Poszpitalne

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Poszpitalne

Post autor: ulanie »

BozenaMat pisze: 04 paź 2018 18:08 Wiesz Ulanie? Jak widzę ten Twój "ekspresowy" spadek numerków, to nie wiem czy śmiać się czy płakać :)
Ale może już niedługo upragniony wyjazd :) Super miejsca życzę :)
[/quote
Dokładnie Bożenko, dziś zadzwoniłam do NFZ ale usłyszałam RODO! " więc nawet nie dowiedziałam się czy skierowanie zostało wysłane, a kontakt tylko pisemny :)
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: BozenaMat »

Czasem to już przegięcia z tym RODO. :evil:
Ciekawe co się stanie jak poda się nazwisko....... ale wielki krzyk.... jak zawsze wpadamy w paranoję :evil:
Ulanie........ trzymam kciuki, byś zdążyła wyjechać nim ja wrócę. Powodzenia :kwiat:
bea8
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2014 21:05
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: bea8 »

Witam, czy ktoś wie czy operacja przepukliny pachwinowej jest wskazaniem do skierowania do sanatorium poszpitalnego
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Żadna operacja przepukliny nie kwalifikuje,ani brzuszna,ani pachwinowa.
bea8
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2014 21:05
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: bea8 »

Dziękuję za informacje
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Poszpitalne...ciężki temat bo zwykle wiąże się z leczeniem po ciężkich zabiegach. Dlatego dlatego dla rozluźnienia atmosfery opiszę na co dzis trafiłem....:)
dziś na jednym z portali społecznościowych na grupie skupiającej osoby zainteresowane tematyka sanatorium pewnien pan wstawił post z zapytaniem czy on sie kwalifikuje na sanatorium poszpitalne po przebytej operacji kręgosłupa i jak ma to załatwić... Niby wszystko normalne nie? ludzie mu sie produkowali z odpowiedziami co i jak ma robić.
Aż ów pan dopisał że operacja na kręgosłup była i owszem ale....w 1993 roku!!! I w związku z tą właśnie operacją on to poszpitalne chce TERAZ....Po 25 latach od zabiegu hi hi hi... Kopara mi opadła normalnie...
Mało tego ow jegomość w komentarzach sie upiera że jemu powiedzieli że można więc on chce :D :D ale parę zwrotów które otrzymał od innych ludzi wywołuje mega banan na twarzy :).... A gdy pokazałem ow post i dyskusję znajomej pracującej w NFZcie to o mały wlos a miałbym człowieka na sumieniu bo tak parsknęła smiechem jedząc ciastko że sie zaczeła dławić i by sie biedna jeszcze udusiła....
Normalnie szok jak można być tak pozbawionym choć maluśkiej odrobinki zdrowego rozsądku...
Tak wiec w myśl tego jegomościa :) kto sie nie załapał na poszpitalne "na gorąco" to niech sie nie martwi :) może za 25 lat sie uda he he
krzysztof100
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 11:38
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krzysztof100 »

W NFZ niema leczenia poszpitalnego, jest uzdrowiskowe leczenie szpitalne lub uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne i nie każdy pobyt w szpitalu gwarantuje uzdrowiskowe leczenie szpitalne jak również nie trzeba być w szpitalu a można otrzymać leczenie uzdrowiskowe szpitalne, decyduje jednostka chorobowa i aktualny stan zdrowia. Pod pojęciem leczenia poszpitalnego można uznać to ze niektóre szpitale maja podpisane umowy bezpośrednio z sanatoriami i one kierują na leczenie dając od razu skierowanie z terminem wyjazdu, odbywa się to w ramach dalszego leczenia szpitalnego, przeważnie są to szpitale prywatne.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Krzysztofie mi nie musisz tłumaczyć :) również zdrowy rozsądek mówi mi że nie ma żadnej możliwości starać sie o to na podstawie operacji choćby i najpoważniejszej ale przeprowadzonej dziesięciolecia temu
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

krzysztof100 pisze: 05 paź 2018 17:23 W NFZ niema leczenia poszpitalnego, jest uzdrowiskowe leczenie szpitalne lub uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne i nie każdy pobyt w szpitalu gwarantuje uzdrowiskowe leczenie szpitalne jak również nie trzeba być w szpitalu a można otrzymać leczenie uzdrowiskowe szpitalne, decyduje jednostka chorobowa i aktualny stan zdrowia. Pod pojęciem leczenia poszpitalnego można uznać to ze niektóre szpitale maja podpisane umowy bezpośrednio z sanatoriami i one kierują na leczenie dając od razu skierowanie z terminem wyjazdu, odbywa się to w ramach dalszego leczenia szpitalnego, przeważnie są to szpitale prywatne.
Krzysztof wiesz ile razy już to ludziom tłumaczyłam? Nie do wielu dociera...
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Czy to prawda, że jadąc na tzw "poszpitalne" dostaje się 70% pensji, a nie 80% jak na zwykłym l4? Czy takie zwolnienie dostaję na początku pobytu czy tak jak przy prewencji ZUS na zakończenie?
ODPOWIEDZ