Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: Tojka »

zuza-zuza pisze: 04 kwie 2018 10:24 W tym roku byłam mocno zdziwiona, w chwili mojego wejścia do gabinetu, lekarz wiedział o mnie wszystko :shock:
widocznie sie przygotował do wizyty :)
"mój" orzecznik natomiast chyba nawet nie spojrzal w dokumenty ;)
Palka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 12:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Palka »

Witam. Jestem tu nowa 😁 chciałam zapytać ile czeka się w śląskim na decyzję? Byłam na komisji 15 marca i ciekawa jestem czy do 9 kwietnia dostanę decyzję kiedy i gdzie jadę? Jestem na zwolnieniu, wniosek skaldala sama bo tak kazał lekarz po pierwszej komisji. Pozdrawiam :kwiat:
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2011 12:26

Post autor: Marcepan »

Moniqa to decyzja o przyznaniu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego .
baziam
Na forum od: 07 wrz 2016 17:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: baziam »

Dziękuję wszystkim za rady :kwiat:
Czyli jest tak jak myślałam, że samo odwoływanie się, dla "walki z systemem" może przynieść więcej szkód niż pożytku. Nie będę się odwoływać, a z nowym wnioskiem poczekam, uzyskałam dziś informację od pani w ZUSie, że na dzień dzisiejszy mają terminy za 5 miesięcy, bo jest nieco zamieszania z tym uprawomocnianiem orzeczeń i odwołaniami, więc oczekiwanie się wydłużyło.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Cieszę się z Twojej decyzji . powodzenia :)
Awatar użytkownika
dskowronska
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2014 22:16
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: dskowronska »

Witam, czy ktoś może ma wiedzę na temat: jakie terminy rehabilitacji przydziela teraz ZUS dotyczy małopolski? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Palka pisze: 04 kwie 2018 12:50 Witam. Jestem tu nowa 😁 chciałam zapytać ile czeka się w śląskim na decyzję? Byłam na komisji 15 marca i ciekawa jestem czy do 9 kwietnia dostanę decyzję kiedy i gdzie jadę? Jestem na zwolnieniu, wniosek skaldala sama bo tak kazał lekarz po pierwszej komisji. Pozdrawiam :kwiat:
Palka, po wizycie u orzecznika czeka się 14 dni , po tym terminie ZUS przysyła decyzję z terminem i miejscem gdzie będziesz odbywać kurację.
W praktyce różny jest okres oczekiwania , w zależności od jednostki ZUS , w jednym województwie jest to niezwłoczne tj na 15 dzień jest wysyłka ,
a w innych co najmniej tydzień później + czas na doręczenie przez pocztę . Teoretycznie powinnaś już otrzymać korespondencję.

cierpliwości
Awatar użytkownika
josephine
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2018 19:12

Post autor: josephine »

Molly43 pisze: 03 kwie 2018 21:38 Dzień dobry. Jestem totalna świeżyka 😜w kwestiach sanatoryjnych wiec tu zapytam. Dzisiaj złożyłam wniosek do ZUS o prewencję rentowa. Jestem pprawie 100 dninazwonieniu z powodu operacyjnego leczenia nadgarstka. Zwolnienie wg ortopedy będzie przedłużone. Byłam już na kontroiZUS i nie podważyli zwolnienia. Narazie 2 serie po 10 zabiegow rehab. w przychodni nie uroichomily ręki w stopniu zadowalającym. Za 2 tyg.zaczynam kolejny cykl ale lekarz zasugerował sanatorium. I teraz pytanie czy mam szanse wyjechac bo poza ręka raczej jestem zdrowa. Czy mogą mi przyznać lecznie ambulatoryjne skoro mieszkam w dużym mieście? Jakie są Wasze doświadczenia?
Witam. Ja również, poza nadgarstkiem, jestem zdrowa. Lekarz orzecznik sam zasugerował prewencję rentową podczas komisji o świadczenie rehabilitacyjne. Dostałam stacjonarne, bo jestem z małego miasteczka. Na prewencję masz duże szanse, natomiast czy stacjonarnie, czy ambulatoryjnie zależy już tylko od orzecznika.
Palka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 12:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Palka »

Dziś dostałam decyzję.. Osieczek.. nie wiem czy się cieszyć czy nie. Zdania są różne, ile ludzi tyle opinii.. pierwszy raz jadę i od razu nie zafajna miejscówka, ale co poradzić. Może nie będzie źle 😉
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Za fajna to rzeczywiście nie jest ta miejscówka :roll:

Nie dołuj się Palka, poczytaj co tam i jak tam jest , odpowiednio przygotuj i nie pozwól na to żeby ktoś Ci popsuł pobyt . :)
Jaki termin dostałaś ?
ODPOWIEDZ