L-4
L-4
Szacunek i podziękowania.
Niuans mają chyba taki nauczyciele,Iż wypłatę biorą z góry.Więc annaw ma jeszcze większy manewr.
Pozdrawiam.
-
forumowicz
Re: L-4
Nie ma tak , nie przedstawiasz zwolnienia lekarskiego w zakładzie pracy , albo bierzesz je albo nie bierzesz
Na podstawie skierowania nie można naliczyć pensji - to nie jest zwolnienie lekarskie tylko usprawiedliwiona nieobecność w zakładzie pracy.
Nie ma przeszkód prawnych aby poprosić o zwolnienie lekarskie podzielone na okresy .
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 15 cze 2018 22:33
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
%
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 21
To już taka specyfika zawodu nauczyciela, że w zasadzie ma wolne dni w wakacje, ferie i inne dni ustawowo wolne a sam nie dysponuje własnym urlopem. Aby skorzystać z sanatorium w roku szkolnym najlepszą opcją będzie urlop dla poratowania zdrowia, którego zasady przyznawania ostatnio trochę się zmieniły. Choroba musi być związana z wykonywaną pracą, więc najczęściej są to schorzenia narządu głosu. Więcej informacji znajdziesz na Portalu Oświatowym [link]annaw142 pisze: 02 paź 2018 21:51 Pracuję w szkole. Nie mam możliwości wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Wchodzą w grę dwie opcje i własnie z tego co mi sekretarka mówiła mogę wykorzystać tę, która będę chciała: albo L4 albo urlop dla podratowania zdrowia. Jutro dopytam dokładnie w księgowości.
Aby nie było problemu z uzyskaniem takiego urlopu najlepiej jednak taki ewentualny zamiar zgłaszać Dyrekcji już w czerwcu aby przygotować "siatkę godzin" na nowy rok szkolny z uwzględnieniem czasowej absencji danego nauczyciela.
No i jak zwykle - najwięcej zależy od podejścia Dyrektora do podwładnych w kwestii takich urlopów .
Przykładowo: w jednej szkole dostaniesz taki urlop bez problemu (po wcześniejszym zgłoszeniu) a w innej sąsiedniej szkole praktycznie jest to niemożliwe i trzeba czekać do wakacji.
Dodam, że na choroby narządu głosu kierowano z Mazowsza tylko do Szpitala Kolejowego w Ciechocinku.
Życzę powodzenia
Powód: usunięto link
-
annaw142
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 15 cze 2018 22:33
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Hipokryt, bardzo dziękuję za info. Urlop już mam. A sanatorium przydzielono w Polanicy, Wielka Pieniawa.Hipokryt pisze: 05 paź 2018 10:15To już taka specyfika zawodu nauczyciela, że w zasadzie ma wolne dni w wakacje, ferie i inne dni ustawowo wolne a sam nie dysponuje własnym urlopem. Aby skorzystać z sanatorium w roku szkolnym najlepszą opcją będzie urlop dla poratowania zdrowia, którego zasady przyznawania ostatnio trochę się zmieniły. Choroba musi być związana z wykonywaną pracą, więc najczęściej są to schorzenia narządu głosu. Więcej informacji znajdziesz na Portalu Oświatowym [link]annaw142 pisze: 02 paź 2018 21:51 Pracuję w szkole. Nie mam możliwości wykorzystania urlopu wypoczynkowego. Wchodzą w grę dwie opcje i własnie z tego co mi sekretarka mówiła mogę wykorzystać tę, która będę chciała: albo L4 albo urlop dla podratowania zdrowia. Jutro dopytam dokładnie w księgowości.
Aby nie było problemu z uzyskaniem takiego urlopu najlepiej jednak taki ewentualny zamiar zgłaszać Dyrekcji już w czerwcu aby przygotować "siatkę godzin" na nowy rok szkolny z uwzględnieniem czasowej absencji danego nauczyciela.
No i jak zwykle - najwięcej zależy od podejścia Dyrektora do podwładnych w kwestii takich urlopów .
Przykładowo: w jednej szkole dostaniesz taki urlop bez problemu (po wcześniejszym zgłoszeniu) a w innej sąsiedniej szkole praktycznie jest to niemożliwe i trzeba czekać do wakacji.
Dodam, że na choroby narządu głosu kierowano z Mazowsza tylko do Szpitala Kolejowego w Ciechocinku.
Życzę powodzenia![]()
Powód: usunięto link