Niepełnosprawność

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Niepełnosprawność

Post autor: forumowicz »

... to normalność , a może choroba :shock:
jak uważacie :?:

kilka słow z własnego podwórka , przeniesionego z innego tematu ....

.. gdy idę z moja niepełnosprawna siostra za . lub pod rękę , jestem uważany za zboczeńca , który wykorzystać chce niepełnosprawna , młodą dziewczynę , nikt nie zapyta , a każdy osądza ..nie każdy się z tym obnosi na forum :mrgreen:
Radzimy sobie po swojemu , nie żądamy , nie wymagamy , nie traktujemy mojej siostry jak Kogoś specjalnego , traktujemy Ją zwyczajnie jak inne dzieci , jak dzieci znajomych i sąsiadów - nie upokarzamy siostry wożąc Ją do Sejmu - Ona jest dla naszej rodziny zwyczajnym , pełnoprawnym członkiem rodziny , nie okazujemy Jej na kazdym kroku Jej choroby , Jej niepełnosprawności , nie wozimy Jej po jakieś głodowe dodatki do Warszawy .. pomagamy sobie w rodzinie jak możemy - najważniejsze , ze mamy siebie , ze możemy liczyć zawsze i we wszystkim na siebie .

Mama we wrześniu jada z siostrą na turnus do Kołobrzegu , a ja z Nimi - a po co :?: aby odciążyc mamę , aby odpoczęła
Ostatnio zmieniony 07 maja 2023 12:04 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: popr. literówki w tyt.
forumowicz

Re: Niepełnosprawość

Na zadane przez Ciebie Waldku pytanie można różnie odpowiedzieć ale może najpierw tak :

NIE - niepełnosprawność to nie jest normalność , normalność to zdrowy człowiek , tylko, że za tym moim stwierdzeniem nie ma nic złego - wszyscy powinniśmy być zdrowi ale nie zawsze jesteśmy :| - tak bardzo filozoficznie odpowiedziałam
Niepełnosprawny to jest normalny człowiek , który żyje i funkcjonuje tu i teraz , nie jest gorszy ani lepszy ale jego pozycja w społeczeństwie niestety jest gorsza .
Różne są oblicza niepełnosprawności , niekiedy nawet widząc kogoś przed sobą nie wiemy o tym , najbardziej widoczne są osoby na wózkach, z ograniczonymi możliwościami poruszania, z ograniczeniami umysłowymi etc...

Niepełnosprawność spowodowana jest chorobą ale sama w sobie przecież nią nie jest , nie można się nią zarazić ale trzeba z nią żyć .
forumowicz

dzięki Basiu za odzew :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: Felice »

Mój siostrzeniec mawia tak:
- Ja jestem normalny tylko jeżdżę na wózku...
Nic do tego nie dodam.
forumowicz

mądry chłopak :)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Bo tu nie ma czego dodawać,Felice ;)
Niepełnosprawność,to szeroko pojęte znaczenie.....to tylko niepełnosprawny intelektualnie może mieć z tym problem ;)
...i po co grzebać w tym temacie :?: ....chyba tylko po to,żeby samego siebie zawstydzić ;)
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: alka50+ »

Waldek...jeśli mogę pomóc w czasie Waszego pobytu w Kgu proszę daj znać...może podwieżć...pokazać dobre miejsca...coś doradzić lokalnego...pytaj.....pozdrawiam. :serce:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 36 razy

Niepełnosprawność...

Post autor: jacky6 »

Może mieć różne źródła.
Od genetyki poczynając na błędach lekarskich i farmaceutycznych bynajmniej nie kończąc...

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Polecam lekturę podobnego tematu forumowego:
viewtopic.php?f=2&t=19052
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Duszyczka »

Niepełnosprawni są wszędzie. W mniejszym lub większym stopniu..Nie zawsze nawet dostrzegamy jaki rodzaj schorzenia istnieje...Widać tylko na oko zdrowego człowieka-normalnego...O ile istnieją na to jakieś normy. :roll: :?: Dopiero funkcjonowanie z nim otwiera nam na problemy tego człowieka. Stopień znaczny zauważamy szybko.Lecz cóż to zmienia? Bardziej zaawansowane schorzenie. Ludzie pozbawieni wyobraźni i tępogłowi jedynie mogą komentować takie osoby .Sami kiedyś również mogą nimi zostać w każdej chwili.
Kiedyś usłyszałem w tv mądre określenie. Nie pamiętam czyje to słowa....SPRAWNI INACZEJ.Tego trzymam się. Również jestem sprawna inaczej. Jak wielu tutaj z nas.
Najważniejszy w życiu jest szacunek do każdej żyjącej istoty.Nie ważne jest czy zdrowej czy chorej.Żyjmy dajmy żyć innym.Czasami tylko bądźmy bardziej pomocni tym.którzy tej pomocy potrzebują.Nie bądźmy ślepi.Od tego są okulary.. ;)
:serce:
ODPOWIEDZ