Sanatorium Wysowa Zdrój 28.11.2018 – 21.12.2018
-
forumowicz
Re: Sanatorium Wysowa Zdrój 28.11.2018 – 21.12.2018
TV nie pamiętam dokładnie bo nie korzystałem ale coś koło 80 zł mi chodzi po głowie.
-
forumowicz
-
Buntownik
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 17 lis 2018 02:03
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
Buntownik
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 17 lis 2018 02:03
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Z reguły na dany turnus jedna góra dwie osoby zaglądają tutaj także o tym czy znajdziesz kompana(kompankę)do chodzenia po górach zadecyduje twoja komunikatywność realnie nie wirtualnie.Z perspektywy pobytu w Wysowej powiem że największe szanse na pogadanie będziesz miał z ludźmi na palarni,przy stoliku w czasie posiłków,popołudniami w kawiarni,czy w kolejce do lekarza po kartę.
Kolejna sprawa turnus w grudniu oznacza,że sobie nie pochodzisz na tygodniu po górach gdyż nie jest tajemnicą,że przed godziną 16 robi się ciemno a do 14 będziesz miał zajęcia(także w sobotę),w niedzielę możesz mieć zaś pecha że spadnie deszcz,a o opady w górach nie trudno.Tak jak pisałem ci w innym temacie potrzeba zabrać ze sobą dobre nastawienie-bo nie jedziesz tam z przymusu,dobre nieprzemakalne buty,czapkę,szalik,rękawiczki,do tego czepek,klapki,ze 2 ręczniki(chociaż na miejscu też powinni ci dać),trochę euro jeśli będziesz chciał wybrać się na Słowację,dresik,wiadomo szampon,żel do kąpieli,pasta do zębów,szczoteczka,jak używasz jakieś kremy do ciała,piankę do golenia,maszynkę do golenia,herbatę lub kawę(czajnik 0.5 litra będzie na wyposażeniu pokoju podobnie jak kubek)może jakaś książkę lub krzyżówki na wieczór.Do tego leki lub zastrzyki jakie przyjmujesz-te ci zrobi na miejscu pielęgniarka.Jak będziesz miał dobrą ekipę przy stoliku to weź od nich namiary telefoniczne to wezmą ci np kolację lub obiad w weekend dzięki czemu dłużej będziesz mógł latać po górach lub miejscowości.Nie wiem czy jedziesz w ramach narządów ruchu czy ukłądu oddechowego-w tym drugim przypadku chyba będziesz miał większe szanse na pokój jednoosobowy.
Do tego polecam zajrzeć do jednej z trzech karczm szczególnie tej z daniami kuchni łemkowskiej,pijalni wód mineralnych w parku zdrojowym-5 rodzajów wód do wypróbowania na miejscu-kubeczek 0,3 litra 1,50 zł ale zrobiłem błąd po mogłem na pierwszej wizycie u lekarza zaznaczyć by mi wpisał leczenie wodami mineralnymi (trzy razy dziennie za darmo),w sklepie firmowym Wysowianki blisko pijalni kupisz najtaniej kartki i pamiątki z Wysowej.Przy samym Beskidzie masz sklep ale z tego co kojarzę to on jest otwarty tylko do godz 16 i jest zamknięty w niedzielę.W centrum mamy obok siebie dwa sklepy hit pol i delikatesy centrum.Wybór jest tam duży hitpol otwarty jest od poniedziałku do soboty w godzinach 6.00-20.00 zaś delikatesy centrum w godzinach 6.30-19.30.Oba są otwarte w każdą z niedziel od godziny 8.00 a zamykają się delikatesy centrum o 17.00 zaś hitpol o 19.00.W pobliżu jest poczta otwarta od poniedziałku do czwartku w godzinach 10.00-17.30 a w piątki później od 12.30 do 20.00.W weekendy jest zamknięta.Na poczcie możesz sobie wypłacić pieniądze poza tym w budynku dyrekcji sanatorium (blisko cerkwi)jest bankomat a w samym budynku punkt apteczny czynny tylko w dni robocze od godziny 8 do 16.
Poza tym w Wysowej są dwa Koscioły jeden powiedzmy dla mieszkańców Wysowej blisko poczty i tych 2 sklepów to parafia rzymsko-katolicka diecezja tarnowska gdzie w dni powszednie msza jest o godz 18 zaś w niedzielę o 8,12 i 17.Przy Instytucie jest Kościół Zdrojowy gdzie w dni powszednie msza jest jakoś o 16 może 16.30 a w święta o 10 i 11.
W Parku Zdrojowym jest fajny park wodny otwarty w poniedziałek w godzinach 11.00-20.45 zaś od wtorku do niedzieli od 9.15-20.45 z tym, że nieckę basenową trzeba opuścić najpózniej o godzinie 20.30.Oczywiście lepiej zabrać z domu własny czepek by nie przepłacać na miejscu.Za 70 minutowy pobyt w dni robocze do godziny 15 zapłacimy 10 zł a po godzinie 15 i w dni świąteczne 15 zł.Na miejscu jest jaccuzi zagadając ratownika wskaze ci też drogę do sauny.Na piętrze od godziny 12 otwarta jest kawiarnia gdzie poza napojami można też się czymś posilić.
Większość miejscówek z wyżywieniem jest otwarta w godzinach 12-21 z wyjątkiem Karczmy Dziurnówka,która otwarta jest do godziny 22-karczma ta specjalizuje się w daniach góralskich.O godz 22.15 recepcja zamyka budynek sanatorium.
Poza wspomnianą Karczmą Dziurnówka po drugiej stronie jest Karczma regionalna Gościnna chata,przy sklepie Hitpol Stek Izba,ja zmarznięty lataniem po górach odwiedzałem restaurację Arkadia z gorącym grzańcem za 7 zł i sporym wyborem dań.W Wysowej sporo dań jest z rydzami.To lokalny skarb.Lokalni mieszkańcy czy to na parkingu blisko parku wodnego sprzedają te grzyby w słoikach,tak jak inne lokalne smakołyki np.sery.W Wysowej jest jeszcze jedna karczma Chutor u Grzegorza nieco na uboczu po lewej stronie od cerkwi idąc w stronę Blechnarki.W parku zdrojowym jest jeszcze pizzeria cztery pory roku i stara restauracja zdrojowa.
Uwaga w parku wodnym i pijalni wód mineralnych płatność tylko gotówką-w tej drugiej drobne mile wskazane.
Animatorem czasu wolnego jest pan Piotr Smyk to on ogarnia weekendowe wycieczki min na Słowację do Bardejowa za 55 zł,ogniska góralskie z pieczeniem kiełbaski 20 zł czy nawet nie wiem jak to napisać pokaz góralskiego wesela.Praktycznie każdego dnia są potańcówki w Instytucie Zdrowia Człowieka w godzinach 19-22.W recepcji można wykupić sobie telewizję 80 zł za cały turnus lub np 4 zł za jeden dzień.
Blisko Wysowej warto podjechać do Krynicy,Gorlic,Nowego Sącza czy na Słowację do Bardejowa.Można też zrobić sobie objazd po lokalnych cerkwiach poza Wysową ja na piechotę byłem w Blechnarce,Hańczowej,Skwirtnej czy Regietowie.
Na 4 piętrze w najwyżej położonym ośrodku sanatoryjnym w Wysowej można za darmo skorzystać ze stołu do tenisa stołowego,jest darmowy telewizor i dwa stanowiska komputerowe z internetem-też za darmo.
Na 6 piętrze w pokoju 603 jest laboratorium gdzie za darmo można zrobić badanie HCV wątroby samo badanie trwa góra 2 minuty z palca mamy pobieraną kroplę krwi na papierek.
Na 5 piętrze pokój 501 pani Renata posiada masujące fotele jest ich bodajże 6 lub 7.Dzięki tym masażom ludzie bez żadnego wysiłku chudną.Zabiegi te wpływają też na samopoczucie.Pierwsza wizyta jest bezpłatna i trwa około 70-75 minut z każdego fotela korzysta się przez jakieś 10 minut.Gdzieś do godziny 14-15 w dni powszednie są tam zajęte miejsca,dlatego warto przyjść pózniej gdy jest pusto.Gabinet ten jest czynny od wtorku do soboty w godzinach 9-17,w niedzielę w godzinach 9-13.W poniedziałki jest nieczynny.Myślę że warto tam chociaż raz wybrać się i sprawdzić jak to wszystko działa.
Co do posiłków pamiętać trzeba że można powiedzieć dietetyczce na stołowce że chce się jeść posiłki dietetyczne wtedy mięsko będzie gotowane nie smażone można także poprosić o chleb żytni.Do tego pieczywo i marmolada jest w duzych ilościach,podobnie jak zupy na obiad zawsze można skoczyć po dokładkę.Udanego pobytu,zabiegów,dobrej pogody i towarzystwa wam życzę.
-
forumowicz
Brawo Buntownik , kwiatek Ci się należy
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy