Sanatoria ZUS 2018
Re: Sanatoria ZUS 2018
We wtorek 27 marca byłam u orzecznika ZUS, który po 40 minutach maglowania mnie o nieposiadane przeze mnie zaświadczenia, np. o pozostawaniu pod kontrolą ginekologa (wniosek miałam na narządy ruchu) zmierzył mi ciśnienie. Jak można się spodziewać nie było książkowe. Powiedział, że z takim ciśnieniem nie będzie ryzykował, że dostanę zawału i nie da mi pozytywnego orzeczenia, a napisał, że nie widzi potrzeby rehabilitacji. Wszyscy mówią mi, że trzeba się odwoływać, bo trzeba się odwoływać. Po moim przydługim wstępie mam pytanie, jaka jest szansa, że gdy się odwołam skutecznie, komisja uzna, że jednak mogę jechać, dostanę termin nie późniejszy niż wrześniowy?
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Grzegorz aby jechać na psychosomatykę trzeba mieć wskazania i historię choroby. . jak doradzać to z głową . Nie pisz odwołania bo żaden następny na komisji orzecznik nie podważy opinii poprzednika . A co według Ciebie jest ""odwołam skutecznie "" . możesz jedynie napisać ,że się nie zgadzasz z decyzją orzecznika i tylko tyle i czekać na komisję . Najpierw wałkował , wkurzył pacjenta a potem ciśnienie mierzył dobre
-
zuza-zuza
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
Ja bym odczekała miesiąc i złożyła nowy wniosek. Jeśli to możliwe, to dołączyłabym jakieś nowe elementy dokumentacji medycznej - choćby od ginekologabaziam pisze: 03 kwie 2018 08:14 Po moim przydługim wstępie mam pytanie, jaka jest szansa, że gdy się odwołam skutecznie, komisja uzna, że jednak mogę jechać, dostanę termin nie późniejszy niż wrześniowy?
Zawsze jest szansa, że trafisz na innego orzecznika i twój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie.
W moim oddziale przydziały są na miesiące wakacyjne - możliwy nawet czerwiec (zależy od miejsca!), więc termin przed październikiem jest jak najbardziej możliwy (zwłaszcza jeśli uzasadnisz to odpowiednią prośbą).
Powodzenia!
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 5
moi przedmówcy mają rację. Ja tak zrobiłam. Pierwszy orzecznik stwierdził, że nie widzi potrzeby mojej rehabilitacji. Starałam się na narządy ruchu, a p.orzecznik badała mnie stetoskopem
Po miesiącu ponownie składałam wniosek- też na narządy ruchu. Nie doniosłam ani jednego nowego zaświadczenia ani badania. Trafiłam jednak na bardzo kompetentnego orzecznika. Przeprowadziła ze mną szczegółowy wywiad, zbadała dokładnie pod każdym kątem. Wypisała wniosek na leczenie sanatoryjne. A wszystko to trwało kilka minut.
Próbuj baziam
to mało?
-
forumowicz
niezbadane są wyroki lekarza -orzecznika. Niczego nie można wykluczyć : może nie przyznać Ci żadnej rehabilitacji, może dać ambulatoryjną i równie dobrze możesz otrzymać stacjonarną .
Niech Ci rączka zdrowieje i powodzenia
-
forumowicz
-
zuza-zuza
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 08 maja 2017 13:08
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
basiat pisze: 03 kwie 2018 19:49 Baziam,
moi przedmówcy mają rację. Ja tak zrobiłam. Pierwszy orzecznik stwierdził, że nie widzi potrzeby mojej rehabilitacji. Starałam się na narządy ruchu, a p.orzecznik badała mnie stetoskopem![]()
Mnie też badano stetoskopem - ale to chyba nic dziwnego, lekarz sprawdza jak bije serducho i czy w płucach coś nie rzęzi
Z tym, że to badanie na końcu po całej reszcie, zginanie, wyprostowywanie, macanie nogi, barku itp
Przy odmowie chyba składałabym wniosek ponownie, ale trzeba mieć świadomość, że w naszych teczkach w ZUS jest wszystko odnotowane, więc informacja o tej pierwszej komisji i odmowie też tam oczywiście jest. Zależy jak bardzo lekarz orzecznik wczytuje się w zawartość przed naszym wejściem do gabinetu. W tym roku byłam mocno zdziwiona, w chwili mojego wejścia do gabinetu, lekarz wiedział o mnie wszystko