Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Post autor: Hipokryt »

Totalnym nietaktem jest propozycja Premiera, który ma nałożyć tzw. "daninę solidarnościową" na bogatych aby zdobyć środki dla niepełnosprawnych. Znam już sytuację, że w bliskiej rodzinie robią się podziały bo bogaty Brat powiedział do własnej Siostry, że "będzie teraz musiał więcej zap...lać bo jego pieniądze będą mu zabierane" - dla chorego dziecka jego Siostry.
Co myślicie o takiej sytuacji?
Potwierdzam, że ten temat powinien zniknąć bo wprowadza tylko wzajemne nieporozumienia a nawet zawiść.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018 08:50 przez Hipokryt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dlaczego ma zniknąć? Czy nie można wyrażać swoich opinii bez ataków,agresji i innych negatywnych zachowań?
Problem jest i jak wiadomo nie jedyny,a rządzącym zależy tylko i wyłącznie na zdobyciu elektoratu.
Z pustego i Salomon nie naleje....
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Wiem że każdy ma prawo do własnego zdania ..Ale pamiętajcie nikt w niczyich butach nie chodzi .A kiedyś ..kiedy ja powinnam zarabiać i odkładać na emeryturę byłam w domu z dzieckiem który potrzebowało pomocy i zadbałam o to aby w życiu dał sobie radę ..(wiem że niepełnosprawnośc jest rózna i nie można wszystkiego wrzucić do jednego worka )..i nigdy nie wyciągnęłam ręki do państwa ...nikt nigdy nie zainteresował się tym czy ja daję radę ..Uważam że osoby opiękujące się osobami niepełnosprawnymi powinni mieć płaconą składkę emerytalną ..Bo kiedyś ta osoba zostanie sama ...skazana na samą siebie ..i często tu jest dramat bo pozostaje bez środków do życia ... :cry:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

To o nas świadczy w jaki sposób wyrażamy swoje stanowisko i nasz stosunek do forumowiczów . Zgadzam się z Felice
.......Potwierdzam, że ten temat powinien zniknąć bo wprowadza tylko wzajemne nieporozumienia a nawet zawiść.
Jeśli tak uważasz Marku , to dlaczego prosisz o wyrażenia zdania do swojej wypowiedzi
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Polityka socjalna jest chyba największa bolączką naszego kraju.
Niestety nie zmieni się to szybko i los tych wszystkich niedoinwestowanych grup społecznych jak emeryci,niepełnosprawni,rodziny bez mieszkań pozostanie taki sam. Lat trzeba i innego spojrzenia by coś się zmieniło.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Po mojej służbowej trasie są dwa ośrodki terapii zajęciowej, w jednym z nich pracuje moja znajoma jako psychoterapeuta , nieraz dzieli się ze mną problemami z którymi na co dzień się boryka . Uczestniczą w nich dorośli z różnym stopniem niepełnosprawności , niektórych dowożą rodzice - staruszkowie , co będzie z ich dziećmi jak oni odejdą . A ile jest osób z niepełnosprawnością , która nie pozwala na takie w miarę normalne poruszanie się ... temat rzeka ale bardzo poważny .
Jeśli mówi się , że tak dobrze jest z naszym budżetem , to czego się bać ... :roll: :|
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Felice pisze: 25 kwie 2018 08:48 Dlaczego ma zniknąć? Czy nie można wyrażać swoich opinii bez ataków,agresji i innych negatywnych zachowań?
Problem jest i jak wiadomo nie jedyny,a rządzącym zależy tylko i wyłącznie na zdobyciu elektoratu.
Z pustego i Salomon nie naleje....
Droga Felice

bo imć Pan rasy wyższej nijaki Jacky jest tuba wyborczą paryji rządzącej
Pan Jacky tak jak nijaki Pan Pięta
WSZĘDZIE widzi ZAMACH .

Komentarze nijakiego Jacky to ............
Ten człowiek jest zapatrzony w. to Jego sprawa ale zawsze będzie NEGOWAŁ

Dla niego ważna jest jego Partia i i Jego zapatrywania nie ważne ,że zachowuje się jak ten Pan z Krosna ale jego to sprawa .

Wracając do meritum zapodanegoo tematu .

Tak Masz rackę Andrzeju .

Nalezy skoro mamy tyle nadwyżek ,że stać Nas na spływy dac i tym poszkodowanym przez LOS tym schorowanym nie tylko Swoim Misiewiczom.

Zgadzam się z Toba Elu ,że nie TYLKO Elyty ale i tej Matce która opiekuje się schorowanym dzieckiem nawet gdy nie Pracuje winno cos się należeć choćby Nawet te Minimalne składki emerytalne
Skoro Mój Ksiadz Może otrzymywać EMERYTURE -dlaczego nie może jej otrzymywać Matka opiekująca się niepełnosprawnym.

Obserwowaliśmy w TV Spotkanie minister .
Ona winna wczoraj podać się do dymisji
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

eluunia pisze: 25 kwie 2018 09:45 ..Uważam że osoby opiękujące się osobami niepełnosprawnymi powinni mieć płaconą składkę emerytalną ..Bo kiedyś ta osoba zostanie sama ...skazana na samą siebie ..i często tu jest dramat bo pozostaje bez środków do życia ... :cry:
darek pisze: 25 kwie 2018 12:57 Zgadzam się z Toba Elu ,że nie TYLKO Elyty ale i tej Matce która opiekuje się schorowanym dzieckiem nawet gdy nie Pracuje winno cos się należeć choćby Nawet te Minimalne składki emerytalne
Wszyscy macie rację, lecz należy się Wam małe uzupełnienie wiedzy:
Obecnie opiekun osoby niepełnosprawnej, który korzysta ze świadczenia pielęgnacyjnego oprócz zasiłku MA odprowadzane minimalne składki na ubezpieczenie społeczne. Warunkiem otrzymania takiego świadczenia jest całkowita rezygnacja z pracy zarobkowej gdyż ustawodawca traktuje opiekę nad niepełnosprawnym członkiem rodziny jak pracę zawodową.
Taki jest stan na dziś a cała dyskusja medialna dotyczy kompleksowych rozwiązań zmierzających do poprawy aktualnej sytuacji.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

To dobrze ze osoby opiekujace się osobami niepełnosprawnymi maja odprowadzaną skadkę emerytalną .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Własnie słucham wywodów Pani Rafalskiej. Nie napisze na kolanie :?: A co mało już takich napisano :?: , stopnie tej znacznej niepełnosprawności :?: Proszę bardzo skoro posiada znaczny stopień i pracuje , to jakim cudem nie zabiera mu się zasiłku opiekuńczego . To wszystko stoi na głowie . Wystarczy prosty podział . Niepełnosprawny wymagający stałej opieki , nie mogący wykonywać żadnej pracy zarobkowej - pomoc od państwa zapewniająca godne życie .Cała reszta która może w mniejszy , lub większym stopniu samodzielnie funkcjonować wsparcie w zatrudnieniu , w pokonywaniu barier. Teraz zasiłek dostają ludzie pracując po 24 godziny w ochronie , bo ma znaczny stopień . Czy to jest normalne :?: Rozdawanie po 500 zł ludziom którzy zarabiają po 5 tysięcy , czy to jest normalne :?:
Zablokowany