Proponowane zmiany w wyjazdach do sanatorium NFZ
-
Bietka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 14
Re: Proponowane zmiany w wyjazdach do sanatorium NFZ
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
alien pisze: 16 mar 2019 11:21 autor darek ,cytuję:
,,Fakt mam Znam Kilka Osób z województwa Mazowieckiego i wiem że od ponad roku podobnie jak w woj śląskim mają ograniczoną możliwość składania wcześniej wniosków .
Bo przyjmowane od Nich są wnioski dopiero po 12 miesiącach od powrotu.
Fakt istnieje możliwość złożenia wniosku na Leczenie z NFZ wcześniej -ale wg posiadanych INFORMACJI potwierdzonych w NFZ moga to być wnioski
-wypisane jako poszpitalne
-wnioski dla Osób powyżej 75 roku życia ."
Może szacowny kolega się orientuje ,czy osoby,którym odmówiono złożenia wniosku nie wcześniej niż po 12 miesiącach od ostatniego pobytu ,pytały w OW NFZ na jakiej podstawie prawnej odmówiono takowego przyjęcia?
Bo jak do tej pory,obowiązuję jeszcze poniższe rozporządzenie ;
. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz. U. z 2011 r., Nr 142, poz. 835), par 2.1 punkt 2
,,w przypadku dorosłych — zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy"
w którym nijak nie ma napisane,że wniosek należy składać nie wcześniej niż po upływie roku od ostatniego pobytu. A czas oczekiwania na wyjazd wynosi i tak 36 miesięcy (woj.śląskie) to jest dwukrotnie przekroczony limit możliwości wyjazdowej wskazanej w rozporządzeniu.
OW NFZ nie stanowią prawa lecz jemu podlegają.
Jeszcze jedno pytanie do kolegi ,bo z tego co czytam kolega jest zorientowany i blisko NFZ...jak się ma wyjazd do sanatorium i złożenie wniosku (np.po miesiącu od przyjazdu) przez daną osobę ,na inna jednostkę chorobową niż ta, z której leczenia się powróciło?
Czy karencja też jest(będzie) 12 miesięczna?
Z tego co się czyta ,w nowych przepisach te 12 miesięcy jest po to, by zobaczyć skutki rehabilitacji, a dlaczego nie 6,18,lub 24?
Czy ograniczenie czasowe dotyczy osoby czy jednostki chorobowej?
Wczoraj tj ponedziałek udałem się do NFZ
z Pytaniami które sobiie zanotowałem aby usatysfakcjnować .
DLACZEGO mieszkancy województwa ślaskiego musza Czekać 12 miesięcy na ponowne złożenie Wniosku????
Ówczesny Dyrektor NFZ ,aby wyrownać "Szanse" pozwolił sobie na podstawie i po Konsultacjach z PRAWNIKAMI na Ustanowienia Regulaminu wew dla Woj Slaskiego !!!
Czy Miał Prawo ??
Nie wiem czy Trybunał zajmie się sprawą ?
Zostało Ustalone że ponowne wnioski można składać ..12 miesięcy po POWROCIE
Zostało to zaakceptowane przez Minsterstwo Zdrowia.
-Odpowiedź Osoby z Identyfikatorem Dyrektor .
Fakt w roku 2011 zmniejszyło to kolejki
Jednak musimy Pamiętać że w Naszym województwie mieszka ponad 12 % mieszkańców Polski -ale System jest równoważny zerojedynkowy ??
Polska podzielona jest na 17 okręgów sanatoryjnych plus 2 czyli na 19
Skierowania dzielone są wg podziału
Oczywiście owe 2 to woj mazowieckie i śląsk .
Może NOWY system gdzie WSZYSTKIE skierowania z całej Polski będa w równym Stopniu traktowane Zmniejsza Kolejki w tych najdłużej czekających a ZWIĘKSZA w województwach gdzie Czeka sie Krócej
Panstwo podajecie 24-26 miesięcy oczekiwania
Nadal będę się upierał
Śląsk
12 miesiecy KARENCJI
plus
34 oczekiwania na Skierowanie plus 1 do wyjazdu
DAJE razem co 4 lata
- alien
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 maja 2016 09:00
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 11
,,Ówczesny Dyrektor NFZ ,aby wyrownać "Szanse" pozwolił sobie na podstawie i po Konsultacjach z PRAWNIKAMI na Ustanowienia Regulaminu wew dla Woj Slaskiego !!!
Czy Miał Prawo ?? "
oraz :
,,Zostało Ustalone że ponowne wnioski można składać ..12 miesięcy po POWROCIE
Zostało to zaakceptowane przez Minsterstwo Zdrowia.
-Odpowiedź Osoby z Identyfikatorem Dyrektor "
I czy osoba z tym identyfikatorem podała Panu podstawy prawne na ustanowienie tego typu Regulaminu wewnętrznego?
Każdy tego typu regulamin podlega Ustawie lub Rozporządzeniu,którego ów Dyrektor nie podał i sądzę,że nie miał pojęcia,czy coś takiego istnieje czy nie,a to takie proste...
A w obowiązujących przepisach nie ma napisane by OW NFZ mogły indywidualnie stanowić o regulacji czasowej przyjęcia lub nie danego skierowania.
Czyli nadal las....
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Zapewniam -tzn tak mi się wydaje ,że NIKT nie kręcił by Bata na siebie.
Wszak są Organa kontrolne NiK-u
Zapewniam również że wielu Forumowiczów ze Śląska sprawdzało i widocznie musi być czy była Furtka że Nasz regionalny Fundusz stosował w/w zasadę .
Zreszta podobna od pewnego czasu stosuje też mazowiecki NFZ .
Kolejny Wniosek rok po zakończeniu leczenia Sanatoryjnego.
Choć przy innym rodzaju leczenia ( wchodzaca w pulę leczenia santoryjnego ) w/w zasada nie obowiązywała np leczenie poszpitalne.
Osobiście znam kilka osób ,które w ciągu ROKU KALENDARZOWEGO otrzymały czy też Były na leczeniu Poszpitalnym nawet 3 na turnusach 21 dniowych
DLACZEGO to Szpitale Kliniki posiadają swe oddziały zamiejscowe w placówkach sanatoryjnych .
Natomiast jeżeli Pan ma nadal wątpliwości co do ZASADY mogę Dać Panu Notarialne Pełnomocnictwo Celem Reprezentowania przed NFZ w sprawie DLACZEGO mieszkańcy śląska musieli mieć Karencję 12 miesięczna !
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Nie ma formalnego przepisu, który zabraniałby złożenia kolejnego wniosku tuż po powrocie z poprzedniego turnusu w sanatorium uzdrowiskowym lub w szpitalu uzdrowiskowym.
Nie obowiązuje żaden wiążący akt prawny - Ustawa, Uchwała, Rozporządzenie czy Zarządzenie Ministerstwa Zdrowia, który zabraniałby złożenia kolejnego wniosku nawet tuż po powrocie z poprzedniego turnusu w sanatorium uzdrowiskowym lub w szpitalu uzdrowiskowym.
Niektóre NFZ uczepiły się jak pijany płotu zalecenia Konsultanta krajowego w dziedzinie balneologii i medycyny fizykalnej mówiącego o celowości realizacji kolejnego skierowania : "Wieloletnie doświadczenia lekarzy balneologów oraz wyniki prowadzonych badań naukowych potwierdzają, że leczenie uzdrowiskowe nie powinno być ordynowane częściej, niż raz na dwanaście miesięcy. Pacjent przebywający w uzdrowisku i poddawany kuracji podlega działaniu silnych bodźców (klimatycznych, produktowych). Tzw. odczyn uzdrowiskowy, utrzymuje się przez około dwanaście miesięcy po zakończonym leczeniu. Częstsze korzystanie z leczenia - również w innym uzdrowisku - może mieć negatywne skutki dla zdrowia." i nie chcą przyjmować skierowań wystawionych przed upływem tego terminu. Ale zauważcie, że zalecenie to nie wspomina ani słowem o terminie składania kolejnego wniosku. Można by w przypadku odmowy przyjęcia skierowania poprosić o podstawę prawną tej decyzji, ale wydaje mi się że z NFZ, tak jak z Pocztą Polską i PKP, nie wygramy - zawsze to zatrudniony w regionalnym oddziale NFZ lekarz balneolog ma decydujące zdanie o akceptacji lub nie naszego skierowania. Kto chce niech walczy, kto nie - niech cierpliwie czeka. Jak mawiał Jean-Jacques Rousseau - cierpliwość jest gorzka, ale jej owoc jest słodki.
Myślę, że pora już skończyć spory bo one niczego nie zmienią - pozdrawiam cierpliwych i walczących o swoje prawa.
- alien
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 maja 2016 09:00
- Staż sanatoryjny: 11
Czas oczekiwania na kolejny wyjazd jest i tak stanowczo o wiele dłuższy niż zalecenie Konsultanta Balneologii.
Czy nie wygramy z tą instytucją? Wygramy,tylko trzeba być upierdliwym do końca,a są jeszcze media ,które też ich nie lubią...jeden tylko problem..mnie się po prostu nie chce,za dużo lenia już we mnie
A co do tematu głównego postu;
Do likwidacji wszystkie komórki sanatoryjne przy NFZ!
Każdy pacjent wyjazd we własnym zakresie w terminie i w miejsce gdzie mu się żywnie podoba!!
Nadal optuje by były na ten cel Konta Rehabilitacyjne dla każdego po odpowiednim okresie składkowym (zdrowotne) .
Pozdro All
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
dzisiaj na stronie onetu
Powód: usunięto link
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowano: 137 razy
Nie ma w nim nic odnośnie sytuacji , gdy będziemy chcieli złożyć wniosek przed upływem 12 miesięcy , z innym profilem leczenia
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Proponowane zmiany w wyjazdach do sanatorium NFZ
Zasadniczo nie jestem czytelnikiem tego portalu ale - dzięki Sztani - przeczytałem.
Musiałem skorzystać z domowej apteczki i założyć sobie opatrunek.
Scyzoryk mi się w kieszeni otworzył.
Totalna ignorancja tematyczna.