L-4

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

L-4

Post autor: p-siak »

Dzia_dku, jak zwykłe mądrze i rozważnie, w każdej sprawie/np. dla mnie i innych rekonesans Horyńca/.
Szacunek i podziękowania.
Niuans mają chyba taki nauczyciele,Iż wypłatę biorą z góry.Więc annaw ma jeszcze większy manewr.
Pozdrawiam.
forumowicz

Re: L-4

Post autor: forumowicz »

Może ja tylko dodam - uzupełnię temat : te 70% wynagrodzenia jest wówczas kiedy jest to pobyt szpitalny ale po wyczerpaniu "wynagrodzenia" wtedy gdy wypłacany jest zasiłek chorobowy (odpowiednio do wieku do 50 lat - 30 dni wynagrodzenia chorobowego , powyżej 50 lat - 14 dni wynagrodzenia chorobowego ponad - wypłaca się zasiłek).
Nie ma tak , nie przedstawiasz zwolnienia lekarskiego w zakładzie pracy , albo bierzesz je albo nie bierzesz :roll: .
Na podstawie skierowania nie można naliczyć pensji - to nie jest zwolnienie lekarskie tylko usprawiedliwiona nieobecność w zakładzie pracy.
Nie ma przeszkód prawnych aby poprosić o zwolnienie lekarskie podzielone na okresy .
annaw142
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2018 22:33
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: annaw142 »

Biorę 24dniowy urlop dla podratowania zdrowia. Co zaś do zwolnienia i poborow z góry to mysle że zależy od zakładu pracy, od księgowej. Nie miałabym problemu z tym. Dziadek, dziękuję za info odnośnie tych
% :) i wszystkim za udzielanie się z chęcią udzielenia mi informacji :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nabieraj sił na turnusie i miłego owocnego pobytu oraz udanych zabiegów. :)
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

annaw142 pisze: 02 paź 2018 21:51 Pracuję w szkole. Nie mam możliwości wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Wchodzą w grę dwie opcje i własnie z tego co mi sekretarka mówiła mogę wykorzystać tę, która będę chciała: albo L4 albo urlop dla podratowania zdrowia. Jutro dopytam dokładnie w księgowości.
To już taka specyfika zawodu nauczyciela, że w zasadzie ma wolne dni w wakacje, ferie i inne dni ustawowo wolne a sam nie dysponuje własnym urlopem. Aby skorzystać z sanatorium w roku szkolnym najlepszą opcją będzie urlop dla poratowania zdrowia, którego zasady przyznawania ostatnio trochę się zmieniły. Choroba musi być związana z wykonywaną pracą, więc najczęściej są to schorzenia narządu głosu. Więcej informacji znajdziesz na Portalu Oświatowym [link]
Aby nie było problemu z uzyskaniem takiego urlopu najlepiej jednak taki ewentualny zamiar zgłaszać Dyrekcji już w czerwcu aby przygotować "siatkę godzin" na nowy rok szkolny z uwzględnieniem czasowej absencji danego nauczyciela.
No i jak zwykle - najwięcej zależy od podejścia Dyrektora do podwładnych w kwestii takich urlopów .
Przykładowo: w jednej szkole dostaniesz taki urlop bez problemu (po wcześniejszym zgłoszeniu) a w innej sąsiedniej szkole praktycznie jest to niemożliwe i trzeba czekać do wakacji.
Dodam, że na choroby narządu głosu kierowano z Mazowsza tylko do Szpitala Kolejowego w Ciechocinku.
Życzę powodzenia :D
Ostatnio zmieniony 07 paź 2018 16:49 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
annaw142
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Hipokryt pisze: 05 paź 2018 10:15
annaw142 pisze: 02 paź 2018 21:51 Pracuję w szkole. Nie mam możliwości wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Wchodzą w grę dwie opcje i własnie z tego co mi sekretarka mówiła mogę wykorzystać tę, która będę chciała: albo L4 albo urlop dla podratowania zdrowia. Jutro dopytam dokładnie w księgowości.
To już taka specyfika zawodu nauczyciela, że w zasadzie ma wolne dni w wakacje, ferie i inne dni ustawowo wolne a sam nie dysponuje własnym urlopem. Aby skorzystać z sanatorium w roku szkolnym najlepszą opcją będzie urlop dla poratowania zdrowia, którego zasady przyznawania ostatnio trochę się zmieniły. Choroba musi być związana z wykonywaną pracą, więc najczęściej są to schorzenia narządu głosu. Więcej informacji znajdziesz na Portalu Oświatowym [link]
Aby nie było problemu z uzyskaniem takiego urlopu najlepiej jednak taki ewentualny zamiar zgłaszać Dyrekcji już w czerwcu aby przygotować "siatkę godzin" na nowy rok szkolny z uwzględnieniem czasowej absencji danego nauczyciela.
No i jak zwykle - najwięcej zależy od podejścia Dyrektora do podwładnych w kwestii takich urlopów .
Przykładowo: w jednej szkole dostaniesz taki urlop bez problemu (po wcześniejszym zgłoszeniu) a w innej sąsiedniej szkole praktycznie jest to niemożliwe i trzeba czekać do wakacji.
Dodam, że na choroby narządu głosu kierowano z Mazowsza tylko do Szpitala Kolejowego w Ciechocinku.
Życzę powodzenia :D
Hipokryt, bardzo dziękuję za info. Urlop już mam. A sanatorium przydzielono w Polanicy, Wielka Pieniawa.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2018 16:49 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Annaw142 byłam tam, jest 👌.
annaw142
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

ulanie pisze: 08 paź 2018 06:55 Annaw142 byłam tam, jest 👌.
Dziękuję :) optymistycznie się nastrajam wobec tego
Maria1964
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 lis 2018 12:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

L4

Post autor: Maria1964 »

Pytanko...będąc pracownikiem jadę do sanatorium....wiadomo że tu mam L4 ale czy po tym też dostaje L4 ..dziękuję
forumowicz

Re: L4

Post autor: forumowicz »

Mario , tak nie bardzo rozumiem pytania
ODPOWIEDZ