Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Moja lepsza połówka otrzymała skierowanie do Kołobrzegu.
Zgodne z wskazaniem balneologa.
Wspaniałe nieprawdaż ?
Ale do rzeczy.
Skierowanie było już wcześniej u kogoś tam - obejrzał - powąchał i odesłał do funduszu.
Nieważne czym się kierował.
W ciągu 3 dni kontaktowałem się z owym sanatorium - nazwy nie wymienię celowo, drogą poczty elektronicznej i kilkakrotnie telefonując.
Nawet rozmowa z "panią kierowniczką rezerwacji ( recepcji )" nie pomogła.
Brak możliwości zapewnienia pobytu leczniczego - pełnopłatnego - dla mnie jako osoby towarzyszącej.
I to na miesiąc przed kuracją.
A jaka przepiękna jest komercyjna część strony www.
W sanatoriach uzdrowiskowych pobyt osoby towarzyszącej jest obligatoryjnym i zawarte w regulaminie sanatorium.
Mało tego - jako osoba towarzysząca dostaje się upust 10% od pełnej taryfy.
Dwakroć z takiego uprawnienia korzystaliśmy.
Znajdując bezsens - żeby na miesiąc przed kuracją i to w martwym sezonie nie było wolnych miejsc komercyjnych - świadczy to o złej gospodarce miejscami - dzisiaj w południe wysłaliśmy pismo do śląskiego funduszu wnioskując o ponowne rozpatrzenie wniosku i przydzielenie skierowania do sanatorium dającego gwarancję zakwaterowania dla osoby towarzyszącej.
Osobiście powątpiewam w skuteczność owego odwołania i przypuszczam, że połowica zostanie karnie odesłana na koniec kolejki.
A może się mylę ?
Póki co - kasę zaprojektowaną na kurację komercyjną zaczynam przekierowywać na kurację pod palmami.
Bo taka jest kalkulacja i rachunek ekonomiczny.
W życiu wątku - postaram się uczestniczyć ale zrażony takim postępowaniem funduszu - straciłem do owego funduszu szacunek i jestem - być może czasowo zrażony.
Dlatego proszę, gdybym zbyt rzadko się pojawiał - aby kolejna osoba podjęła się aktualizacji listy.
O reakcji funduszu - rzecz jasna - poinformuję.
Życzę miłego pobytu w Poczekalni 2019.
Teraz już wiem, że nie muszę się spieszyć.
Życie to nie wyścig - to piękna przygoda, w której najlepiej uczestniczyć we własnym rytmie.
Lista zrealizowanych, czyli już w domku po kuracji :
75. Bunia i małżonek - KRUS - Szklarska Poręba - Granit - 04.09.-25.09.2019
Lista skierowań zwróconych do funduszu:
79. maryla - NFZ śląski - Kołobrzeg i małżonek jacky6 ( komercyjnie )
Może ktoś się ucieszy z takiego zwrotu.
Lista póki co jednorazowo utworzona.
To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
Witajcie kochani. Jestem już po kuracji sanatoryjnej w Busku Zdroju. Byłam w terminie 2.08-17.09. Pobyt uważam za udany z uwagi na fantastyczne zabiegi i piękna pogodę. Co do reszty odczucia bardzo mieszane. Byłam w sanatorium Oblęgorek, w tym czasie był remont na zewnątrz budynku. Cały budynek zabezpieczony folią, w związku z tym przy upalnej pogodzie mało było świeżego powietrza w pokojach. Do tego wszystkiego doszedł zapach farb i rozpuszczalników i oczywiście ciągły hałas. Jako rekompensatę tych niedogodności mogliśmy wybrać 2 dodatkowe zabiegi lub kosmetyki. Nie wiem dlaczego NFZ kieruje kuracjuszy do takich warunków, to skandal. Remont nadal trwa, zatem współczuję kuracjuszom, którzy tam sa lub wybierają się. Jeszcze jedna informacja, Oblęgorek to tylko noclegownia, na wszystkie zabiegi trzeba dochodzić do co najmniej 5 innych budynków. Przy ładnej pogodzie nie jest to męczące ale przy mrozach nie będzie to fajne. Pozdrawiam
Dzień dobry wszystkim oczekującym mazowiecki ruszył z kopyta..że tak powiem. 29 lipca br byłam 20145 w kolejce, 29.08 17095, a dziś 11620 doprawdy pendolino
Dzień dobry, Małopolska też dostała przyspieszenia,
dzisiaj już 400 numerków.
Deklarowany okres oczekiwania minął w sierpniu,
aktualnie jestem na rehabilitacji ambulatoryjnej
więc zwroty odpadają.
Wyjazd zima lub wczesna wiosna.
Może trzeba będzie zmienić kolejkę na 2020.
Pozdrawiam kolejkowiczów.
Chmurka07 pisze: 24 sie 2015 15:31
Jakie przepisy mówią ,że trzeba odczekać rok czasy by prosić lekarza o wypisanie ponownego skierowania do sanatorium.? Ja wróciłam w marcu br i w czerwcu złożyłam kolejny wniosek. Lekarz wypisał bez mrugnięcia powieki a NFZ przyjął
od 19 lipca weszły nowe przepisy ...Ci którym się jeszcze udało do tego czasu maja po prostu szczęście ...innym już to nie jest dane...pozdrawiam oczekujących ...ja już prawie na walizkach ...
witajcie młodzieży ....już odliczam dni ....zostało jeszcze 12 ...chciałoby sie napisać Szczawno na mnie czeka ...ale nie wiem czy czeka...mam nadzieje ze pierwsza połowa listopada nie będzie jakoś szczególnie padająca...chłodniej jak sobie chce niech będzie , zeby tylko nie padało....a jak będzie napisze ...powinnam chyba wyciągać walizkę z pawlacza ale jeszcze jakoś nie mam motywacji...trzymajcie się cieplutko
Witam wszystkich........ Ostatnie dni nie słychać <<Jacky6>> .... Jest zasmucony swoją sytuacją na wyjazd...... Sprawa pewnie jeszcze jest w toku....... Pozdrawiamy Ciebie..... Bądż dobrej myśli.... ułoży się wszystko i będzie dla Was wspólny wypoczynek.......
<< El-Mak >> ma dobre wiadomości....... poprawie 29 -miesiącach czekania dostała przydział wyjazdu do CIECHOCINKA
Zakład Rehabilitacji - Na Lorentowicza w dniach 10.11. -- 1 .12. 2019r.
Pozdrawiam Jecky6 ...... nie smuć się.... __ przyjdzie jeszcze dobry dzień,.....
"" i będzie to piękna przygoda w której będziesz uczestniczył.....""