ? Nie jestem na zwolnieniu, wiec nie chodzi o świadczenie rehabiltacyjne. Czy może ktoś byl na takiej komisji ? Jaka moze być przyczyna podważania decyzji swojego pracownika, lekarza-orzecznika ? Bylam już wcześniej na pewencji i nie mialam problemów ze skierowaniem. Bedę wdzięczna za podzielenie sie podobnym doświadczeniem, bo nie mam pojęcia o co tu chodzi i czym to się skończy.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Musiałabyś sie cofnąć sporo w temacie , ktoś już o tym pisał tylko nie wiem z jakim skutkiem .

Zmienione rozporządzenie daje możliwości odwoławcze dwóm stronom :|
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2015 18:44
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatoria ZUS 2018 odmowa

Post autor: zaba-12 »

Bosoporosie63 pisze: 28 mar 2018 21:01 Cześć, dobry wieczor.
Czy mial ktoś taką sytuację, że otrzymał od orzecznika skierowanie na prewencję, a potem ZUS zgłosił zarzut wadliwości orzeczenia lekarza orzecznika i przekazał sprawę komisji ? Nie jestem na zwolnieniu, wiec nie chodzi o świadczenie rehabiltacyjne. Czy może ktoś byl na takiej komisji ? Jaka moze być przyczyna podważania decyzji swojego pracownika, lekarza-orzecznika ? Bylam już wcześniej na pewencji i nie mialam problemów ze skierowaniem. Bedę wdzięczna za podzielenie sie podobnym doświadczeniem, bo nie mam pojęcia o co tu chodzi i czym to się skończy.
ja miałam taką sytuację. Miałam komisję która cofnęła mi konieczność leczenia w formie sanatorium ponieważ moje ,,schorzenie jest utrwalone" i żadna rehabilitacja tego nie zmieni-to nic że zmniejszy dolegliwości bólowe i pozwoli dłużej pracować-całkowite ,,betony" na tej komisji orzekały :? .
I od decyzji ,,szanownej komisji" nie ma już odwołania...
Życzę pomyślniejszych wiadomości :kwiat:
Bosoporosie63
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2018 17:41
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Bosoporosie63 »

Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli, jesli dobrze zrozumialam, nie ma szans aby komsja oddaliła zarzut wadliwości ? Sprawa przesądzona ? A można próbować za miesiąc z innej jednostki chorobowej ? Jestem zdeterminowana. Głownie bólem, a mozliwosci finansowe na prywatną rehabilitację mam znikome ( już wyczerpałam na prywatne leczenie :( wizyty i zastrzyki.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Bosoporosie, masz taką możliwość. Składaj za miesiąc z innej jednostki chorobowej. Mojej znajomej sama orzecznik zaproponowała takie rozwiązanie.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Jerzy Nowak
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2018 16:29
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Jerzy Nowak »

bibi pisze: 21 mar 2018 15:21 Słuchajcie, to nie jest ściema , w pierwszej kolejności ZUS rozpatruje wysłanie zainteresowanego jak najbliżej miejsca zamieszkania, co wcale nie znaczy , że robią tak zawsze . Przede wszystkim zależy od schorzeń i możliwości najbliższych ośrodków, następnie termin w którym chcą się zmieścić , dalej to prośby nasze i życzliwość urzędnicza .

Wszystko to należy wymieszać i wyjąć karteczkę z miejscem przydziału ;)

powodzenia :) Raczej ściema ja mogłem sam zadecydować gdzie mieszkam w Katowicach a wybrałem Polańczyk odległy o 320km żadnych fochów czy nacisków ze strony zusu pani zapytała tylko czy może wiem gdzie chciałbym pojechać i tyle wybierałem sam na termin czekałem 13 dni pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzy Nowak
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2018 16:29
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Jerzy Nowak »

nikolka pisze: 27 mar 2018 17:37 Witam.
Bosoporosie
Na komisji byłam 19.02 a 06.03 dostałam info z Zusu. Czas oczekiwania- równo 3 m-ce. Jestem ciekawa gdzie i kiedy dostaniesz.W zeszłym roku byłam podobnie na komisji jak Ty - powiem Ci,że wtedy terminy o tej porze były na lipiec i sierpień ale udało mi się z miłą panią w zusie znaleźć termin na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam Wszystkich oczekujących.
Witam. Czyli termin ma Pani na maj czy czerwiec?
😁ja też jadę do Plańczyka od 04.czerwiec pozdrawiam
ODPOWIEDZ