Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Dawno mnie tu nie było. Właśnie dostałam na komisję wezwanie i nie wiem czy są jakieś zmiany. Bo kiedy ostatnio stawałam na komisji było że od razu miałam informację o przyznaniu sanatorium i mogłam dowolnie wybrać sobie miejscowość i termin ( oczywiście do schorzenia). Teraz jak czytam Wasze posty mam wrażenie że się dużo zmieniło i trzeba czekać na decyzję z ZUS. Jak jest Wasza sytuacja w Waszych regionach? Ja jestem z wielkopolskiego. I jeszcze jedno. Gdybym jednak dostała ,,od reki" to gdzie byście mi polecili Ustroń czy Wysowa? Dodam, że na moje schorzenia(pulmonologia) ZUS tylko ma te 2 miejscowości. Dzięki
Witam, u mnie jak byłem w tamtym roku na komisji lekarz poinformował że mam przyznane sanatorium i dostanę listem info. Niestety nie ma wybory tak jak to było 2 lata temu, jedynie wiedząc gdzie urzęduje Pani od rozdzielania ośrodków zastukałem do Niej i zapytałem czy orientuje się gdzie mogę dostać. Popatrzyła na mnie i kompa i powiedziała że tu byłem to przydzieli mi M. bo będę miał dobry dojazd. Co do miejscowości to moim zdaniem Wysową mogę polecić z całego serca, tylko najlepiej w ciepłe miesiące od maja do września. Jeżeli lubisz spokój ciszę dużo przyrody (tzw.jak niektórzy mówią zadupie) to wymarzone miejsce. Jak poczytasz posty o Wysowej to Sama się przekonasz, bardzo dobre opinie o Beskidzie Biawenie i IZC. Życzę powodzenia na komisji i przydziału pasującego Ci ośrodka an
Hana51, w zeszłym roku stawałem na komisję w lubelskim ZUS. Na komisji otrzymałem decyzję o przyznaniu sanatorium. Ta decyzja uprawomocnia się dwa tygodnie. Po uprawomocnieniu się decyzji, następnego dnia zadzwoniłem do ZUS z pytaniem o możliwość wyboru miejsca. Miałem do wyboru dwa terminy w Wysowej w lecie, i jeden jesienią w Wieńcu. Wybrałem lato.
Odnośnie wyboru miejsca Ustroń czy Wysowa - to wybrałbym Wysową. Przede wszystkim na czystość powietrza. Ustroń ma w pobliżu nasz Śląsk, od strony Czech też lubi smrodem zawiać, a Zimą dodatkowo dym z pieców w domach. Poza tym jak ktoś lubi spokój i ciszę, to polecam Wysową.
Hana mogę Ci odpowiedziec tak "na chłopski rozum"... Bo znam Wysową ze strony leczniczej z dwuturnusowego pobytu jesienią ubiegłego roku i znam Ustroń prywatnie bo mam do tej miejscowości może ze 60 km i bywam tam kilka-kilkanascie razy w roku. O Wysowej już wspominali wcześniej więc sobie odpuszczę..I tak mi wychodzi że na płuca do Ustronia bym nie pojechał za żadne skarby. No chyba żeby sie od pierwszego do ostatniego dnia zamknąc w budynku i nigdzie sie nie ruszać. Ustroń jako miejscowość niewiele ma wspólnego z uzdrowiskiem, daje sie wyraźnie odczuć (głównie nosem) że to ledwie "przedmurze" gór i szukając przysłowiowego świeżego górskiego powietrza to nie ten adres. Niby jest "lepiej" niż 20-30 lat temu ale będąc tam regularnie co roku w różnych miejscach i różnym czasie widzę na własne oczy (i czuję nosem) że to całe "lepiej" jest głównie na papierze. i szczerze mówiąc od zawsze mnie szokuje jak słyszę że ludzie jadą do tej miejscowości leczyć drogi oddechowe.To jakby chorego na pylicę wysyłać na leczenie do młyna albo do kotłowni i kazać mu czyścić sita w kominach... Smog własny,brud,bliskie sąsiedztwo dużych miast z mega smogiem plus wiecznie tłumy ludzi przyjeżdzających autami i usiłujących tymi autami wjechac gdzie tylko sie da (wide Równica) dla mnie skutecznie skreslają to miejsce z mapy miejsc w których mogłbym sie leczyc. Choć ponoc sa ludzie dla których taka miejska charakterystyka tej miejscowości jest plusem. Równie dobrze można leczyc płuca w Krakowie albo w Rybniku w czasie jesienno zimowych dni... Ale to ja, i pewnie znajdzie sie sporo takich którzy za ten post bedą mnie chcieli spalic na stosie, bo mocno krytykuję ich ukochany Ustroń.
Hanys w całości popieram twoją opinię dotyczącą leczenia sanatoryjnego w Ustroniu na chorzenia dolnych dróg oddechowych. Byłem cały styczeń 2018 r. z ZUS w sanatorium "miłości" czytaj Równica i byłem również z NFZ w listopadzie na astmę w Świnoujściu. Mam porównanie co do klimatu i zabiegów w tych dwóch uzdrowiskach. W Ustroniu tak jak pisze hanys, smog, a zabiegi, to tylko inhalacje i gimnastyka grupowa. W Świnoujściu miałem faktycznie gimnastykę tylko oddechową, anie jak w Ustroniu ogólną, inhalacje, nagrzewanie klatki piersiowej, pole magnetyczne klatki piersiowej i masaż klasyczny. Do Ustronia można tylko jechać w okresie letnim w celu rekreacyjnym. Do Świnoujścia i nad morze pojadę o każdej porze roku. Na pewno będzie to Świnoujście lub Kołobrzeg. Ale ponieważ ZUS nie ma sanatoriów nad morzem, wybrał bym Wysową lub Wieniec. Pozdrawiam
W Wysowej zimą nie występuje problem ze smogiem jest czyste powietrze .Za to Rabka Zdrój i Ustroń mają problemy ze smogiem a tam wysyła na turnusy ZUS .Wysowa ma jednak atuty czystego rejonu i powietrza.
Oddziały mają swoją pulę na dane schorzenia i z niej udzielają świadczenia. Jak to by miało wyglądać że jeden oddział podpisuje z danym ośrodkiem umowę np. na 5 osób w danym miesiącu a w następnym np. na 6 ? a jak nie byłoby chorych to płaciliby za powietrze ?